Linda de Mol, zoek het uit…

Linda de Mol, zoek het uit… want Jeroen is niet alleen een man die verwerpelijke daden heeft verricht. Zoals Noa Vahle, dochter van Linda de Mol en al 15 jaar stiefdochter van Jeroen Rietbergen, zelf zegt: ‘Mensen maken fouten, maar hij heeft ook goede dingen gedaan.’

Conflict

Noa spreekt over een constant conflict tussen boos zijn op iemand en van iemand houden. En natuurlijk, zo zegt ze zelf aan tafel bij Vandaag Inside (woensdag 22 feb, zie hier), was ze boos en teleurgesteld en verdrietig. Anderzijds heeft Jeroen ook goede dingen voor haar gedaan. Dit conflict is sprekend. Ik haalde dit conflict ook aan in mijn stuk over de doodsbedreigingen aan het adres van Pim Lammers (‘seksueel misbruik en de koppen in het zand’) een paar weken terug. Het spreken over daders of plegers (zoals we Jeroen graag zien) en – aan het andere eind van het universum – de slachtoffers, geeft direct een beeld van slecht of kwaad versus goed. Het is moeilijk om je voor te stellen dat er van een pleger gehouden wordt. Toch is het niet zo zwart/wit. Het zijn allemaal mensen en mensen zijn complex. En niet in één woord te vangen. Al helemaal niet als de man waar je jaren van hebt gehouden, seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft laten zien. Dan wordt deze man niet ineens ‘alleen maar’ de man die seksueel grensoverschrijdend gedrag liet zien. Dan is het ook nog steeds de man waar je kerst mee hebt gevierd. En dat is behoorlijk verwarrend. De jongen uit het verhaal ‘Trainer’ van Pim Lammers was slachtoffer van misbruik, maar hunkerde naar de aandacht die hij kreeg van zijn trainer. Van de trainer uit hetzelfde verhaal wordt waarschijnlijk veel gehouden door zijn partner en kinderen.

 

Nuance

Met de uitspraak ‘je bent je aan het verdedigen tegen mensen die het niet willen horen,’ slaat Noa de spijker op z’n kop. Mensen willen namelijk de moeilijke emoties en complexiteit van de relatie tussen moeder Linda en stiefvader Jeroen liever niet onder ogen komen. Het is makkelijker om te roepen tegen Linda: ‘Zet die freak buiten en ga door met je leven,’ dan om echt te kijken naar hoe complex dit werkelijk is. Het liefst zien we Linda zich conformeren aan dat wat ‘de rest van de wereld’ vindt dat ze moet doen. Want hoe kan Linda in vredesnaam bij hem blijven? Zelfs met de beste uitleg, die Noa op mooie en integere wijze heeft gegeven, zullen mensen haar datgene horen zeggen wat ze zelf willen horen. Er wordt vanuit hoe wij mensen ‘gebakken’ zijn, meer bevestiging en ondersteuning gezocht en gehoord van onze eigen mening. Ook al zegt iemand feitelijk iets heel anders. De bevestiging vertekening noemen ze dat in de psychologie. Willen we horen wat Noa ECHT zegt, zullen we bereid moeten zijn ECHT te luisteren, maar dat vraagt stiekem best veel van ons mensen. En zelfs als we horen wat ze zegt, is de neiging om aan haar geloofwaardigheid te twijfelen sterk. Om nog maar te zwijgen over hoe moeilijk het is om terug te komen op een op basis van eerdere informatie gevormde en zeer sterke (en al heel vaak uitgesproken) mening. Het vraagt om afstand te doen van eerdere informatie, van wat we denken te weten en de neiging de meest gehoorde mening te dupliceren te stoppen.

 

Johan Derksen

Dus ik schrijf dit stuk nu voor mensen die het niet willen lezen of willen weten. En dat zijn juist de mensen die het waarschijnlijk dus niet zullen lezen. Maar toch, al is maar één persoon die nu te rade gaat bij zichzelf en denkt: ‘ja, misschien ligt het niet zo eenvoudig als ik dacht,’ dan is dat winst. Mensen zien dan wel van nature liever bevestigd wat ze al denken dan dat ze openstaan voor andere ideeën, maar als zelfs Johan Derksen tegen Noa zegt dat mensen zelf mogen bepalen met wie ze samenwonen en van wie ze houden… Dan is er nog hoop.

Geschreven door Sarah Tulling

Sarah Tulling (1982) is afgestudeerd toegepast psycholoog en werkt als casemanager bij Centrum Seksueel Geweld (CSG) in West-Midden Brabant. Ze ondersteunt slachtoffers van seksueel geweld. Niet alleen vanuit haar vak, maar ook vanuit persoonlijke ervaring.

In 2022 kwam haar boek ‘Waarom reed je door de polder?’ uit, waarin ze vertelt over haar eigen worstelingen als slachtoffer en hulpverlener, maar daarnaast hoop geeft op een leven na seksueel geweld.

Sarah schrijft regelmatig voor Vlam een artikel, column, gedicht etc over actualiteit met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag.