Leger verdrietigen in Rammstein affaire

 

Ik scroll door wat nieuwsberichten over Till Lindemann van Rammstein. Zijn foto’s bezorgen me de rillingen. Mijn lijf veroordeelt alvast alle handelingen die hij heeft gedaan. Afschuwelijk. Afschuwelijk ook dat ik direct mijn oordeel klaar heb. Terwijl: wat weet ik nu eigenlijk? Ik besluit verder te onderzoeken wat al het nieuws rondom Rammstein in mij oproept.

 

Schandalig
Het is schandaal op schandaal. The Voice hebben we nog niet achter de rug of er staan al andere nieuwsberichten aan de deur te rammelen om hun entree te maken. Het lijkt een herhaling van zetten. Toch borrelen er in de Rammstein zaak weer nieuwe nuances boven. Wat me zoal fascineert in de zaak rondom Rammstein is om te beginnen dat Till teksten aanpast van de Rammstein liedjes die tijdens concerten gebracht worden en waarmee hij verwijst naar de beschuldigingen. Zo zingt hij: ‘de zanger heeft geen seks meer’ en ‘iedereen is bang voor Lindemann’. Opmerkelijk vind ik dat. En ik veroordeel het; ik kan niet helpen dat ik denk: ‘als het inderdaad niet waar is, zoals Till zelf beweert, waarom zou je het dan zelf op deze manier in het licht zetten?’ En dat vind ik schandalig van mezelf. Ik wíl hem niet veroordelen voordat een rechter dat heeft gedaan, maar ik doe het toch. ‘Practice what you preach’ zeg ik dan tegen mezelf: veroordeel niet. Ik streef het na, maar ook ik vlieg weleens uit de bocht als ik iets anders voel dan waarvan ik vind dat goed is of ‘klopt’.

Kamp der verdrietigen
Dat gezegd hebbende… Het is mijn recht dus niet om hem te veroordelen, en ik kan mezelf nog terugroepen nadat ik gevoeld heb wat ik te voelen had, maar het is niet zo gek dat vele anderen het misschien niet lukt. Want hoe moet je het doen? Hoe moet je om gaan met aan de ene kant het slachtoffer; de jonge vrouw met haar afschuwelijke verhaal over wat haar is overkomen, die je direct gelooft en waarvan je weet: hier heb jij geen schuld aan. En aan de andere kant een 60 jarige rockster die zegt dat het niet waar is wat beweerd wordt en wie je ook niet direct wil veroordelen en boycotten en bespugen en al het lelijks wat er maar te bedenken valt toewensen. Want is het niet zo dat je door het slachtoffer te geloven de vermeende pleger direct de zwarte piet toespeelt? Loop je mee in de protestmars of ga je naar het concert? Je kunt niet zowel bij het ene kamp horen als bij het andere kamp. Of wel?

Jawel. Althans, ik doe mijn best. Zolang ik met open blik kan blijven kijken naar de feiten, kan ik mededogen voelen met de slachtoffers, maar ook vinden dat zonder veroordeling Rammstein de muziek mag maken die ze maken. Het nieuws over de mars die plaatsvond om het concert van Rammstein af te blazen in Groningen heb ik met een frons gevolgd. Ook al vind ik de liedjes (en Till) lelijk en voel ik mee met de slachtoffers, ik voel de oproep niet om Rammstein, of Marco Borsato, of Ali B, of wie dan ook uit beeld en geluid weg te halen.
Precies zoals ik eerder schreef in Waarom nou zij?: ‘ (…) Het is nogal kortzichtig te denken dat we door de muziek niet te draaien het slachtoffer helpen in het herstel of dat hij of zij zich beter gaat voelen. (…)’

Toestemming
Het Duitse tijdschrift ‘der Spiegel’ had een uitgebreid artikel gepubliceerd over het nieuws rondom Rammstein. Het tijdschrift heeft het echter ook weer deels moeten intrekken. Dit omdat ze schreven dat Till regelmatig vrouwen liet drogeren om vervolgens ‘seks’ met deze vrouwen te hebben. ‘Der Spiegel’ had wel mogen noemen dat het vermoeden bestaat dat Lindemann seksueel contact had met vrouwen van wie hij wist dat ze niet helder waren. En ik snap dat het nuance verschil m zit in de feitelijke vermelding: er is niets bewezen. Inhoudelijk echter maakt het niks uit hoe het er staat en dat is precies nog een dingetje waarover ik – nu ik toch bezig ben met allerlei gevoelens – me boos kan maken. Even los van of Till, of wie ook in de band Rammstein wat dan ook heeft gedaan: Wie ooit denkt dat bewusteloze vrouwen* erom vragen om seks te hebben of wie denkt: het kan wel want daar merken ze toch niks van, of wie denkt: eerder op de avond hadden ze zin in seks, dus ze willen zelf… Think again en kijk dit filmpje:

 

(En denk je dat allemaal niet, kijk dan ook dit filmpje.)

Want of een vrouw bewusteloos is omdat ze te veel gedronken heeft of iets in heeft genomen wat jij haar gegeven hebt, ze wil maar 1 ding: dat ze veilig is. Dus doe je maar 1 ding: zorgen dat ze veilig is… en daar heeft seks geen enkele rol in.

 

*Elk algemeen woord verwijzend naar een gender is gekozen vanwege de leesbaarheid van het artikel, maar kan door elke andere gender(identiteit) worden vervangen.