Sextortion! Wat is dat?

Sextortion

Weleens van gehoord? Sextortion. Je kunt eigenlijk geen krant openslaan zonder een artikel te lezen over dit onderwerp. Vaak zijn het nieuwsberichten van de politie dat er verdachten/daders zijn opgespoord, maar je leest zelden verhalen over slachtoffers. Maar wat nou als je van de een op andere dag zelf slachtoffer bent geworden van deze nieuwe harteloze vorm van criminaliteit?

Mijn naam is Nikki Lee Janssen, ervaringsdeskundige en expert op het gebied van sexting, sextortion en online shaming. Ik hoor je denken, ervaringsdeskundige en expert? Klopt! Ik heb het zelf meegemaakt.

In 2017 zijn mijn privé foto’s door een hack onrechtmatig in het bezit gekomen van een cybercrimineel. Deze beelden heeft hij gedeeld op mijn eigen Facebookpagina en naar vrienden, collega’s en familie gestuurd. Alsof dat nog niet genoeg was heeft hij na afpersing mijn video ook op het platform Dumpert.nl geüpload, wat resulteerde in 1 miljoen views binnen 36 uur. Daar stond ik dan, letterlijk en figuurlijk in mijn blootje, zichtbaar voor de hele wereld met daaronder heel veel nare en kwetsende commentaren van Dumpert-reaguurders.

Even terugkomend op het feit dat je vrijwel nooit artikelen of verhalen leest over slachtoffers van sextortion, hoe zou dat komen? Schaamte? Taboes? Ik kwam er zelf achter dat ik ’het eerste slachtoffer van sextortion’ was. Althans, zo voelde het in 2017. Er was namelijk niks verglijkbaars te vinden, zelfs geen goede informatie over waar je hulp kan krijgen in zo’n situatie. De politie kon me niet goed adviseren en slachtofferhulp had eigenlijk geen idee hoe heftig de impact van dit fenomeen was.

Ik voelde me alleen, alleen in een wereld die ik niet kende, en eigenlijk ook niet wilde leren kennen. Maar ik moest, besloot ik. Ik moest er alles aan doen om gehoord te worden, om de juiste ingangen te vinden zodat ik de strijd kon aangaan met mijn hacker en met Dumpert. Die strijd heb ik zo’n anderhalf jaar lang gevoerd, en gelukkig beide met succes! Maar dat zou me alleen nooit gelukt zijn. Een advocaat, een privédetective en Peter R. de Vries hebben mede bijgedragen aan dit succes.

Tijdens deze hele strijd dacht ik steeds dat ik toch niet de eerste kon zijn die zoiets meemaakte? Of waarom ik geen andere verhalen van slachtoffers tegen kwam. Toen ik zelf wat ‘dieper’ in de materie dook, werd mij duidelijk waarom je vrijwel nooit een verhaal vanuit de kant van het slachtoffer leest. Ze zijn er namelijk wel, en veel ook, alleen de schaamte en het taboe op dit onderwerp zijn (te) groot. Een belangrijke reden daarvoor komt voort uit de maatschappelijke veroordeling: ‘Had je die foto of die video maar nooit moeten maken’. Ik heb zelf aan den lijve ondervonden hoe vaak ik als naïef en dom meisje werd neergezet, en te horen kreeg ‘eigen schuld dikke bult’. Misschien vond ik dat nog wel het heftigst aan alles.

Het intiemste wat ik ooit gedeeld had met mijn vriend werd gestolen. Ik was een slachtoffer, geen dader. Dat ik als slachtoffer van een cybercrimineel ineens neergezet werd als dader, was voor mij de omgekeerde wereld en liet mij inzien dat deze heftige vorm van cybercriminaliteit een groot maatschappelijk probleem is dat nog niet veel mensen (willen of kunnen) zien

Ik besloot om met mijn verhaal naar buiten te treden en schreef het boek Niet van iedereen! –  #de hel die online shaming heet. Een taboedoorbrekend handboek over sextortion en online shaming. Het doel van mijn boek was duidelijk: anderen behoeden voor wat mij is overkomen, en zorgen dat mijn grootste nachtmerrie een ander echt nooit gaat overkomen. Niet van iedereen! is alweer twee jaar uit, en inmiddels werk ik zo’n anderhalf jaar als voorlichtingscoördinator voor Helpwanted.nl om advies te geven aan ouders, professionals en jongeren die te maken hebben (gehad) met online seksueel misbruik. Ook spreek ik vaak over mijn verhaal op congressen en binnen professionele instanties.

Wat ik vaak terug hoor van vooral slachtoffers is dat het ze enorm helpt om te praten met iemand die echt weet hoe het voelt, vanuit eigen ervaring. Dat ze net dat beetje meer durven te vertellen. Het is daarom dat ik op mijn eigen website die ik lanceer op 28 juni, twee jaar na mijn boeklancering, graag een persoonlijke brief wil overhandigen aan (toekomstige) slachtoffers om een oprechte boodschap over te dragen:

 

Preview:

“Inmiddels heb ik gelukkig een aantal deuren op een kier kunnen zetten voor jou, maar geloof me, het zal soms nog steeds voelen als vechten. Vechten met en tegen de gevoelens die je hebt. Maar weet dat je er niet alleen voor staat, dat je niet de enige bent, en misschien wel het allerbelangrijkste: het komt echt goed!”

Ook heb ik een brief aan dader(s) geschreven, hier zit onder meer een deel van mijn spreekrecht in verwerkt dat ik tijdens de rechtszaak aan mijn hacker en afperser heb voorgedragen. Deze brief dient niet alleen als getuigenis in mijn zaak, maar geeft andere (potentiële daders) een inkijk in wat afpersen, het doorsturen, en/of online zetten van intiem beeldmateriaal nou echt met iemand doet.

 

Preview:

“Je bent meedogenloos, je vindt dat ik nog meer moet doorstaan, terwijl ik er nu al zover doorheen zit dat ik niet weet of ik nog meer onrecht aankan. Maar ik wil me sterk houden, voor alles en iedereen, maar vooral voor jou, ik wil niet dat jij dit ‘spelletje’ wint. Hoelang je hier ook mee door wilt gaan, hoe anoniem je ook lijkt te zijn, ik spreek met mezelf af dat ik er alles, maar dan ook alles aan zal doen om te zorgen dat ik erachter kom wie jij bent.”

Want laten we eerlijk zijn, of je nou leraar, politieagent, ouder of jongeren bent, iedereen kan vroeg of laat te maken krijgen met deze problematiek. Laten we er met zijn alle voor zorgen dat we inzien hoe heftig online seksueel misbruik is, en dat we weten hoe we slachtoffers echt kunnen helpen, zonder maatschappelijke vooroordelen en zonder victim blaming!

 

Ik dacht ook dat hacking en online shaming mij nooit zouden overkomen, maar ik ben het levende bewijs hoe je van de een op andere dag in zo’n rollercoaster terecht kan komen.

Vrolijke groet,
Nikki Lee

www.nikkileejanssen.nl

 

Boek “Niet van iedereen” kun je hier bestellen

 

Geschreven door Nikki Lee Janssen