Feiten en Fabels: Zwangerschap en seks

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom zwangerschap en seks!

 

Fabel: de baby wordt geraakt door de penis of speeltje

Dit is een fabel die heeeeeel hardnekkig is. Ook al is het al lang duidelijk dat het niet het geval is dat een penis of speeltje de baby raakt tijdens penetratie, toch blijft deze fabel bestaan. We kunnen heel goed begrijpen dat het even wat onwennig is en zeker als de buik (en baby) groeit, maar tussen de vagina en de baby zitten toch wel wat barrières. Het kan wel zijn dat de penis of speeltje lichtjes tegen de baarmoedermond komt. Dit kan geen kwaad, maar het kan wel onprettig aanvoelen voor de vrouw. Maar dat is niet specifiek voor tijdens de zwangerschap. Het kan namelijk ook gebeuren terwijl niemand zwanger is! Dus wees niet bang als (seks)partner dat je de baby raakt met je geslachtsdeel of speeltje!

 

Feit: een orgasme is goed voor de baby (en moeder)!

Een orgasme is sowieso goed voor je! Het heeft zoveel voordelen. Het ontspant, je voelt je verbonden (met zowel de ander(en) als met jezelf), het is pijnstillend (ideaal voor rugklachten en bekkenpijn tijdens de zwangerschap) en het helpt om beter in slaap te komen. Maar het leukste voordeel van een orgasme tijdens de zwangerschap is wel dat het de baby masseert. Jazeker! Tijdens een orgasme trekken je spieren samen, ook die van de baarmoeder. Dit kan geen kwaad en het geeft als ware een soort massage aan de baby. Ook krijgt de baby de hormonen mee die vrijkomen tijdens een orgasme. Dit zijn heerlijke hormonen, waar ook de baby van ontspant!

 

Fabel: voor zwangere is er geen mooie lingerie te krijgen.

Nou, gelukkig is dit een fabel! Het zijn namelijk zeker niet alleen de voedingsbh’s en onderbroeken tot over de buik die een zwangere aan kan. Natuurlijk zit dit wel het lekkerste, maar als je een sexy avondje hebt gepland kun je dit heerlijk zittende ondergoed vervangen met mooie lingerie. Er zijn speciale body’s van kant, bijvoorbeeld specifiek voor de zwangere buik. Of trek een paar mooie kousen aan met een plakrand die ze omhooghoudt (dan hoeven er geen jarretels aan pas te komen). Je kunt gewoon nog sexy zijn (maar daar heb je ook zeker geen lingerie voor nodig hoor).

 

Feit: elke zwangere ervaart de zin in seks anders

Door de gehele zwangerschap heen wordt heel de hormoonhuishouding op z’n kop gezet. Dit is bij elke zwangere ook weer anders. De één merkt heel veel van het stijgende progesteron en wordt doodmoe, de ander merkt er weinig van en ‘’huppelt’’ door de zwangerschap heen. Hormonen hebben natuurlijk ook effect op de zin in seks en hoe seks beleefd wordt. Dit verschilt dus ook erg per persoon. De ene ervaart mega veel zin gedurende de gehele zwangerschap, zelfs meer dan dat ze daarvoor zin hadden. En de ander ervaart juist helemaal geen enkele zin meer en vindt het wel even goed zonder seks. Vaak zien we wel dat in het eerste trimester minder zin ervaren wordt en dat de zin in seks terugkomt in het tweede trimester, maar dat het in het derde trimester weer lastiger wordt (ook vanwege de mega buik). Maar dat zijn gemiddelden en het kan voor ieder persoon dus anders uitpakken.

 

Feit: het lichaam van een zwangere verandert waardoor aanrakingen anders voelen dan eerst

Door de verandering in hormonen en de veranderingen aan het lichaam: grotere borsten, grotere buik, meer vocht, etc. verandert ook de manier waarop aanrakingen ontvangen worden. Het kan dus zijn dat een zwangere voorheen het altijd heerlijk vond als de borsten gelikt werden, maar dat het tijdens de zwangerschap een totale no go is. Of dat het eerst altijd kietelde aan de zijkant van de buik, maar nu juist als heerlijk wordt ervaren. Dit heeft onder andere te maken met dat de bloedsomloop verandert. Er wordt namelijk meer bloed gestuurd naar het bekken (en dus ook de vulva, vagina en clitoris) en naar de borsten. Door de extra bloedtoevoer wordt de huid ook beter doorbloed waardoor aanrakingen beter, anders of intenser gevoeld worden. Ontdek samen opnieuw wat de vrouw fijn vindt qua aanrakingen en stimulatie en wat niet.

 

Geschreven door Leila en Anne, aka Seksuologen met Twee