Feiten en Fabels: Anaal 

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom Anaal

 

Fabel: Anale seks doet altijd pijn!

De aanname bij anale seks is, dat het altijd sowieso heel pijnlijk is voor de ontvanger, maar dit hoeft niet zo te zijn. Er zijn gewoon wat meer voorbereidingen nodig dan bij andere seksuele handelingen, maar die worden vaak vergeten. Als je een gerecht wilt koken, maar de groenten niet wast, snijd en bakt, dan zal het eten ook minder lekker zijn. Zo is het ook bij anale seks. Bereid jezelf en je partner dus goed voor! Neem ruim de tijd, zeker voor de eerste keer, zodat je genoeg tijd hebt om te ontspannen. Ontspanning en vertrouwen is erg belangrijk. Je moet de ander erop kunnen vertrouwen dat die geen stap te ver gaat en het rustig aan pakt. Dus begin bijvoorbeeld met enkel strelen van de anus met de vingers, probeer dan met een vinger in de anus en communiceer of dat prettig is. Communiceren is altijd belangrijk maar bij anale seks is het zeker een MUST! Is een vinger of klein speeltje fijn, dan kun je proberen om een groter speeltje of met de penis te penetreren. Gebruik ook altijd glijmiddel en blijf dit tussendoor ook gerust bijsmeren (net als zonnebrand!). Zoals eigenlijk altijd bij seks betekent stop ook echt stop, als iemand pijn heeft ook altijd stoppen en mogelijk een paar stappen terug het weer oppakken.

 

Fabel: Je zit gegarandeerd onder de poep!

Natuurlijk is er een kans dat er wat poep op de vingers, speeltjes of penis terecht kan komen, maar vaak is dit als de ontvangende partij niet van tevoren naar toilet is geweest en/of heeft gewassen. Als je anale seks plant probeer dan van tevoren goed water te drinken, geen eten te nuttigen wat je buik laat opspelen en eens goed naar het toilet te gaan een uurtje/half uurtje van tevoren. De ontvangende partij kan een ontspannende douche nemen van tevoren en goed de billen en anus wassen. Ben je toch nog een beetje angstig voor viezigheid, gebruik dan ook bij je vingers en het speeltje een condoom. Ook als je beide veilig getest bent, kun je een condoom gebruiken als hygiëne (let wel op dat je bij een latex condoom geen glijmiddel op basis van siliconen of olie mag gebruiken! Dus gebruik dan een glijmiddel op waterbasis).

 

Feit: De anus maakt zelf geen vocht aan, zoals bij de vagina

Zoals je net al in de tips hebt kunnen lezen is glijmiddel mega belangrijk bij anale seks! Dit komt doordat de anus van zichzelf geen lubricatie, oftewel vocht, aanmaakt en dus geen natuurlijk glijmiddel heeft. Bij de vagina is dit anders en daardoor wordt vaak het glijmiddel bij anale seks vergeten. Let wel goed op dat je tijdig het glijmiddel bijsmeert op de vingers, speeltje of penis, en ook op de anus. Communiceer met elkaar tijdens de seks of erbij gesmeerd moet worden. Houd daarom ook de glijmiddel tube lekker dichtbij in bed zodat je niet helemaal weer naar de badkamer zou moeten lopen midden in de seks.

 

Fabel: Je moet anale seks geprobeerd hebben!

Wij zijn best een tegenstander van al die lijstjes die online staan met de 25 one-night-stands die je gehad moet hebben, of deze 10 sexy handelingen moet je gedaan hebben voor je 30 bent! Deze slaan natuurlijk nergens op en zijn ook nergens op gebaseerd! Je moet helemaal niks wat je zelf niet wilt! Dus volg zeker niet die lijstjes uit een tijdschrift, of als je (seks)partner zegt dat je iets echt moet doen omdat je dan pas openminded of iets dergelijks bent! Blijf bij jezelf en als je iets niet wilt, hoeft dat echt niet! Indien de ander ervoor openstaat kun je ook het gesprek hierover openen: waarom je bijvoorbeeld iets niet wilt. Maar dit gesprek is niet een discussie om elkaar over te halen! Dus hierbij zeggen we het nog een keer: anaal hoef je niet geprobeerd te hebben!

 

Geschreven door Leila en Anne, aka Seksuologen met Twee

.