Feiten en fabels: Ouderen en Seksualiteit

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom ouderen en seksualiteit

Feit: als persoon of koppel kun je kiezen voor een seksueel pensioen 

Het seksuele pensioen is toch wel een term die minder bekend is dan het ‘gewone’ pensioen. Eigenlijk wil het zeggen dat iemand er bewust voor kan kiezen geen behoefte meer te hebben aan het uitvoeren of ontvangen van seksuele handelingen. Hier is geen leeftijd aan verbonden en het is zeker niet zo dat iedereen uiteindelijk met seksueel pensioen gaat. Het is ook belangrijk om, wanneer er sprake is van een koppel, dit samen te overleggen. Het betekent namelijk niet dat als de één met seksueel pensioen wilt, dat de ander hier hetzelfde overdenkt. Communiceer dus goed! Ook over wat jullie zien als seksuele handelingen.

 

Fabel: vanaf een bepaalde leeftijd stopt seks 

Op de één of andere manier heerst er een gedachte dat op een bepaalde leeftijd seks stopt. Toen we dit eens vroegen aan een groep jongeren uit groep 8 kregen we het antwoord dat als je 45 was, seks toch wel klaar is. Nou gelukkig is dit een hele hardnekkige fabel! Het kan zijn dat de zin in seks wat verminderd, er lichamelijke ongemakken of ziekte een rol kunnen gaan spelen of er even geen sekspartner aanwezig is. Toch betekent dit niet dat als er een bepaalde leeftijd bereikt is, seks voor iedereen zou stoppen. En de vraag is ook, wat valt er voor jou onder seks? Zo gaf een groep 75+’ers aan geslachtsgemeenschap vaker te vervangen door andere seksuele activiteiten, zoals elkaar strelen.

 

Feit: intimiteit en lust wordt door een grote groep ouderen als even belangrijk gezien

Uit een onderzoek van Rutgers over ouderen en seksualiteit bleek dat de meeste mensen tussen 55 en 70 jaar, intimiteit en lust even belangrijk vinden. Wat gezien wordt als intimiteit of lust kan voor iedereen anders zijn. Zo hoorden wij ooit een verhaal van een oudere dame waarbij haar vriend elke avond langskwam om haar steunkousen uit te trekken en was dit voor hun beide een heel erg intiem moment. Misschien niet het eerste waar je zelf aan denkt, maar zo zie je dat intimiteit voor iedereen anders kan zijn!

 

Feit: in een verzorgingstehuis wordt vaak geen aandacht besteedt aan seksualiteit

Omdat de fabel dat seks stopt op een bepaalde leeftijd best wel hardnekkig is, staat (helaas) als feit hier dat er vaak geen aandacht voor seksualiteit is binnen verzorgingstehuizen. Natuurlijk is dit niet in elk verzorgingstehuis hetzelfde, maar we wilden er toch graag aandacht aan besteden. Omdat ouderen aangeven nog wel de behoefte te hebben aan intimiteit en in sommige gevallen ook seksualiteit, is het belangrijk ze ook privacy aan te bieden. Zo kan het kloppen op de deur, voordat je binnenkomt, of het aanbieden van deurhangers die de oudere zelf op kan hangen, al een stap in de goede richting zijn. Ook is het belangrijk om het gesprek te kunnen openen en niet blind te zijn voor het feit dat ook ouderen behoeftes kunnen hebben met betrekking tot seksualiteit en intimiteit.

 

Fabel: ouderen dromen niet meer over seks en fantaseren hier ook niet over

Deze fabel sluit eigenlijk wel aan op de gedachte dat seks stopt. Als je hier niet meer mee bezig bent, dan zal het ook wel uit je systeem gaan kan de gedachte zijn. Uit het eerder aangehaalde onderzoek naar ouderen en seksualiteit komt naar voren dat ouderen wel aangeven minder fantasieën of dromen over seks te hebben, maar dus niet dat dit helemaal verdwenen is. En eigenlijk is het toch best een geruststelling dat er geen houdbaarheidsdatum aan onze seksualiteit zit!