Feiten en Fabels : de ballen, testes of testikels

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom de testes, oftewel de ballen.

 

Feit: de ballen hangen functioneel buiten het lichaam
Je zou de ballen kunnen vergelijken met de eierstokken, alleen hangen ze buiten het lichaam. Dit is niet voor niets. Het heeft namelijk vooral met temperatuur regulering te maken. Om zaad te maken is de juiste temperatuur nodig. Niet te warm en niet te koud. In het lichaam zou het te warm zijn hiervoor en buiten het lichaam is het perfect. Is het wel een koude winterdag? Dan zorgt het lichaam met spiertjes in de balzak dat de ballen naar het lichaam getrokken worden.

Feit: ballen zijn verschillend
Identieke ballen bestaan niet. Er zit altijd verschil in grootte van de bal. Eentje is dus altijd groter. Dit verschil kan klein of wat groter zijn. Ze zeggen vaak dat de linker bal groter is dan de rechter. Het heeft ook functie dat ze niet identiek zijn qua grootte, zo ‘’botsen’’ ze namelijk minder tegen elkaar aan en houden ze elkaar een beetje op de plek. De ene, die wat groter zit, zit bijvoorbeeld wat hoger dan de ander.

Fabel: je kunt met één bal geen kinderen krijgen
Je kunt met één bal nog prima kinderen krijgen! Het is ook niet zo dat je minder vruchtbaar bent. Als die ene bal nog gewoon z’n werk doet en goed functioneert dan ben je even vruchtbaar als personen met twee ballen. Ook heeft het hebben van één bal geen invloed op de zin in seks of het verlangen.

Fabel: ballen zijn geen erogene zone
Grote fabel! De ballen kunnen zeker als een erogene zone ervaren worden. Sowieso kan alles wat jij wilt een erogene zone zijn op je lichaam, maar de ballen mag je niet vergeten in je ontdekkingstocht naar erogene zones. Je kunt de ballen strelen, likken, in de mond nemen, zachtjes erin knijpen en nog veel meer. Kijk wel uit met slaan op de ballen. Ook zachtjes slaan kan pijnlijk zijn en niet goed voor de ballen.

Fabel: blauwe ballen bestaat niet!
Sommige zeggen grappend dat ze blauwe ballen krijgen als ze te lang geen seks hebben gehad. Dit is echt een grote fabel! Er is wel een ziekte waarbij de bloedtoevoer verkeerd gaat en waardoor de ballen opzwellen en blauw worden. Dit is onprettig en gevaarlijk, dus hierbij is een bezoekje langs het ziekenhuis wel noodzakelijk. Maar ballen worden niet blauw of gezwollen als je gen seks hebt. Het is niet zo dat het zaad zich opstapelt en op een gegeven moment uit z’n voegen schiet door te weinig seks. Je kunt prima maanden, jaren of een levenslang geen orgasme hebben zonder dat je ballen klappen, zwellen of blauw worden.