Feiten en Fabels: Masturberen

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom Masturberen

 

Fabel: In een relatie mag je niet masturberen

Laten we beginnen met de meest hardnekkige: in een relatie mag je niet masturberen. Voor sommigen voelt het alsof er dan vreemdgegaan wordt, wat natuurlijk helemaal niet zo is. Masturbatie staat namelijk los van je seksualiteit en intimiteit met je partner. Dit is iets van jou en dit stopt niet zodra je in een relatie zit. We horen het ook vaak terug in de praktijk dat koppels vinden dat de ander niet mag masturberen, maar het is juist zo goed en gezond voor je! In een relatie mag je gewoon masturberen én het is niet vreemdgaan!

 

Feit: Masturberen is goed voor je!

Nee, je wordt niet blind of doof als je masturbeert. Dit is een grote fabel! Wat wel klopt is dat masturberen goed voor je is. Het heeft vele voordelen. Zo zorgt het voor ontspanning en werkt het als stress-release, het is goed voor je immuunsysteem, je valt er beter van in slaap en je leert jezelf op seksueel en intiem gebied beter kennen (wat je mogelijk weer aan eventuele sekspartners kan vertellen). Eigenlijk zitten er geen nadelen aan masturberen.

 

Feit: Je kunt samen masturberen

Samen masturberen kan heel intiem zijn en het voelt heel erg kwetsbaar. Masturberen doe je vaak alleen en je hoeft geen ‘’rekening’’ te houden met anderen. Wanneer je samen gaat masturberen voelt het soms alsof je ineens een publiek erbij hebt. Soms kan het als tussenstap prettiger zijn als je eerst masturbeert terwijl er ook iets anders gedaan wordt. Bijvoorbeeld samen zoenen en masturberen. Of tijdens penetratie ook jezelf stimuleren (dit geldt zowel voor penis- als vulva-eigenaren).

 

Fabel: Stoppen met masturberen is het antwoord op alle sekszorgen!

Wij merken in de praktijk vaak dat cliënten aangeven: ‘’ik ben gestopt met masturberen, dus dat is opgelost!’’. Het idee is er soms dat bij seksuele zorgen en/of onzekerheden masturbatie een onderdeel is van het probleem en als je er dan mee stopt dat dit gelijk de oplossing is. Helaas is het niet zo gemakkelijk en moeten we je teleurstellen. Masturberen kan juist heel erg helpend zijn en het stoppen kan je soms ook verder van huis helpen. Door masturberen, het momentje voor jezelf, sta je stil bij wat jij prettig vindt, maar ook kun je bijvoorbeeld nagaan wat signalen van jouw lichaam zijn wanneer je bijna tot een orgasme komt. Als je helemaal stopt met masturberen, dan mis je deze stukjes van informatie (en genot).

 

Fabel: Masturberen doet iedereen

Nee, niet iedereen heeft deze behoefte. Wel meer dan dat mensen toe durven te geven, maar er zijn zeker ook personen die deze behoefte totaal niet hebben en dat is ook helemaal oké. Als het niet vanuit walging, schuldgevoel, schaamte, angst of iets in deze trant ontstaat, dan is het niet erg als jij die behoefte niet hebt. Als je merkt bij jezelf dat je niet masturbeert, omdat je gevoelens van schaamte en schuld hebt rond dit onderwerp, dan kun je na gaan denken waar deze schaamte en schuld vandaan komen en welke invloed dat heeft op je seksualiteit (en dus ook op masturberen). Maar nogmaals: niet iedereen heeft deze behoefte en dat is helemaal oké.

 

Geschreven door Leila en Anne, aka Seksuologen met Twee

.