Feiten en Fabels: Relaties

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom flirten. Misschien denk je ‘huh, zijn hier überhaupt feiten en fabels over’, maar jazeker die zijn er!

 

Fabel: Je kunt niet met meerdere mensen een relatie hebben. 

Hier kunnen we misschien kort over zijn: dat kan wel. Alleen het is niet voor iedereen weggelegd. Een polyamoreuze relatie houdt in dat je met meerdere mensen tegelijkertijd een romantische en/of seksuele relatie hebt en voor sommige mensen werkt dat hartstikke goed! Het belangrijkste is wel een goede en open communicatie naar elkaar toe. In een monogame relatie is communicatie natuurlijk ook belangrijk, maar als er meerdere partners bij komen kijken is een goede communicatie nog belangrijker! Sommige zeggen dat het gewoon vreemdgaan is, maar dat is het zeker niet!

 

Fabel: Zodra je een relatie hebt moet je alles samen gaan doen. 

Tijdens de verliefdheid heb je soms enkel oog voor je nieuwste lover en dat kan er zeker voor zorgen dat je heel veel samen wilt gaan doen, maar dit hoeft natuurlijk niet. Als de verliefdheid over is zie je een periode van weer loskomen van elkaar, maar sommige mensen denken dat dat een teken is van een slechte relatie. Dat is niet waar en het is juist heel fijn en goed als je beide ook je eigen dingen hebt. Niet alles hoeft geheel samengedaan te worden en het maakt het misschien juist saaier en saaier. Je hebt straks niets meer te vertellen aan elkaar! Ga lekker apart ook op pad en vertel vol enthousiasme aan elkaar wat je hebt beleefd!

 

Fabel: Binnen een relatie moet je alles tegen elkaar zeggen. 

Nee, alsjeblieft niet! Natuurlijk is een open communicatie heel erg goed en belangrijk, maar bijvoorbeeld bepaalde fantasieën die je eigenlijk liever voor jezelf houdt, kun je prima ook voor jezelf houden. Het is een fabel dat personen in een relatie geen dingen voor zichzelf kunnen hebben. Even ter verduidelijking: wij bedoelen niet dat je stiekem allerlei grote geheimen bij jezelf moet houden of dan bijvoorbeeld niet met je partner moet delen dat je hem/haar/die vindt stinken, maar zaken zoals fantasieën hoef je echt niet altijd te delen met je partner. Je mag die ook lekker als eigen ‘’geheimpje’’ houden.

 

Fabel: Van masturberen is geen sprake meer in een relatie!

Wij vinden het jammer dat er nog veel wordt gedacht dat je in een relatie niet meer aan soloseks mag doen. Juist jezelf blijven ontdekken is heel belangrijk! Je kunt dit weer bespreken met je partner(s) en zo hen ook leren wat jij lekker vindt tegenwoordig. Je lichaam verandert door heel je leven, dus je kunt ook steeds weer nieuwe dingen blijven ontdekken! Soloseks is daar het ultieme middel voor en daarom nog heel belangrijk om dit te blijven doen als je daar behoefte aan hebt. Je zou ook eens samen kunnen masturberen! Dat kan ook heel fijn zijn!

 

Fabel: Ruzie maken is altijd slecht en betekent dat je een slechte relatie hebt!

We hebben het hier dan niet om een slaande ruzie, of een echt uit de hand gelopen ruzie, maar over een verhitte discussie of wanneer de emoties wat hoger oplopen. Zo nu en dan even je frustraties kwijt kunnen in een ruzie is niet eens zo slecht. Zolang je beide niet bewust hele kwetsende dingen tegen elkaar gaat schreeuwen kan een ruzie heerlijk zijn. Even wat stoom van de ketel, soms is dat nodig. Een ruzie komt ook niet vaak zomaar uit het niets vallen en heeft een bepaalde aanloop. Meestal ontstaat er binnen een relatie een soort ‘’script’’ en voelen partners van tevoren haar fijn aan als het bijna een kookpunt heeft bereikt. Zolang je na de ruzie weer tot elkaar kan komen en het niet dagelijks gebeurt, is het geen teken van een slechte relatie!

 

Geschreven door Leila en Anne, aka Seksuologen met Twee