Feiten en Fabels: Fantasieën 

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom seksuele fantasieën. Misschien denk je ‘huh, zijn hier überhaupt feiten en fabels over’, maar jazeker die zijn er!

 

Feit: Elke fantasie is anders

Geen enkele fantasie is dezelfde. Zelfs als je bijvoorbeeld beide fantaseert over een orgie, dan zullen deze fantasieën nooit helemaal hetzelfde zijn. De onderwerpen zijn misschien hetzelfde, maar de details zullen flink verschillen. In de ene fantasie ligt misschien de focus meer op de persoon zelf, waarbij mogelijk bij de ander meer de focus ligt op de groep. Zo is elke fantasie iets geheel persoonlijks!

 

Fabel: Je moet je fantasieën delen met anderen of je partner(s)

Nee, natuurlijk hoef je dat niet te delen als jij dat niet wilt! Soms is het ook gewoon onmogelijk om precies te delen met de ander hoe jij het voor je ziet. Net als in de fantasie beslis jij er ook over hoeveel en of je überhaupt iets wilt delen over je fantasie. Dat hoeft zeker niet! Ook als je in een vaste relatie zit, ben je nooit verplicht om met je partner(s) je fantasie te delen.

 

Feit: In je fantasie ben jij de baas!

Zelfs als je fantaseert over onderdanig zijn, ben jij de baas. Je bepaalt namelijk helemaal zelf in je fantasie wat er gebeurt en hoe het gebeurt. Je kunt kleine details veranderen om te kijken of je dat misschien nog opwindender vindt. Bijvoorbeeld in je fantasie de kleur van de lingerie veranderen of het aantal personen.

 

Fabel: Je fantasie moet je ook uitvoeren

Een fantasie kan ook prima alleen een fantasie blijven en soms moet dat wettelijk ook. Vaak is het zelfs zo dat als personen hun fantasieën in werkelijkheid uitvoeren het toch wat tegenvalt. Zoals we al zeiden ben je namelijk in je fantasie de baas en klopt alles precies: timing, posities, gevoel en sfeer. In het echt komt er vaak wat gestuntel bij kijken of klopt het niet precies met wat je in je hoofd had. Soms is het daarom ook leuker om het niet uit te voeren of alleen een deel ervan. Als je wel je fantasie geheel wilt uitvoeren, doe dit dan stapje voor stapje!

 

Feit: Fantasieën veranderen

Net als eigenlijk alles veranderen fantasieën ook. Je fantaseert vast iets anders dan dat je in je puberteit deed. Of je fantasie is ongeveer nog wel hetzelfde, maar misschien net iets pikanter geworden. Ook kunnen onder invloed van hormonen, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, je fantasieën ineens meer prikkelend zijn. Maar ook kan het gebeuren dat je eens met een ander over fantasieën praat, of een boek erover leest, en dat je dan denkt ‘’Mmmmm, dat vind ik denk ik ook wel opwindend’’.

 

Feit: Je kunt alles fantaseren wat jij wilt!

Dit is nog best een taboe, maar je kunt inderdaad fantaseren over alles wat jij wilt! Dus ook over zaken die in het echte leven bijvoorbeeld wettelijk niet toegestaan zijn. Je fantasie is van jou en gebeurt in je hoofd. De politie kan je niet oppakken voor iets waarover je enkel fantaseert, dus wees daarin niet te streng voor jezelf. Seksuologe Goedele Liekens heeft in haar boek World, Wide, Wet allerlei fantasieën van vrouwen over de gehele wereld gebundeld. Hierin komen allerlei fantasieën aan bod, ook die wettelijk niet toegestaan zijn. Wees er wel alert op dat bepaalde fantasieën geen obsessie worden.

 

Geschreven door Leila en Anne, aka Seksuologen met Twee