Feiten en Fabels: Verliefdheid

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom Verliefdheid

Fabel: verliefdheid duurt je gehele relatie lang

Sommige koppels kloppen bij ons aan en zijn bang dat hun verliefdheid helemaal op is. Ze vragen zich af of het ooit nog terugkomt en hoe zit dit kunnen aanpakken. We snappen dat verliefd zijn een heerlijk gevoel kan geven (hoeft trouwens ook niet altijd!), maar het is heel normaal dat verliefdheid gedurende de relatie minder wordt. Dit zegt niks over jullie relatie, maar zijn eerder tekenen dat de hormonen die o.a. voor verliefdheid zorgen langzaamaan afnemen. Dit is ook belangrijk, want continue verliefd zijn zou ook doodvermoeiend zijn.

 

Feit: iedereen ervaart verliefdheid anders

Het internet staat er vol mee: verliefdheid testjes. Ben ik verliefd? Vind ik diegene leuk of leuk leuk? Ieder mens is op een andere manier verliefd. Ook al staan er aan de basis wel dezelfde hormonen. De uiting is bij ieder mens anders. Of beter gezegd nooit helemaal gelijk. De een kan dagen niet goed eten en slapen, de ander juist wel maar krijgt zweet handjes bij het zien van diens liefde. Vergelijk jezelf daarom niet met anderen als het om verliefdheid gaat. Het is niet te meten hoe verliefd je op iemand bent. Als het goed voor je voelt, is het goed en daarvoor moet je jezelf niet vergelijken met een ander.

 

Fabel: als je maar lang genoeg lief bent voor iemand, wordt diegene verliefd op je

Iedereen kent wel iemand die zo hopeloos verliefd was op iemand dat diegene alles voor die ander opzijzette en maar bleef hopen dat de liefde wederzijds werd. Jammer genoeg is het niet zo dat als je maar lang genoeg lief bent voor de ander dat die ook verliefd op je wordt. Ons advies: spreek je verliefdheid uit naar de ander. Dat zorgt voor meer duidelijkheid en daar hebben jullie beide wat aan. Het kan ook zo zijn dat de ander aangeeft je nog niet zo had voorgesteld, maar het wel een kans wilt geven met daten bijvoorbeeld. Of juist dat het duidelijk is voor de ander dat er geen potentie in zit en dan is het maar beter om dat direct te weten te komen.

 

Feit: het staat niet vast op wie je verliefd kan worden

Liefde is iets moois en kan je ook verrassen. Zo kan het zijn dat je altijd hebt gedacht dat je enkel verliefd kon worden op hetzelfde geslacht, maar merk je opeens dat je verliefd aan het worden bent op een collega van een ander geslacht. Dit is niet vreemd of gek, want het staat niet vast op wie je verliefd kan worden. Het kan wel verwarrend zijn voor een persoon, maar het is heel normaal dat je voorkeur kan veranderen.

 

Fabel: er is maar één ware voor jou

Het kan zeker zo voelen dat degene waarop je verliefd bent dé ware is voor je en dat er niemand anders is in het hele universum. Maar toch laat de realiteit, en sommige onderzoeken, zien dat het niet zo is dat er één ware op jou zit te wachten tot jij hem/haar/die vindt. Er zijn misschien zelfs meerdere ware liefdes die perfect bij jou passen. Ieder op een eigen manier. Dus probeer je niet blind te staren op die ene ware op het witte paard, want misschien mis je dan alle andere ware liefdes die langs galopperen.

 

Geschreven door Leila en Anne, aka Seksuologen met Twee