Feiten en Fabels: Flirten 

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom flirten. Misschien denk je ‘huh, zijn hier überhaupt feiten en fabels over’, maar jazeker die zijn er!

 

Fabel: Tegenwoordig kun je niet meer flirten door de mondkapjes!

Dat zou wel heel erg zijn toch! Dat flirten niet meer kan nu we vaak mondkapjes in het openbaar dragen! Gelukkig kun je nog wel gewoon praten en met de rest van je lichaam verbale- en non-verbale signalen afgeven. Het is wel zo dat het mondkapje het er niet veel makkelijker op maakt, want je mond is een belangrijk aspect bij flirten, maar we laten ons niet zomaar uit het veld slaan, toch? Je hebt je prachtige ogen nog en wist je dat de stand van je voeten en bekken ook goed helpt bij flirten? Laat je voeten en bekken lichtjes naar de ander wijzen, zo krijg je een meer open houding en zal dit beter aankomen bij de ander!

 

Feit: Flirten kan van alles zijn!

Flirten hoeft niet enkel alleen in de kroeg te gebeuren (wat sowieso tegenwoordig lastig gebeurt), maar kan overal. Dit is op zich een feitje wat de meeste mensen wel weten, maar toch wordt het maar weinig in de praktijk gebracht. Je kunt bijvoorbeeld ook op afstand flirten en dan heb je de non-verbale knipoog niet eens nodig. Flirten is een vorm van communicatie en kan dus binnen elke interactie. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan e-mail, appen, chatten, telefonisch, sms’en, faxen (gebeurt dat nog?) en dus niet alleen in de vorm van een gesprek of oogcontact. Ga bij jezelf eens na hoe jij meestal flirt. Is dit juist vaak via een app’je, of doe je het het meest tijdens een gesprek? Misschien is het leuk jezelf hierin uit te dagen en te kijken of je het juist eens op een andere manier kan aanpakken. In plaats van een app’je iemand gewoon eens bellen en tijdens dat gesprek een beetje flirten!

 

Fabel: Iemand kan nou eenmaal goed of slecht flirten. 

Het klopt wel dat de ene persoon meer gevoel heeft voor de kunst van verleiden dan de ander, maar dat betekent niet dat het niet te leren is! Vaak heeft het ook te maken met zelfvertrouwen en kan dat al heel wat veranderen tijdens het flirten. Het maakt soms niet eens uit wat je zegt, maar meer hoe je het zegt. Merk je zelf dat het flirten je niet zo goed ligt? Ga bij jezelf eerst na waar dat door komt, ligt het mogelijk aan een onbewuste gesloten houding? Of aan wat onzekerheid? Of doe je het te geforceerd? Als je hiervan bewust wordt, kan het al een hele verandering teweegbrengen!

 

Fabel: Flirten betekent altijd dat er meer mogelijk is! 

Dit is een hardnekkige fabel en hoor je wel zo nu en dan mensen in je omgeving zeggen: ‘’Nou, we waren heerlijk aan het flirten, maar toen puntje bij paaltje kwam wilde die ander niet meer zoenen!’’. Flirten is een op zichzelf staand iets en betekent nooit dat er per se een gevolg moet zijn. Zeker niet zelfs! Het is juist soms heerlijk om onbezorgd en zonder verdere bedoelingen te flirten met een ander. Flirten betekent dus nooit dat je ook gelijk moet gaan zoenen of meer. Merk je dat de ander dus niet verder wil dan flirten, geniet dan gewoon van het flirten zelf en dring jezelf absoluut niet op! Daar is niks leuks of flirterigs aan!

 

Feit: Bij flirten komen allerlei hormonen vrij!

Net als bij seks, verliefdheid en een orgasme komen er ook bij flirten hormonen vrij. Deze hormonen zorgen voor verschillende reacties in je lichaam waardoor je bijvoorbeeld verwijde pupillen krijgt. Mensen vinden andere mensen met grote pupillen onbewust aantrekkelijker en dat helpt dus tijdens het flirten. Ook komt bij een positieve flirt ervaring de bekende dopamine vrij die je als ware beloond met een goed gevoel!

 

Geschreven door Leila en Anne, aka Seksuologen met Twee