Feiten en Fabels: Seksspeeltjes

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom Seksspeeltjes

 

Fabel: Seksspeeltjes gebruiken is iets waarvoor je moet schamen!

Gelukkig wordt deze fabel steeds meer weggestopt in een hoekje, maar we merken toch nog steeds dat mensen die seksspeeltjes aanschaffen zich hiervoor schamen. Het idee is dan dat je vreemd bent omdat je hier geld aan uitgeeft of dat je seksueel losgelagen bent. Nou, we kunnen je vertellen: je bent niet seksueel losgeslagen en het is heel goed juist dat je hier geld aan uitgeeft! Merendeel van de mensen heeft weleens een seksspeeltje gebruikt, dus je bent geen vreemde eend. Wij hopen dat we er over blijven praten en zo het taboe rondom seksspeeltjes kunnen uitvagen. Je hoeft je er ABSOLUUT NIET voor te schamen!

 

Feit: Seksspeeltjes hebben ook onderhoud nodig!

Net als je auto, fiets of kleding heeft je seksspeeltje ook onderhoud nodig. Het is niet zo dat je jouw speeltje naar de seksshop moet brengen voor een APK, maar jijzelf kan ervoor zorgen dat jouw speeltjes langer meekunnen. Zorg ervoor dat je het speeltje altijd voor en na gebruik schoonmaakt met een hiervoor bestemde toycleaner. Als je het speeltje tijdens de seks met meerdere mensen gebruikt en/of van anaal naar vaginaal gaat (of andersom) dan moet je ook tussendoor het speeltje schoonmaken. Daarnaast is het ook bij speeltjes goedkoop is duurkoop. Je kunt beter een goed, mogelijk wat duurder, speeltje kopen dan een rubberen euroknaller. Rubber gaat bijvoorbeeld niet lang mee en krijgt snel gebruikssporen. Zacht siliconen gaat een stuk langer mee, maar bijvoorbeeld ook metalen of glazen speeltjes kunnen lekker lang meegaan én zijn ook nog eens heel hygiënisch.

 

Feit: Je kunt speeltjes ook met meer gebruiken

Het kan heerlijk zijn om een seksspeeltje alleen te gebruiken. All you need you and your toy. Maar het kan ook heel fijn zijn om samen met je (seks)partner(s) seksspeeltjes te gebruiken. Er is zelfs een hele markt voor! Koppelspeeltjes zijn speciaal ontworpen om te gebruiken tijdens seks met een ander. Bijvoorbeeld een speeltje wat vaginaal ingebracht wordt, de clitoris stimuleert, maar ook de gevende partij stimuleert tijdens penetratie. Of een dubbele dildo waarbij je samen kan genieten van penetratie. Ook zijn er speeltjes die je op afstand kunt gebruiken. Iedereen kent wel het eitje met de afstandsbediening, maar tegenwoordig zijn er allerlei soorten speeltjes die je via apps kunt besturen. Zo kan zelfs je lover in Brazilië ervoor zorgen dat jij hier in Nederland tot een hoogtepunt komt.

 

Fabel: Eenmaal klaarkomen met een speeltje, betekent altijd klaarkomen met een speeltje

Wij horen vaak de angst, vooral van personen met een vulva, dat je niet meer anders kan klaarkomen dan met het speeltje. Eenmaal tot een orgasme met een toy, is altijd een orgasme met een toy. Gelukkig is dit niet waar. Het is gewoon een andere manier om tot een orgasme te komen. Je kunt het vergelijken met twee soorten pasta. De ene met tomatensaus en de ander met champignons saus. Het maakt uiteindelijk beide een pasta, alleen net met en ander recept. Dus geen angst! Wissel vooral af tussen je eigen handen en een speeltje.

 

Fabel: Er zijn alleen maar speeltjes voor personen met een vagina, vulva en clitoris

De markt lijkt zich vooral te richten op de clitoris en vagina, maar gelukkig zijn er nog vele andere speeltjes. Bijvoorbeeld voor de penis, prostaat, tepels, anaal of gewoon het hele lichaam. We hadden het al over het taboe op speeltjes en deze is zeker nog meer aanwezig als het gaat om speeltjes voor de penis, ballen en prostaat. We hopen dat dit meer en meer bespreekbaar wordt! Ben je benieuwd naar alle soorten speeltjes op de markt? Check een online webshop en zie hoeveel categorieën er zijn! En vergeet ook niet een massagekaars is ook een seksspeeltje. Het hoeft niet allemaal met onze geslachtsdelen te maken te hebben!

 

Geschreven door Leila en Anne, aka Seksuologen met Twee

.