Feiten en fabels: Piemels

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom de penis.

 

Fabel: lengte van de penis is belangrijk voor genot
Size doesn’t matter. We hopen dat we een generatie krijgen die opgroeit zonder deze hardnekkige fabel. Het is zeker niet zo dat hoe langer de penis, hoe meer genot er is voor de ontvanger. De dikte van de penis kan wel belangrijk zijn. Bij penis in vagina seks kan een dikkere penis de vagina meer stimuleren en de clitoris via de vagina. De eerste 3 tot 5 cm is gevoelig in de vagina en dit geldt ook voor anaal (bij prostaat stimulatie).

Feit: veel penis eigenaren zijn onzeker over hun penis
Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de peniseigenaren onzeker of ontevreden is over hun penis, maar daarnaast komt er ook uit onderzoek dat het grootste deel van de partners juist tevreden zijn over de penis van de ander. Onzekerheid komt o.a. doordat als personen met een penis een andere penis zien, dit vaak in (porno)films gebeurt. Deze penissen zijn altijd stijf en vaak niet te vergelijken met de gemiddelde penis.

Feit: de penis en clitoris hebben heel veel gemeen
Wij vinden het superinteressant dat de penis en clitoris eigenlijk dezelfde bouwstenen hebben. Beide hebben structuur, zwellichamen, eikel en voorhuid. Dit betekent ook dat bij beide geslachtsdelen opwinding zorgt voor een erectie (ja, de clitoris kan ook in erecte toestand komen). Helaas weten nog niet veel over deze gelijkenissen en behandelen we de penis en clitoris verschillend. Daar moeten we eigenlijk mee stoppen! Dus ook de clitoris zo stimuleren tot die stijf wordt en dan overgaan op andere seksuele handelingen.

Fabel: de penis wordt alleen stijf bij seksuele opwinding
Een penis wordt een aantal keer per etmaal stijf. Dit kan vier keer zijn maar ook elf keer. Het betekent niet dat je dan elf keer op een dag opgewonden bent en seks wilt. De penis kan ook stijf worden door bepaalde emoties, stressvolle situaties of onder invloed van hormonen. Als je bijvoorbeeld heel erg bang en gestrest bent kan het zijn dat je een erectie krijgt. Dit heeft dan niks met opwinding te maken. ’s Nachts wordt de penis ook een aantal keer stijf en dit is vaak onder invloed van hormonen.

Fabel: de penis kan letterlijk breken
Je hoort weleens van die verhalen van de eerste hulp in het ziekenhuis waar personen met een gebroken penis binnen worden gebracht. De penis breekt dan niet echt, want het heeft geen penisbot (meer). Maar er komen dan scheurtjes in de zwellichamen die zorgen dat het inwendig gaat bloeden en de penis zwelt en donkerrood/paars wordt. De emoji van de aubergine die vaak geassocieerd wordt met een penis is eigenlijk een ‘’gebroken’’ penis. Je merkt dat je penis gebroken is door een stekende pijn, het zwellen en veranderen van kleur. Ga direct naar het ziekenhuis, want als je hier te lang mee wacht dan loopt het niet goed af voor de penis.