Zinderend leven

Als je seksleven lekker loopt, neemt dat vaak een bescheiden plek in je leven in. Het is dan gewoon iets dat goed gaat. Maar wanneer je ontevreden bent over je seksleven, denken mensen er vaak veel over na, ze maken er ruzie over of worden er onzeker van. Dat kan echt een negatieve uitwerking hebben op je relatie.

Jolien Spoelstra schreef er een boek over: Zinderend leven, dat vanaf begin juni overal te koop is. Aan Vlam vertelt ze over haar boek.

 

Jolien Spoelstra

Levensgeluk

“Tegenwoordig is de relatie die mensen met hun geliefde hebben veelal de belangrijkste relatie in hun leven. Een slechtlopend seksleven kan hierdoor niet alleen onze relatie negatief beinvloeden, maar zelfs ons levensgeluk verminderen.

Dus … als je ontevreden bent over je seksleven bent, doe er dan wat aan! Het kan je levensgeluk namelijk écht vergroten! In mijn praktijk help ik al jaren mensen om hun seksleven te verbeteren. Maar met mijn boek hoop ik een veel groter publiek te bereiken, zodat nog meer mensen een sekleven vol zin krijgen en meer levensgeluk.”

 

Zin

Waar de titel Zinderend Leven vandaan komt? Die heb ik gekozen omdat het uiteindelijk vaak draait om de vraag ‘Waar heb je zin in?’ Wat voelt goed, waar beleef je plezier aan, wat is voor jou opwindend? Mensen hebben vaak het gevoel dat ze aan de verwachtingen van anderen of aan een norm moeten voldoen. Met als gevolg dat ze hun seksleven op een bepaalde manier vormgeven, terwijl dat misschien helemaal niet bij ze past. Ik hoop dat mensen deze verwachtingen en normen los kunnen laten als ze mijn boek hebben gelezen. En dat ze weten wat ze zélf fijn vinden. Want als je je seksleven zelf vormgeeft en doet wat je fijn vindt, komt de zin vaak vanzelf.

 

Achterhaalde ideeën

Zinderend leven beschrijft allerlei onderwerpen en thema’s, zoals de maagdelijkheidsmythe, de orgasmekloof, monogamie en polyamorie, spontane seks, de overgang. Maar één onderwerp springt er voor haar uit: “In mijn boek richt ik mij met name op vrouwen en ontkracht ik een aantal achterhaalde ideeën en misvattingen die vrouwelijk seksueel genot in de weg kunnen staan. Door een aantal van die achterhaalde ideeën en misvattingen bespreekbaar te maken, hoop ik dat vrouwen hier anders naar gaan kijken en de boodschappen die ze meegekregen hebben los kunnen laten.

Zo krijgen vrouwen van jongs af aan vaak de boodschap mee dat ze zich niet te sexy moeten gedragen. Ze worden dan wel ‘slet’ genoemd of er wordt verteld dat dit hen minder aantrekkelijk maakt voor een serieuze relatie. Hierdoor is het voor vrouwen soms moeilijk om zich te laten gaan tijdens de seks of om open te zijn over hun seksuele verlangens.

Bovendien wordt vrouwen vaak geleerd om afwachtend en volgzaam te zijn, ook in de slaapkamer. Hierdoor leren vrouwen soms niet dat ook zij de leiding kunnen nemen en aan mogen geven wat ze graag zouden willen.

Daarnaast wordt bij vrouwen vaak grote nadruk op het uiterlijk gelegd. Er wordt van hen vooral verwacht dat ze aan bepaalde schoonheidsidealen voldoen. Vrouwen worden hierdoor onzeker gemaakt over hun lijf, waardoor het lastig kan zijn om jezelf bloot te geven en je daar comfortabel bij te voelen.”

“Voor mijn ouders, die mij lieten zien wat liefhebben is”

 

Liefdevol

“Mijn ouders hebben mij een goed voorbeeld gegeven van hoe hoe een langdurig liefdevolle relatie eruit zou kunnen zien. Als je zo’n voorbeeld hebt gehad, weet je dat het mogelijk is! Daarom heb ik aan het begin van het boek geschreven: “Voor mijn ouders, die mij lieten zien wat liefhebben is”. Een zeer waardevol geschenk, waar ik mijn ouders erg dankbaar voor ben.

Ze hebben ook altijd veel liefde aan mijn broer en mij gegeven en die liefde toonden ze op verschillende manieren. Dat is belangrijk, omdat de manier waarop je zelf liefde hebt ontvangen grote invloed kan hebben op hoe je later in je leven liefhebt. Een bekende uitspraak van Esther Perel is: ‘Tell me how you were loved and I’ll tell you how you make love.’ Dit betekent trouwens niet dat mensen die weinig liefde hebben gekregen, niet goed lief kunnen hebben. Maar ze moeten er soms wel bewuster mee bezig zijn. Wanneer je een goed voorbeeld hebt gehad en veel liefde hebt ontvangen, denk ik dat liefhebben je later in je leven vaak makkelijker afgaat.”

 

Nooit te laat

“Ooit hoorde ik Ellen Laan in het tv-programma College Tour zeggen: ‘Niemand heeft recht op jouw lichaam!’ Ze richtte zich toen met name op de vrouwen in het publiek. Ik ben het volledig met haar eens, maar zou deze boodschap toch graag nog wat breder willen trekken. Want het geldt natuurlijk voor iedereen, dat niemand recht heeft op jouw lijf en dat niemand seks in welke vorm dan ook bij jou af mag dwingen. Zoals ik al zei, je hoeft aan niemands verwachtingen te voldoen en geen enkele norm na te streven.

Verder zou ik iedereen nog willen meegeven dat je je seksleven op elk moment anders kan vormgeven, zodat het helemaal bij jou past. Het is nóóit te laat!”

 

Jolien Spoelstra werkt als GZ-psycholoog, seksuoloog NVVS en EFT-relatietherapeut in haar eigen praktijk in hartje Haarlem. Daarnaast schrijft ze een maandelijkse column over liefde en seks voor Santé magazine.

 

Lezen?

Zinderend Leven

€ 21,99

 

Geschreven door de Vlam redactie