Als je seksueel actief blijft, leef je langer

Rob Schipper schreef het boek ‘De beste seks heb je na je 50ste’, dat je kunt zien als een voorlichtingsboek over seks op latere leeftijd. Maar je zou toch denken dat 50+’ers geen voorlichting meer nodig hebben? Rob: “Helaas is voorlichting zeker nodig. Ten eerste omdat veel mensen denken dat oudere mensen geen seks meer hebben, ten tweede omdat veel kennis ontbreekt. Zolang een kwart van de mannen en bijna een derde van de vrouwen niet weet waar de clitoris zit, is er werk aan de winkel.”

Rob Schipper

Tijdens zijn studie Geneeskunde stuitte Rob door zijn bijbaan bij de eerste niersteenvergruizer in Nederland op het vakgebied Urologie. “Dit specialisme trok me aan vanwege de diverse ziektebeelden, behandelmethoden en patiënten. Door mijn werk als uroloog in het Academisch Medisch Centrum (AMC) kwam ik in aanraking met de behandeling van seksuele problemen bij de man. Omdat ik gefascineerd was door deze problematiek heb ik me hierin verder gespecialiseerd.”

Sinds 2007 houdt hij wekelijks spreekuur als medisch seksuoloog bij de Mannenkliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. “Als ik thuiskwam vroeg mijn vrouw, die werkte als verpleegkundige, wat ik had meegemaakt op mijn werk. Ik deed verslag van mijn belevenissen en zij begreep wat ik vertelde. Toen ik na haar overlijden opnieuw een relatie kreeg, vroeg mijn vriendin hetzelfde: ‘Wat heb jij vandaag meegemaakt?’. Dus ik vertelde, zoals ik dat gewend was, over mijn dagelijkse beslommeringen. ‘Ja maar, dit volg ik niet,’ zei ze regelmatig, ‘al die medische termen en kennis.’ Ook tijdens mijn spreekuur merkte ik dat bij mijn patiënten veel – in mijn ogen – basiskennis over seks en de werking van het menselijk lichaam ontbrak. ‘Daar moet ik misschien eens een boek over schrijven’, begon ik te denken. ‘Moet je doen’, reageerde mijn vriendin. En zo is het boek ontstaan.”

Rotische serie met paren in bed, anoniem, ca. 1750 – 1800

Het is echt waar: de beste seks heb je na je 50ste. “Omdat partners elkaar beter begrijpen. Je gaat voor ‘genieten van seks’ in plaats van voor ‘zo vaak mogelijk seks’. Vrouwen weten wat ze willen in bed en durven dat ook te zeggen. Mannen zijn minder bezig met presteren en penetreren en meer gericht op het genot van hun partner. De grootste mythe als het gaat om seks na je 50ste is dat de seks alleen maar slechter wordt, terwijl het tegendeel waar is. Natuurlijk worden veel vrouwen minder makkelijk vochtig als ze ouder worden, maar de intensiteit van de orgasmes verandert niet. Voor de man wordt het moeilijker om een erectie te krijgen en te behouden – en toch zijn oudere mensen meer tevreden over hun seksleven. Het grootste deel van de 60+’ers vindt seks belangrijk in een relatie en ze zijn bijna allemaal tevreden over hun seksleven.”

Twee geliefden kussen elkaar in het gras onder de bomen, Paul Jourdy, ca. 1845

Je hoort vaak dat intimiteit belangrijker wordt dan seksualiteit naarmate je ouder wordt. Wij (de redactie van Vlam) denken dan meteen aan de woorden van professor Ellen Laan: ‘Seks is een leven lang leren’. Rob: “Natuurlijk moet je blijven leren in bed. De beste seks gaat niet vanzelf: je moet er wel wat voor doen, dat geldt uiteraard ook voor mensen van onder de 50. Communicatie is belangrijk: vertel elkaar wat je wel en niet wilt tijdens de seks.

Vrouwen vinden de intimiteit van de seks vaak belangrijker dan klaarkomen, en als mannen ouder worden is liefde – vaker dan bij vrouwen – een reden om seks te hebben. Je moet leren omgaan met de beperkingen van het ouder worden: probeer de gevolgen ervan te accepteren en goed voor je lijf te zorgen. Gebruik niet te veel alcohol, stop met roken, let op je gewicht, beweeg voldoende en eet gezond. Als je dagelijks een schaaltje fruit eet neemt het risico op erectieproblemen zelfs met 10 tot 38 procent af. Als je seksueel actief blijft, leef je langer. Daarom zeg ik: geniet van de dingen die wél kunnen. Het glas is niet halfleeg maar halfvol.”

 

 

 

 

‘De beste seks heb je na je 50ste… maar daar moet je wel wat voor doen’ | Rob Schipper | Vesper Publishing | ISBN 9789083186696

 

Door de redactie van Vlam

.