Eerste hulp bij ontrouw

Kaat Bollen (seksuologe en relatietherapeute) en Lore Eerlings (orthopedagoge en relatietherapeute) schreven het boek ‘Eerste hulp bij ontrouw’ dat vandaag verschijnt.

Kaat & Lore

In hun praktijk Zinnia in Hechtel-Eksel (België) werken ze al tien jaar met koppels die geconfronteerd werden met ontrouw. Kaat: “In het begin waren we hierin erg zoekende. Vanuit dat zoeken hebben we een protocol geschreven dat we steeds toepassen in de praktijk. We zien dat voor veel koppels de stap naar professionele hulp nog erg groot is, daarom besloten we de belangrijkste principes van ons protocol in boekvorm te gieten. We merken dat mensen het boek erg waarderen, omdat het heel hands on is met veel voorbeelden en concrete opdrachten.” Het boek is in feite voor iedereen bedoeld: zowel voor koppels die (ooit) met ontrouw te maken kregen in hun relatie als voor mensen die er nog geen ervaring mee hebben maar er ook nog niet goed over gesproken hebben met hun partner.

Als definitie voor ontrouw geeft Kaat: “Ontrouw zijn betekent dat je iets doet – een actie op romantisch en/of erotisch vlak met een derde persoon – wat de regels van je relatie overtreedt en/of waarvan je weet dat het je partner pijn gaat doen. Je doet het toch, en je verzwijgt het. Ook als het zich beperkt tot online contact ben je ontrouw aan je partner.”

Het is snel en makkelijk gezegd: ‘Als ik er ooit achter kom dat ik bedrogen word dan staan de koffers van die ander bij de deur’. “Maar zo eenvoudig ligt dat helemaal niet. Liefde heeft geen aan- en uit-schakelaar. Bovendien blijkt uit onderzoek dat 50 procent van de mensen die beslissen te gaan scheiden na een jaar spijt heeft. Dat is veel! Daarom raden wij koppels aan om geen overhaaste beslissingen te nemen. Blijf ademen. En daarna: blijf praten. Bijna niemand is ontrouw om zijn of haar partner te kwetsen. Durf samen op zoek te gaan naar de redenen achter de ontrouw en beslis pas daarna of je de relatie al dan niet wilt voortzetten. Neem hier minstens zes maanden de tijd voor, op die manier zal de beslissing niet enkel op basis van emoties gemaakt worden. Ook goed om te weten is dat veel koppels die bij elkaar blijven één of twee jaar na de ontrouw aangeven dat hun relatie beter is dan ervoor. Maar dat gaat natuurlijk alleen op als er in die tijd hard aan de relatie is gewerkt.”

In hun boek pleiten Kaat en Lore voor Rust, Reinheid en Regelmaat. De drie R’s kennen we natuurlijk vanuit de opvoeding van kinderen, maar hoe zit dat bij ontrouw?
“Geconfronteerd worden met ontrouw is erg heftig, zowel voor de bedrogen persoon als voor de ontrouwe partner, die vaak ook heel wat moet verduren nadat de bom gebarsten is. Daarom is het van groot belang dat mensen goed voor zichzelf blijven zorgen. En dat doe je door jezelf rust te gunnen, reinheid voorop te stellen – en dus niet te vluchten in alcohol of drugs – en regelmaat na te streven. Na het uitkomen van bedrog lijkt het alsof alle zekerheden weggevaagd zijn. Regelmaat kan dan toch nog wat structuur en voorspelbaarheid geven.”

 

 

Eerste hulp bij ontrouw | Kaat Bollen en Lore Eerlings | Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts | vanaf nu verkrijgbaar

 

Door de redactie van Vlam

.