Waarom de seks voor haar niet leuk is

Welkom bij de serie Voor Mannen die volledig is gericht op het seksueel geluk van de heteroseksuele man. In mijn vorig artikel heb ik uitgelegd hoe prestatiedruk en succesdenken de seksuele vervulling van mannen tegenwerkt. In dit artikel wil ik verder ingaan op één van de aspecten van de prestatiedruk die mannen in bed beleven: het klaar laten komen van de vrouw.

 

Haar plezier, zijn genot

De meeste mannen beleven het seksueel plezier van de vrouw als hun ultieme opwinding en haar orgasme als het ultieme bewijs dat ze het goed hebben gedaan en succesvol zijn geweest. Je zou moeten denken dat dit ertoe leidt dat heteroseksuele stellen heel veel vervullende seks hebben waarbij mannen hun vrouwen of vriendinnen op de meest lekkere manier beminnen en vrouwen oneindig klaarkomen. De realiteit ziet er echter anders uit. Heteroseksuele stellen die een gelukkig seksleven leiden zijn de uitzondering, niet de regel. Een vaak voorkomende klacht is dat de vrouw haar verlangen in seks verliest, omdat de seks met haar mannelijke partner niet vervullend is voor haar. Te weinig opwinding, te weinig plezier, te weinig orgasmes. Zij wil op gegeven moment liever geen seks dan slechte seks en hij voelt zich seksueel gefaald. Hoe kan dit als mannen toch zo gemotiveerd zijn om het leuk te maken voor de vrouw? Deze vraag zal ik in dit artikel beantwoorden.

 

Heteroseksuele dynamiek

De dynamiek van een ongelukkig seksleven waarin veel heteroseksuele stellen in de loop van tijd terechtkomen, wordt gedreven door misinformatie over mannelijke en vrouwelijke seksualiteit die overheersend is in onze cultuur. Deze misinformatie creëert verkeerde voorstellingen, beelden en ideeën over seksualiteit waarmee beide geslachten van jongs af aan worden opgevoed. Dit leidt ertoe dat volwassen mannen en vrouwen onware clichés in zich dragen van hun eigen seksualiteit en de seksualiteit van het andere geslacht. Deze clichés zijn echter zo dominant dat ze bepalend worden voor de seksuele interactie tussen man en vrouw. Het resultaat is dat heteroseksuele partners moeite hebben om elkaars seksuele wensen, behoeften en voorkeuren waar te nemen.

 

Clichés over mannen en vrouwen

Eén van de meest dominante clichés over mannelijke seksualiteit is dat mannen alleen voor hun eigen plezier seksen en dat ze het seksueel plezier van de vrouw niet echt belangrijk vinden. De vrouw is vooral een object wat ze gebruiken om zichzelf te bevredigen. Het belangrijkste voor de man is dat hij klaarkomt. In de realiteit is echter het tegenovergestelde waar. Er is maar een kleine minderheid van mannen die puur vanuit seksueel egoïsme sekst. Voor de overgrote meerderheid staat het seksueel plezier van de vrouw tijdens de seks centraal. Haar plezier is zijn opwinding. Haar kreunen is het geluid waar hij het meest naar verlangt. Haar orgasme is zijn ultieme bevestiging als minnaar en als man.

Eén van de meest dominante clichés over vrouwen is dat vrouwen seksueel passief zijn en dat hun lichaam in dienst staat van het mannelijke plezier. Daar bovenop komt het cliché dat het vrouwelijke lichaam moeilijk is en seksueel ingewikkeld. Terwijl de man alleen maar hoeft te stoten, moet er bij de vrouw van alles gedaan worden zodat ze ook een keer klaarkomt. Dit is uiteraard veel te veel moeite voor de man. Een vrouw daadwerkelijk te beminnen, kun je echt niet van hem vergen. De verdrietige waarheid van dit cliché is dat heteroseksuele vrouwen het massaal hebben verinnerlijkt. Vrouwen vinden het vaak moeilijk om te geloven dat mannen houden van hun plezier en dat ze ervan genieten om hun te beminnen.

De consequentie is seksuele zelfonderdrukking. Veel vrouwen geloven dat hun lichaam te veel werk is. Ze geloven dat ze hun man of vriend niet moeten vermoeien met wat zij lekker vinden, terwijl dat hetgeen is waar hij het meest naar verlangt. Ze durven niet hun eigen wensen uit te spreken, terwijl hij dat zo graag wil horen. Ze onderdrukken hun eigen verlangen, terwijl hij dat zo graag wil voelen. Deze dynamiek leidt steeds weer tot seksuele ervaringen die voor haar onvervullend zijn en hem het gevoel geven dat hij gefaald is.

Als je dit leest, dan denk je misschien dat deze clichés zo verouderd zijn dat er toch echt níemánd meer in gelooft. Niets is minder waar. Het zijn juist de meest ouderwetse clichés die tot vandaag de slaapkamers van heteroseksuele stellen stil laten vallen.

 

Ga het gesprek aan en creëer een veilige omgeving

Voor veel vrouwen is het uitspreken van hun seksuele wensen verbonden met angst, schaamte, schuld en gevoelens van onveiligheid. Sommige vrouwen trekken zich liever geheel terug dan dat ze aan hun man of vriend vertellen waar ze naar verlangen. Om deze dynamiek te doorbreken is het noodzakelijk dat jij als man een veilige omgeving creëert waar je haar aanmoedigt om haar wensen met jou te delen en waar je met volle aandacht naar haar luistert. Tijdens de seks is het belangrijk dat je steeds weer opnieuw aan haar communiceert dat je het heerlijk vindt om haar te beminnen, dat je geniet van haar opwinding en dat haar plezier het mooiste is wat er bestaat. Alleen op die manier kan zij stapsgewijs het vertrouwen opbouwen om haar verlangens met jou te delen en haar plezier aan jou te laten zien. In de loop van tijd zal dit tot steeds meer vervullende seks leiden.

 

Geschreven door Dr. Mirjam Hachem (Sex Therapist, Online Therapy for Couples, Men, and Women & Author)