De diepste wensen van man en vrouw

Willen en gewild worden

Welkom bij de serie Voor Mannen die volledig is gericht op het seksueel geluk van de heteroseksuele man. In mijn vorig artikel heb ik uitgelegd dat de meeste seksuele interacties tussen mannen en vrouwen een vast patroon volgen waarmee wij vanaf jongs af aan worden opgevoed. In dit patroon is de man degene die de vrouw wil en de vrouw is degene die door de man gewild wordt. Hij voelt zich aangetrokken tot haar en het is haar opgave om zich aantrekkelijk voor hem te maken. Hij uit zijn verlangen voor haar en zij laat dit verlangen toe of wijst het af. Ik heb verder uitgelegd dat dit tot twee fundamentele problemen leidt: De man beleeft levenslang regelmatig seksuele afwijzing. De vrouw leert niet om haar eigen seksueel verlangen te voelen en te uiten.

De diepste wensen van man en vrouw

Door dit patroon ontstaan de twee diepste onvervulde wensen van man en vrouw:

De diepste wens van de man is om haar seksueel verlangen voor hem te voelen. Hij wil het gevoel van gewild worden door haar ervaren, net zoals zij het door hem ervaart. Hij wil voelen dat zij hem aantrekkelijk en sexy vindt. Ook hij verlangt ernaar om stevig aangepakt en passievol gezoend te worden.

De diepste wens van de vrouw is om haar seksueel verlangen voor hem te kunnen uiten en volledig vrij te zijn in haar seksualiteit. Ze wenst aan hem te kunnen vertellen waar ze zin in heeft. Ze wenst haar seksuele fantasieën met hem uit kunnen te leven.

Met andere woorden: mannen en vrouwen willen precies hetzelfde. Waarom lukt het dan zo vaak niet om dit daadwerkelijk te doen? De reden is dat er vaak een kloof is tussen wat wij ten diepste wensen en wat wij aankunnen in de realiteit. Heb je ooit een belangrijk succes behaalt en wist je ineens niet meer wat je moest doen? Met seks is het precies hetzelfde.

Wens vs realiteit

Het feit dat mannen met hart, ziel en lichaam ernaar verlangen om door hun vrouwelijke partner gewild te worden, betekent niet dat ze dit ook aankunnen in de realiteit. Op dezelfde manier dat vrouwen niet leren om hun seksueel verlangen te uiten, leren mannen niet om het seksueel verlangen van de vrouw te ontvangen. Wanneer ze dan ineens geconfronteerd worden met dat verlangen, weten ze vaak niet wat ze moeten doen. Een vrouw die open haar verlangen naar een man toont, kan behoorlijke prestatiedruk bij deze man veroorzaken: “Kan ik haar wel bevredigen? Kan ik haar alles geven waar ze naar verlangt? Ken ik de juiste technieken wel? Kan ik het lang genoeg volhouden?” Deze prestatiedruk kan opstapelen tot het punt dat de man zijn erectie verliest. Vaak schieten dan beide partners in paniek. De man voelt zich gefaald en de vrouw voelt zich afgewezen.

Wanneer dit gebeurt is het belangrijk om niet in de emoties van angst, falen en afwijzing te blijven hangen. Laat jezelf tot rust komen en erken samen dat je bezig bent met het veranderen van een seksueel rolpatroon waarmee je opgevoed bent en wat je jarenlang hebt herhaald. Het is alleen maar normaal dat dit niet meteen soepel gaat.

Ook vrouwen beleven een kloof tussen wens en realiteit

Het feit dat vrouwen verlangen naar seksuele vrijheid en het vervullen van hun seksuele wensen, betekent nog lang niet dat ze ook de zekerheid voelen om deze stap te maken. Vrouwen zijn ontzettend bang om door hun partner afgewezen, uitgelachen, bekritiseerd of veroordeeld te worden voor hun seksuele wensen. De meeste vrouwen hebben van jongs af aangeleerd om hun seksualiteit te verbergen. Het is een enorme stap om op volwassen leeftijd ineens het tegenovergestelde te doen. Wanneer een vrouw het besluit neemt om zich richting haar man te openen, dan kan de kleinste reactie van afwijzing, spot, of oordeel ervoor zorgen dat ze dit niet nog een keer gaat doen. Wanneer een man zich overweldigd voelt door het verlangen van de vrouw, is de kans groot dat zij ook dit als afwijzing of oordeel gaat interpreteren.

Wanneer je als man meer in aanraking wilt komen met de seksualiteit van je vrouw of vriendin, dan is het jouw opgave om voor haar een volledig veilige situatie te creëren waarin zij zich voor jou kan openen.

Verandering

Wanneer je als man en vrouw het besluit neemt om uit de conventionele rolverdeling te stappen, dan is het volledig normaal dat je op dit pad een aantal ongemakkelijke momenten mee zult maken. Het duurt even om aan een nieuwe seksuele dynamiek te wennen. Het is spannend om elkaar opnieuw te ontdekken. Het is leuk, maar ook confronterend, wanneer langgekoesterde wensen waar worden. Geef daarom alle ruimte aan het ongemak en de onzekerheid die jullie samen zullen beleven. Het is maar tijdelijk. Je bent op het pad naar seksueel geluk.

 

Geschreven door Dr. Mirjam Hachem (Sex Therapist, Online Therapy for Couples, Men, and Women & Author)