Seks uit verplichting

Welkom bij de serie Voor Mannen die volledig is gericht op het seksueel geluk van de heteroseksuele man. In mijn vorig artikel heb ik uitgelegd hoe clichés over mannelijke en vrouwelijke seksualiteit leidt tot ongelukkige sekslevens bij heteroseksuele stellen. In dit artikel ga ik verder in op één vaak voorkomend aspect van een ongelukkig seksleven: seks uit verplichting.

 

Iedere man kent het

Iedere man heeft het weleens meegemaakt. Je bent aan het seksen met je vrouw of vriendin en je merkt dat ze het niet echt leuk vindt. Je ziet dat ze er weinig plezier van krijgt, je voelt de passiviteit in haar lichaam en haar ogen lijken afgeleid. Ze zegt dat het allemaal prima is voor haar, maar je voelt aan dat ze erop zit te wachten dat het over is. Het geeft jou een akelig gevoel. Je schiet op. Je stoot sneller en harder om zo snel mogelijk klaar te komen en de situatie te beëindigen. Na de seks heerst een gevoel van leegte.

Ook andersom kan het gebeuren. Je vrouw heeft zin in seks, jij niet. Maar wat voor man ben je dan als je geen zin in seks hebt? Mannen willen altijd, toch? Nee zeggen tegen seks voelt verkeerd. Dus pretendeer je dat je haar wilt. Je weet wat je moet doen, dus je doet het. Het voelt als werk. Je moet je best doen om haar te beminnen. Hopelijk lukt het en heeft ze niet door dat je met je gedachten ergens anders bent. Je komt klaar om aan haar te bewijzen dat jij het ook geil vindt. Na de seks ben je blij dat het over is.

Seks uit verplichting is voor niemand leuk. En toch gebeurt het zo vaak bij heteroseksuele stellen. Bij sommige stellen is het zelfs de voornamelijke manier van seksen. Hoe kan dit?

 

Geen “nee” durven zeggen

Voor zowel mannen als vrouwen kan het moeilijk zijn om “nee” te zeggen tegen hun partner als ze geen zin in seks hebben. Dit komt aan beide kanten door onware clichés over mannelijke seksualiteit die een negatieve dynamiek tussen mannen en vrouwen creëren.

Aan de ene kant staat het cliché dat mannen van nature een hoger libido hebben dan vrouwen en daardoor voortdurend meer verlangen hebben naar seks. De man denkt vrijwel de hele dag aan seks. Hij staat alleen maar erop te wachten om haar te mogen bespringen. Dus als hij de kans krijgt, dan moet hij die ook grijpen. Anders is er iets mis met zijn mannelijkheid. Dit cliché – dat niet verder weg zou kunnen zijn van de waarheid – zet mannen aan om zich in te laten op seks die ze eigenlijk niet willen. Dit zowel in relaties als bij one-night-stands en scharrels.

Aan de andere kant staat het cliché dat mannen alle seks leuk vinden, als er maar gesekst wordt. Mannen willen kwantiteit. Veel en vaak. Kwaliteit is onbelangrijk. Of de vrouw nou enthousiast meedoet of lusteloos op haar rug ligt maakt niet uit. Goede seks is top en slechte seks is beter dan geen seks. Ook dit cliché zou niet verder verwijderd kunnen zijn van de realiteit. Het is echter vast verankerd in de hoofden van vrouwen die van jongs af aan hebben geleerd dat ze met hun man of vriend moeten seksen om “hem tevreden te houden.” Anders gaat hij vreemd of verlaat hij je voor een ander. Dit cliché zet vrouwen onder druk om met hun man uit verplichting te seksen en niet voor hun eigen seksuele plezier.

 

Wat kun je doen?

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat seks alleen leuk is als beide partners het willen, als beide partners naar elkaar verlangen, als beide partners opgewonden zijn, als het voor beide partners geil is en als er evenveel tijd en aandacht wordt besteed aan het plezier van beide partners. Ten tweede is het belangrijk om elkaar seksueel te leren kennen. Vertel aan elkaar wat jullie seksuele verlangens zijn. Vertel aan elkaar wat je nodig hebt om opgewonden te kunnen raken. Creëer een veilige omgeving zonder oordeel waar iedereen zijn wensen, voorkeuren, behoeften en gevoelens vrij kan uiten. Ontmoet elkaar met openheid en nieuwsgierigheid.

 

Geen seks is beter dan slechte seks

Alle seksuele ervaringen die wij maken worden opgeslagen en onthouden door ons lichaam. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk positieve ervaringen te creëren en zo min mogelijk negatieve. Seks uit verplichting is een negatieve ervaring voor beide partners. Hoe vaker je uit verplichting sekst, hoe meer zal het lichaam zich van seks afkeren om de herhaling van deze ervaring te vermijden. Dit betekent dat het lichaam zijn natuurlijke drang naar seks zal onderdrukken tot je hem niet meer voelt. Het is daarom belangrijk om niet te seksen als je het niet wilt. Geen seks is beter dan slechte seks. Hoe vaker je alleen sekst wanneer je het daadwerkelijk wilt, hoe positiever de ervaring voor je lichaam en hoe sterker zal je je natuurlijke verlangen in seks voelen.

 

Geschreven door Dr. Mirjam Hachem (Sex Therapist, Online Therapy for Couples, Men, and Women & Author)