Prestatiedruk – Hoe succesdenken in bed je erecties laat verdwijnen

Welkom! Dit is het zesde artikel in de serie Voor Mannen die volledig is gericht op het seksueel geluk van de heteroseksuele man. In mijn vorig artikel heb ik uitgelegd hoe erecties werken. In dit artikel laat ik je het effect zien van succesdenken en prestatiedruk op de stabiliteit van erecties en vervullende seks bij mannen.

Prestatiedruk in bed is één van de grootste belemmeringen die mannen tegenkomen op hun pad naar seksuele vervulling. Dit komt omdat mannen van jongs af aan opgevoed worden om in bed – net zoals op hun werk – successen te behalen en resultaten te boeken. Het probleem is echter dat seks van nature niet gaat over succes en resultaten, maar over gevoel en ervaring. Seks is zowel lichamelijk als emotioneel de meest gevoelsvolle ervaring die wij als mensen kunnen maken. Wanneer wij seksen zijn onze zintuigen volledig geopend. We nemen aanrakingen, smaken, geluiden en geuren met hoge intensiteit waar. Als we het toelaten kunnen we ons tijdens de seks volledig openen voor onze partner en diepe verbinding en liefde met elkaar beleven. Als wij seks door een rationeel kader van succes beleven verliezen we de verbinding met ons gevoel, nemen we ons lichaam minder waar en beleven we minder verbinding met onze partner.

 

Successen behalen in bed

Seksueel succes kan op verschillende manieren gedefinieerd zijn. Voor sommige mannen betekent het om met zo veel mogelijk vrouwen gesekst te hebben, voor andere mannen betekent het om één vrouw gelukkig te maken en haar perfect te beminnen. Sommige mannen meten hun potentie af aan de grootte van hun penis, sommige aan hoe vaak per week ze seksen en andere aan hoe lang ze vol kunnen houden voordat ze klaarkomen. De meeste mannen meten hun succes af aan een combinatie van deze factoren.

Wat al deze vormen van succes gemeen hebben is dat het om resultaten gaat die meetbaar en vergelijkbaar zijn. Je kunt bijhouden met hoeveel vrouwen je hebt gesekst, je kunt aan het plezier van je vriendin zien hoe goed je het doet in bed, je kunt de grootte van je penis meten, je kunt tellen hoe vaak per week je hebt gesekst en je kunt naar de klok kijken om vast te stellen hoe lang je het vol hebt gehouden. Meetbaarheid speelt een belangrijke rol. Succesdenken motiveert mannen om buiten zichzelf naar vermeend objectieve maatstaven te zoeken om vast te kunnen stellen hoe goed ze het doen in bed. Dit gaat ten koste van het voelen van hun eigen lichaam, het waarnemen van hun eigen emoties en het vervullen van hun daadwerkelijke seksuele behoeften.

 

Faalangst en erecties

Succesdenken en faalangst gaan hand in hand. Waar successen behaald kunnen worden, kan ook gefaald worden. En waar gefaald kan worden ontstaat faalangst. Deze angst creëert prestatiedruk. Geen man wil falen in bed. Er zijn weinig scenario’s die bij mannen zoveel angst en schaamte opwekken als de voorstelling dat ze in bed zouden kunnen falen. Daarom is de seksuele prestatiedruk voor mannen bijzonder hoog. Deze prestatiedruk heeft een negatief effect op de erecties van mannen.

In mijn vorig artikel heb ik uitgelegd dat de bloedstroom naar je penis door kleine spieren gecontroleerd wordt die aan de wortel van je penis zitten en de bloedvaten naar je penis openen en sluiten. Deze spieren worden wederom gecontroleerd door zenuwen. Deze zenuwen reageren in real time op je gedachten en emoties. Wanneer je druk in je hoofd bent, wanneer je je onzeker of nerveus voelt, geeft je brein een stresssignaal af. Dit signaal wordt onmiddellijk opgepikt door de zenuwen rondom je penis die dan de kleine spieren aansturen om de bloedvaten naar je penis samen te trekken. Het resultaat: de bloedstroom naar je penis wordt onderbroken en je erectie verdwijnt.

Faalangst en prestatiedruk zijn bijzonder stressvol voor geest en lichaam. Hoe meer prestatiedruk je voelt in bed, hoe vaker je problemen zult beleven met het krijgen en houden van erecties. Faalangst en prestatiedruk kunnen vicieuze cirkels veroorzaken waarin een man zich steeds grotere zorgen maakt of hij wel of niet een erectie zal krijgen. Deze zorgen creëren dan zoveel stress dat de bloedvaten naar de penis steeds meer samentrekken en er daadwerkelijk geen erectie ontstaat. Dit creëert dan nog meer prestatiedruk die leidt tot nog meer faalangst, waardoor erecties steeds vaker – of zelfs geheel – uitblijven.

 

Het resultaat van succesdenken in bed: onvervullende seks

Succesdenken gaat om het behalen van resultaten en successen. Maar wat zijn de daadwerkelijke resultaten van succesdenken in bed? Prestatiedruk, faalangst en grotere kans op erectieproblemen. Voldoen aan van buiten opgelegde maatstaven en verminderde waarneming van je eigen lichaam, emoties en seksuele behoeften. Onzekerheid over vergelijking met anderen. Druk in je hoofd zijn in plaats van aanwezig in het moment. Bezig zijn met “het goed doen” en daardoor niet van jezelf en je partner kunnen genieten. Kortom, het resultaat is onvervullende seks en op den duur een ongelukkig seksleven. Je behaalt precies het tegenovergestelde van waar je naar streeft.

 

Bevrijding: van succes naar gevoel

Het grootste geschenk dat een man zichzelf kan geven is om uit het kader van succesdenken te stappen. Seksuele bevrijding voor mannen betekent een verschuiving van succes naar gevoel, van buiten naar binnen, van zichzelf vergelijken met anderen naar zichzelf ervaren. Je kunt alleen seksueel geluk beleven als je je eigen gevoel en je eigen ervaring tot de maatstaf van je seksuele vervulling maakt. Alles wat buiten jou ligt mag je loslaten en voor irrelevant verklaren.

 

Geschreven door Dr. Mirjam Hachem (Sex Therapist, Online Therapy for Couples, Men, and Women & Author)