Van slap naar hard – de grootste misvatting over erecties

Welkom! Dit is het vijfde artikel in de serie Voor Mannen die volledig is gericht op het seksueel geluk van de heteroseksuele man. In dit artikel gaan we het hebben over één van de meest belangrijke ingrediënten voor een vervullend seksleven: het begrijpen van je erecties. We zullen ernaar kijken hoe erecties precies werken en we zullen de grootste misvatting over erecties rechtzetten. Deze misvatting is dat de penis bij een erectie van een inactieve slappe toestand naar een actieve harde toestand gaat. Ja, dat heb je juist gelezen. Je penis gaat nietvan inactief naar actief. Dit is een misvatting die veel onnodige frustratie en leed in het seksleven van mannen creëert.

 

De bloedstroom naar je penis

Aan de wortel van je penis zitten hele kleine spieren rondom de bloedvaten die naar je penis leiden. Deze spieren reguleren de bloedstroom naar je penis door de bloedvaten te openen en samen te trekken. Het spierweefsel waarvan deze spieren gemaakt zijn heet “glad spierweefsel”. Een belangrijke eigenschap van dit weefsel is dat je het niet bewust kunt aansturen. Je kunt dus niet opzettelijk de bloedvaten naar je penis openen en sluiten, ook al zou je dat soms heel graag willen. Dit kan je weleens het gevoel geven dat je penis doet wat hij wil en dat dit niet altijd overeenkomt met wat jij wilt. Soms voel je jezelf onder de meest ongepaste omstandigheden hard worden. Soms wil je heel graag hard worden, maar lijkt je penis geen enkel interesse te hebben om jouw wens te volgen.

 

Slap en hard: de grote misvatting

Een grote misvatting over de penis is dat hij twee toestanden kent: slap en hard, waarbij een slappe penis inactief is en een harde penis actief. Dit is echter niet waar. Een slappe penis verkeert in een actieve rusttoestand. Om ervoor te zorgen dat je penis slap blijft moeten de spieren aan de wortel van de penis je bloedvaten actief samentrekken om je bloed uit je penis te houden. Anders zou je bloed voortdurend naar je penis stromen en je zou 24 uur per dag met een erectie rondlopen. Stel je voor wat dit voor je leven zou betekenen.

Een slappe penis is dus het resultaat van activiteit, niet van inactiviteit. Je lichaam zet je spieren gericht op spanning om je penis in rust te houden. Een erectie kan alleen ontstaan als je lichaam deze spieren ontspant. Vervolgens openen de bloedvaten en het bloed stroomt naar je penis. Een erectie is dus het resultaat van ontspanning. Met andere woorden, een erectie is het resultaat van inactiviteit. Een erectie krijg je dus vooral door niets te doen, door los te laten en toe te laten. Dit kan moeilijk zijn voor mannen als het idee van loslaten in tegenstrijd staat met hun idee van prestatie en succes. Hoe meer je als man seks het prestatie denken benadert, hoe meer je het gevoel hebt dat je ook in bed successen moet bereiken, hoe moeilijker het wordt met de erecties.

 

Vergeet het woord “slap”

In mijn werk moedig ik mannen altijd aan om het woord “slap” geheel van hun vocabulaire en hun denken te verwijderen. Het woord “slap” heeft namelijk altijd een negatieve bijklank. Als je naar synoniemen voor “slap” kijkt, dan krijg je “zwak, flauw, kleurloos, saai, energieloos en apathisch”. Het zijn precies deze denkbeelden die iedere keer opgeroepen worden als je je penis “slap” noemt. Dit is ook de reden waarom het woord “slap” met zoveel schaamte en angst verbonden is bij mannen.  Geen man wil op deze manier over zijn penis denken en dat is absoluut terecht, want het woord “slap” gaat de realiteit volledig voorbij. Geen penis op deze wereld is zwak, flauw, kleurloos, saai, energieloos en apathisch.

De actieve rusthouding van de penis is een noodzakelijk onderdeel van het seksuele welzijn van de man. Het is belangrijk om deze rusthouding te begrijpen en te waarderen. In plaats van “slap” kun je dus beter zeggen “mijn penis is met rust.” Het fijne aan het woord “rust” is dat het altijd de volgende erectie impliceert. Want rusten doe je maar tijdelijk. Dus iedere keer als je zegt “mijn penis is met rust”, zeg je ook “de volgende erectie is al onderweg”.

 

Veel mannen hebben moeite om in bed te ontspannen

Een harde penis is het resultaat van ontspanning. Het vinden van ontspanning in bed kan echter moeilijk zijn voor mannen. Vaak gaat er een constante stroom van gedachten door hun hoofd. Onzekerheid, prestatiedruk en succes denken kunnen een man weerhouden om los te laten en de bloedstroom naar zijn penis toe te laten. Dit kan voor of tijdens de seks ertoe leiden dat jouw erectie ineens instabiel wordt, verdwijnt of er helemaal geen erectie ontstaat. In het volgende artikel zullen we daarom ingaan op de impact van je gedachten en je emoties op je erecties. We zullen ernaar kijken wat je kunt doen om je hoofd tot rust te laten komen, je lichaam te ontspannen en volledig in het moment te zijn.

 

Geschreven en interview door Dr. Mirjam Hachem (Sex Therapist, Online Therapy for Couples, Men, and Women & Author)