De verbinding tussen je penis en je emoties

“De verbinding tussen je penis en je emoties … en wat dit betekent voor je seksleven”

 

We gaan in deze rubriek tot in detail over de penis praten. Dat kondigde ik in mijn eerdere artikel al aan. In dit artikel focussen we op de verbinding tussen je penis en je emoties. Seks gaat van nature over gevoel: verlangen voelen, opwinding voelen, je eigen lichaam voelen, het lichaam van je partner voelen, verbinding met elkaar voelen en orgasmes voelen. Voor mannen is het vaak moeilijk om seks met hun hele lichaam te voelen. Vaak voelen ze alleen hun penis en het gebied daaromheen, maar beleven ze weinig gevoel in hun buik, borst, armen, benen, rug en hoofd. Ook hun eigen emoties voelen mannen vaak weinig. Hun seksuele beleving is vooral gericht op het orgasme. Veel mannen hebben moeite om het lichaam van de vrouw goed aan te voelen en verbinding met haar te maken tijdens de seks. En jij?

Als man is het belangrijk voor jou om te weten dat er een directe verbinding is tussen je penis en je emoties. Deze verbinding is verantwoordelijk voor de intensiteit van je seksuele beleving. Als je weet hoe deze verbinding werkt, kun je dit bewust inzetten om voor jou en je partner een vervullender seksleven te creëren. Daarom wil ik graag een klein beetje wetenschappelijke kennis met je delen.

 

Één penis, twee erecties

Jouw penis is verbonden met verschillende zenuwnetwerken in je lichaam. Sommige daarvan liggen in je onderlijf en sommige verbinden je penis met je brein. Deze zenuwnetwerken zijn verantwoordelijk voor je erecties. Als ze getriggerd worden, wordt je penis hard.

De zenuwnetwerken in je onderlijf reageren op aanraking. Stel je een situatie voor waar je met je vriendin in bed ligt. Jouw penis is nog niet stijf. Zij neemt hem in haar handen, streelt, masseert, likt en pijpt hem tot hij hard wordt. Dan heb je een erectie die vooral als reactie op aanraking is ontstaan. Dit wordt ook een ‘reflexogene’ erectie genoemd. ‘Reflexogeen’ betekent dat de oorsprong van de erectie een lichamelijk reflex is. In dit geval is het de activatie van zenuwen door aanraking.

De zenuwnetwerken die je penis en brein verbinden reageren op gedachten en gevoelens. Als je een hele fijne seksfantasie hebt en je penis hard wordt zonder dat je hem aanraakt, dan is je erectie door je gedachten en gevoelens ontstaan. De zenuwen tussen je penis en je brein kunnen echter door veel meer gevoelens geactiveerd worden dan alleen seksfantasieën. Ons brein kan allerlei ervaringen – zowel positief als negatief – vertalen naar seksuele opwinding: de trots over een belangrijk succes op je werk, de spanning van een goede discussie, de voldoening van een goede workout, maar ook de onbereikbaarheid van een vrouw, jaloezie op andere mannen, en gevoelens van frustratie en afwijzing kunnen leiden tot seksuele opwinding. De erecties die je door je gedachten en gevoelens krijgt worden ook ‘psychogene’ erecties genoemd. ‘Psychogeen’ betekent dat de oorsprong van de erectie in de psyche ligt.

 

De orgasmes zijn intens, lang en extatisch

 

Twee erecties, twee orgasmes

De meeste erecties die je beleeft zijn een mix van psychogene en reflexogene erecties. Hoe intens je de seks beleeft is afhankelijk van hoe sterk de verschillende netwerken geactiveerd zijn. Hoe meer je emotionele netwerk tijdens de seks door positieve gevoelens geactiveerd wordt, hoe intenser en vervullender de seks is. Je voelt de opwinding dan in je hele lichaam, je bent in verbinding met je eigen emoties en je zoekt actief de verbinding met je partner. Haar handen op jouw buik, borst, armen, benen, rug, en billen voelen dan heel intens en versterken jouw opwinding nog meer. Zoenen voelt verrukkelijk. De seks duurt lang. De orgasmes zijn intens, lang en extatisch. De vrouw kan de energie van deze orgasmes door haar eigen lichaam voelen kloppen. Na het orgasme ontstaat en moment van intense intimiteit. Hoe meer je op deze manier sekst, hoe meer liefde, vertrouwen en verbinding je creëert tussen jou en je vriendin.

De meeste mannen leren echter van jongs af aan om vooral vanuit hun reflexieve netwerk te seksen. Porno speelt hierbij een belangrijke rol (daarover lees je in een later artikel nog meer). Tijdens de seks voel je vooral je penis, maar niet je hele lichaam. Je bent minder of niet verbonden met je vriendin. Je hebt minder zin om te zoenen. De seks is kort. De orgasmes zijn kort en van lage intensiteit. Na het orgasme blijft vaak een gevoel van leegte of ontevredenheid over. Sommige mannen kunnen zelfs een emotionele down beleven of ze vallen binnen enkele minuten in slaap. Voor de vrouw is het teleurstellend en ze kan zich leeggetrokken voelen door deze ervaring. Als reactie hierop kan haar libido in de loop van tijd verdwijnen. Veel vrouwen accepteren dit uit liefde voor hun partner.

 

En nu?

Hoe komt het dat mannen leren om vanuit hun reflexieve netwerk seksen? Hoe komt het dat ze hiermee genoegen nemen en jarenlang ermee doorgaan? Hoe kun je als man je emotionele netwerk activeren en tot een veel intensere en vervullendere beleving van seks komen? Dit bespreken we de volgende keer. Ik kijk ernaar uit om je weer te zien!

 

Geschreven en interview door Dr. Mirjam Hachem (Sex Therapist, Online Therapy for Couples, Men, and Women & Author)