Voor de pleaser geen seks bij kaarslicht

Vroeger dacht ik onbewust dat er alleen van mij gehouden werd als ik aardig was of iets aardigs deed. M’n kamer opruimen, een meisje naar huis brengen, lekker koken, een romantisch etentje organiseren, een cadeautje meenemen enzovoort. Ik deed het vaak niet omdat ik het zelf wilde, maar eigenlijk omdat ik er iets voor terug verwachtte. Ik zei dat er niet bij en dat werkt natuurlijk niet. Het heeft best een tijdje geduurd voor ik snapte dat een pleaser maar zelden krijgt waar hij naar verlangt. Dat kwam omdat ik niet alleen de ander voor de gek hield, maar ook mijzelf. Dat ik iets terugverwachtte, daar was ik mij meestal niet eens van bewust. En als je het me gevraagd zou hebben had ik het vast hartgrondig ontkent.

 

De nice-guy
Bij mij zat, net als bij veel mannen, de nice-guy diep verankert in mijn systeem. We hebben als jongetjes geleerd dat, als we willen dat onze moeders ons lief vinden, we typisch jongentjes gedrag (stoeien, hoog in bomen klimmen, vies worden, gevaarlijke dingen doen etc.) maar beter achterwege konden laten. Als we zoet en braaf speelden waren onze moeders tevreden en trots. Onze vaders waren aan het werk, dus die wisten van niks. We hebben dus afgeleerd om te doen wat wij eigenlijk echt wilden en werden beloond als we deden wat onze moeder van ons wilde. Maar als je niet duidelijk bent over wat je zelf wilt en alleen maar aardig doet om aardig gevonden te worden, ben je onbetrouwbaar. Iedereen voelt haarfijn aan dat wat je doet of zegt niet is wat jij wilt, maar wat jij denkt dat zij wil. Dat pleasen is voor even misschien wel prettig, maar als het langer duurt gaat het onherroepelijk op de zenuwen werken.

 

Eerst vertrouwen dan overgave
En wat heeft dat met seks te maken? Veel mannen, ik deed dat ook, denken dat als ze maar aardig zijn voor hun partner, ze beloond zullen worden met seks. En dat valt nogal tegen. Een pleaser is namelijk helemaal niet aantrekkelijk voor een vrouw. Je kunt geen seks verdienen door te pleasen. Een pleaser voelt onbetrouwbaar. Wil een vrouw zich aan een man overgeven, dan zal ze hem als eerste moeten vertrouwen. Ze wil weten waar ze aan toe is. Ze wil een man die weet wat hij wil (haar!) en daar duidelijk over is. Een man die gaat pleasen om haar gunst te winnen is gedoemd te mislukken. Wees dus trouw aan jezelf en je eigen verlangen.

 

Kaarslicht
Maar mag je dan niks aardigs doen? Moet je altijd de stoere onverschrokken man zijn die zijn eigen plan trekt? Natuurlijk niet, je mag gewoon jezelf zijn. Maar als je iets aardigs doet, doe het dan om iets aardigs te doen en niet omdat je er iets voor terug verwacht. Wees eerlijk tegen jezelf en vraag jezelf af of je een romantisch etentje bij kaarslicht organiseert omdat je zin hebt in een romantisch etentje bij kaarslicht, of omdat je met haar naar bed wilt. Als je het echt oprecht doet omdat je met haar bij kaarslicht wilt eten, praten en lang in haar mooie ogen wilt kijken, maak je de grootste kans op seks.

 

Æbele Kluwer heeft als missie:

“Mannen helpen bij het ontwikkelen van gezonde mannelijkheid” en dat doet hij met zijn eigen bedrijf Het Seksgesprek en tweewekelijks in een artikel voor Vlam.