Ik was een prutser en daar ben ik trots op!

Ik durfde vroeger nooit over seks te praten. Niet met mijn partner en ook niet met mijn vrienden. Bij stoere verhalen over wie ze weleens wilden neuken of welk meisje op school al eens gepijpt had, lachte ik schaapachtig mee. Een echt gesprek over seks was totaal ondenkbaar. Later toen ik getrouwd was durfde ik dat nog steeds niet. Ondanks dat ik erg ontevreden was over mijn seksleven ging ik het gesprek niet aan. Ik vond mezelf een zeur, was bang voor afkeuring of ruzie, ik schaamde me en ik wist ook niet wat ik dan wél wilde. Kortom, ik had heel veel goede redenen om het gesprek niet te beginnen.

Mokkende man

Een verborgen reden om er niet over te beginnen was dat ik eigenlijk bang was om kritiek te krijgen. Ik was als de dood om te horen dat ik het niet goed deed. Als mijn partner het al eens voorzichtig probeerde was mijn reactie: “Ik doe het ook nooit goed”, “Als je zo gaat beginnen dan hoeft het voor mij niet”, en “Denk je dat andere mannen het beter kunnen dan?”. Omdat mijn partner me niet wilde kwetsen en al helemaal niet op een mokkende man zat te wachten, begon zij er ook bijna nooit over.

Échte man

Ik was eigenlijk heel erg onzeker over mijn vaardigheid als minnaar. En terugkijkend was daar alle reden toe. Ik klungelde maar wat aan. Ik deed wel mijn best, maar ik was een prutser. En dat past helemaal niet bij een échte volwassen man. En dat wilde ik wel zijn, dus godverhoede dat dat aan het licht kwam. Een echte man is nooit onzeker, heeft alles onder controle, weet wat hij wil en gaat recht op zijn doel af. Het hokje waar een echte heteroman in moet passen is erg krap. En het erge is dat wij heteromannen dat hokje zelf bedacht hebben en in stand houden. Als je je kwetsbaarheid toont begeef je je buiten het hokje. Dat wordt meteen en meedogenloos afgestraft door andere heteromannen. Dus dat wil je niet.

Geweldige minnaar

Zo houdt het stereotiepe manbeeld ons ook gevangen tussen de lakens. Inmiddels heb ik met pijn en moeite geleerd dat ik mijzelf en mijn partner daarmee tekortdoe. Want goed seksen is iets dat je kan leren. Je moet dan wel onderkennen dat je het eigenlijk nog niet zo goed kan. Maar door te leren kun je wel beter worden. Welke man wil er nu geen geweldige minnaar worden? Ik wilde dat in ieder geval wel. Gelukkig kwam ik een man tegen die mij uitlegde dat veel mannen lichtgeraakt zijn als het over hun seksvaardigheden gaat. Ik leerde dat je feedback beter kunt verwelkomen omdat je daardoor beter in seks kunt worden.

Dankzij het begrip, geduld en de volharding van mijn partner heb ik geleerd feedback te ontvangen én er wat mee te doen. Ik ben een betere minnaar geworden en ik leer nog steeds bij. Wat voor mij het beginpunt van mijn opleiding was, was het besef dat niemand vanzelf weet hoe het moet. We beginnen allemaal als prutsers en we hebben feedback nodig om beter in seks te worden.

 

Æbele Kluwer heeft als missie:

“Mannen helpen bij het ontwikkelen van gezonde mannelijkheid” en dat doet hij met zijn eigen bedrijf Het Seksgesprek en maandelijks in een artikel voor Vlam.