Disclaimer bij seksscènes

Als het onderwerp orgasme ter sprake komt, begint Saskia iets sneller en zachter te praten. “Nou, zal ik je eens wat vertellen: tot mijn 28ste was ik nog nooit klaargekomen. Ik wist dat een percentage vrouwen niet klaarkomt. En omdat ik al bijna 30 was, en nooit een orgasme had beleefd, dacht ik: ik ben die vrouw, ik kan niet klaarkomen. Maar toen mijn relatie met Johan op de klippen liep, ontdekte ik een nieuw concept: zelfbevrediging. Niet dat ik voor die tijd nooit met mezelf had gevreeën, ik vond er gewoon niks aan. Maar nu voelde ik ineens de vrijheid om gids te zijn van mijn eigen speurtocht, in plaats van me te laten leiden door hem. Ik kwam erachter dat ik wel degelijk een orgasme kon hebben. Mijn seks is niet stuk.”

 

Saskia’s seks bevond zich jarenlang op een dwaalspoor. Dat ging niet vanzelf. Ze vertelt dat haar seks gestuurd werd door alle onrealistische en stereotype ‘seks’scènes op tv, in combinatie met gebrekkige seksuele vorming. Seks staat tussen haakjes, omdat seks meestal gereduceerd wordt tot penetratie. Terwijl seks natuurlijk meer is dan dat, of zelfs niet eens daarmee te maken hoeft te hebben. Deze week ben ik weer eens extra gaan letten op seksscènes. In de meeste scènes is de aanloop naar coïtus – penetratie dus – minder dan 15 seconden. En in alle gevallen ‘weet’ de kijker dat er penetratie plaatsvindt doordat de vrouw bijvoorbeeld haar hoofd in extase achter in haar nek legt, en met gesloten ogen hoorbaar inademt, als uiting van genot.

 

Het is niet gek dat je over jezelf gaat denken dat er iets mis is met je, als je a) 1x de boodschap krijgt dat sommige vrouwen niet klaarkomen, b) duizenden keren het penetratiescript in combinatie met vrouwelijk genot hebt gezien en c) nog nooit een orgasme hebt bereikt. Saskia overdreef daarom haar genot niet alleen voor haar bedpartner, maar ook voor zichzelf. Ze vond het normaal om zijn genot voorrang te geven. Het penetratiescript is mede zo hardnekkig doordat het makkelijk en veel toegang tot ons heeft via allerlei media. Ik pleit voor een disclaimer bij deze scènes: ‘Waarschuwing, deze scène berust op onrealistische aannames over het functioneren van het menselijk lichaam en stereotypen die schadelijk zijn voor plezierige seks.

 

Gelukkig ontdekte Saskia dat ze, tegen al haar denkbeelden in, niet zomaar klaar kan komen op basis van penetratie. Uiteindelijk vond ze haar vingers (of haar vingers haar), een vibrator, de waterstraal, en had ik al de vibrator genoemd? (Een disclaimer: ‘Vibrators blijven er vaker OP, dan dat ze er IN gaan’). En vooral ontdekte Saskia dat haar eigen tempo en voorwaarden het kompas zijn naar lustvolle seks die ook voor haar plezierig is. Het duurde daarna nog één relatie voordat ze aan zichzelf durfde te zitten tijdens het vrijen. Pas toen ze haar huidige partner ontmoette, waarmee ze inmiddels bijna 17 jaar samen is, kwam er een nieuw hoofdstuk in haar seksuele carrière. En nadat ze het laatste slokje thee naar binnen laat glijden zegt ze “Ik gun mijn dochters een steilere curve”.

 

Geschreven door Sabine Meulenbeld (Specialist Seksuele Soevereiniteit, trainer, coach, therapeut. (www.sabinemeulenbeld.nl)