Liefde voor de liefde

Dat we seksuele vorming niet helemaal kunnen overlaten aan de media, daar zijn we het wel over eens. Maar is het echt zo slecht gesteld met alles wat we om ons heen vinden. Ik denk het niet. Ikzelf heb heel wat van mijn seksuele ontwikkeling te danken aan de populaire cultuur.

Barry White maakte ‘muziek om op te seksen’, zo werd mij als kind al duidelijk. Het was een perfecte introductie in het veld, want ik begreep meteen dat het bij seks om rustige intieme bewegingen ging. En dat seks verbonden was aan liefde, daar kon je met alle liefdesliedjes ook niet omheen. Maar hoe doe je dat zelf … seksueel actief worden? Salt-N-Pepa beantwoordden mijn vraag met ‘Let’s talk abouth seks’, dus ging ik dat meer doen. Maar mijn belangrijkste les uit die tijd kwam uit ‘Get off’ van Prince. Daarin zong hij over 21 standjes in een onenightstand. Ik heb het altijd onthouden. En met Prince, Barry, Salt-N-Pepa in het achterhoofd kroelde, aaide, praatte en draaide ik uitgebreid met de eerste dames met wie ik het bed deelde. Het was mij wel duidelijk dat het moest gaan om rustig aftasten en onderzoeken. Niet bezig zijn met klaarkomen, maar vrijend en neukend spelen met vele vormen sensaties.

Ook introduceerden de massamedia mij minder conventionele liefde. Toen George Michael publiekelijk aan de schandpaal werd genageld vanwege buitenseks, kwam hij terug met een liedje waarin hij vertelde hoe fijn dat kon zijn … Ik vond het opwindend om te horen dat ook al die fantasieën toegestaan waren. Dat genot divers beleefd kon worden. Madonna had mij met haar prachtige erotische boek Sex eerder ook al geïntroduceerd in de wondere en opwindende wereld van de BDSM. Ik had het boek aan mijn zus gegeven voor haar verjaardag, maar dat was meer omdat ik het niet voor mijzelf durfde te kopen. (Dat ze ouder was, en Madonna-fan speelde uiteraard ook mee). Het fotoboek was speels en stout, opwindend en poëtisch. BDSM was niet voor de beschadigde zielen om ergens in een kelder weg te stoppen. Maar het was iets. Dat fijn kon zijn, iets waar schoonheid in kon zitten.

Ook een nummer van NWA (Niggaz Wit Attitudes) over hoe je seks kan hebben, staat mij levendig bij. In de inleiding van een nummer deed rapper Ice Cube uit de doeken hoe een schone dame hem het best kon pijpen. Het klonk rustig en liefdevol. Dus hoe ruig je ook bent … dacht ik, blijkbaar mag je verstillen als je gepijpt wordt. Mag je het ontvangen en erin ontspannen. Het klonk een stuk intiemer dan het platte woord mij had doen vermoeden.

En is het nu veel platter? Ik denk het niet. Ook nu, als ik meeluister met de muziek van de kids, hoor ik veel liefdevolle tonen die de schoonheid van de zachte ontmoeting bezingen. Ik weet nog toen mijn zoon een jaar of 7 was, dat hij besefte dat bijna ieder liedje over seks ging. En dat is dan wel weer mooi vind ik, dat een klein mens al zo vroeg meekrijgt hoe belangrijk de liefde is. En hoeveel manieren er zijn om daarvan te genieten.

En tuurlijk kan het altijd beter. En natuurlijk is het soms plat. En ja, ook hoor ik nummers en zie ik beelden die minder respectvol zijn. Maar ik zie en hoor toch vooral mensen die vertellen dat het belangrijk voor ze is. Dat je er over mag praten. Dat het inspireert en dat je er tijd aan mag besteden.  Ik zie toch vooral veel liefde voor de liefde. En dat wil ik toch ook graag eens genoemd hebben.