Van weerzin naar weer zin

Op je 14e aangerand worden en dan vier jaar je mond houden …

De impact van ongewenste seksuele ervaringen

Carlie van Tongeren las en hoorde na die ervaring van alles over seksueel misbruik, maar vond weinig informatie of verhalen over de gevolgen ervan. Hoe werken negatieve ervaringen door op je (seks)leven en vooral: hoe bevrijd je je van die impact? Zij miste het boek, dat ze nu – samen met Ingeborg Timmerman – heeft geschreven. Van weerzin naar weer zin gaat over de impact van negatieve seksuele ervaringen en hoe je je daarvan kunt bevrijden – een hoopvol en positief boek. In het boek krijg je ook tips voor oefeningen.

Carlie en Ingeborg schreven al eerder samen een boek. Vijf jaar geleden vroeg Ingeborg aan Carlie om haar te helpen het verhaal te schrijven dat zij als seksuoloog graag naar buiten wilde brengen, over zin in seks en onze persoonlijkheid. Dat werd Zin in seks! Nu vroeg Carlie aan Ingeborg om haar verhaal te ondersteunen. Carlie schrijft vanuit haar persoonlijke ervaring met ongewenste seks en de impact daarvan; Ingeborg reflecteert als seksuoloog op haar verhaal en geeft dit belangrijke en gevoelige thema de verdieping die het verdient. Met wetenschappelijk onderzoek, kennis en diverse voorbeelden uit de seksuologiepraktijk.

Ingeborg werkt ruim 35 jaar als seksuoloog en combineert deze ervaring in haar werk als psychotherapeut voor mensen die als gevolg van trauma niet kunnen genieten van seks. Ze vindt het betekenisvol om met kennis en ervaring bij te dragen aan het hervinden van plezier bij alles wat met seks, aanraking en intimiteit te maken heeft.

 

Ongeremd

Carlie en Ingeborg vertellen over het belang van een onbevangen seksleven na een seksueel trauma. Seks zonder remmingen. Want die zijn er natuurlijk als je een seksueel trauma hebt meegemaakt. Hoe verwerk je dat?

“Als je een trauma hebt, wil je vaak allereerst ergens vanaf (herbelevingen, pijn, overspoelende emoties). Maar na een aantal jaar kreeg Carlie een sluimerend gevoel dat het niet alleen gaat om ‘ergens vanaf komen’, maar ook om iets ‘terugvinden’: het onbevangen kunnen genieten van je eigen seksualiteit en seksleven. Dat is een stap die niet altijd vanzelf volgt op traumaverwerking. Daarvoor moet seks eerst weer positieve betekenissen krijgen. Na een ongewenste seksuele ervaring kun je allerlei remmende gedachten vormen. Ze geven druk en spanning, en geen plezier. Bijvoorbeeld: ‘Als je begint met zoenen, moet je ook seks hebben.’ Of: ‘Ik moet seks hebben om leuk gevonden te worden.’ Veel gedachten met ‘moeten’. Terwijl seks geen klusje is. Als je vrijt omdat je jezelf ertoe dwingt, voel je niet de vrijheid om te stoppen of iets te veranderen. Je stopt met voelen wat het met je doet en raakt dan het contact met je eigen seksuele gevoelens kwijt.”

 

Het hervinden van plezier bij seks en intimiteit is het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven

 

Vertrouwen

Hoe krijg je na een ongewenste seksuele ervaring weer vertrouwen in de wereld, in mannen (of vrouwen) en in jezelf, als het gaat om seksualiteit en het seksleven?
Het gaat allereerst om inzicht in het effect van negatieve ervaringen op je lichaam, brein, gevoelsleven en seksualiteit. Door die kennis kun je je bevrijden van de negatieve effecten van trauma op je eigen natuurlijke behoefte aan lichamelijke en seksuele prikkels. Een van die negatieve effecten is een gevoel van onveiligheid. Je reptielenbrein werkt het snelst en heeft geleerd dat seks iets gevaarlijks is. Het is belangrijk dat de drie verschillende breinen die je hebt, weer goed met elkaar gaan samenwerken, zodat je het verschil tussen werkelijk gevaar en aangeleerd gevaar steeds beter begrijpt. Natuurlijk kunnen we niet alles met onze hersenen beheersen. In het boek geven we ook tips voor oefeningen, omdat het lichaam leert door positieve ervaringen. Dit alles bij elkaar kan helpen om een aantal seinen die nu op rood staan, op groen te zetten. Zodat je je kunt openstellen voor positieve seksuele prikkels en ervan kunt genieten, in je eentje of als je wilt met een partner.”

Cadeau

“We hopen dat iedereen met een negatieve seksuele ervaring het belangrijk gaat vinden om echt te leren genieten van seks. Omdat seks – en dan bedoelen we alle vormen van seksualiteit en erotiek – onder de juiste omstandigheden ongelooflijk fijn en opwindend kan zijn. Zonder de nare ervaringen had je dat kunnen ontdekken, maar met deze ervaringen kan het ook. Het hervinden van plezier bij alles wat met seks en intimiteit te maken heeft, is het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven.”

 

Van weerzin naar weer zin | Carlie van Tongeren, Ingeborg Timmerman

180 pagina’s
Paperback 22,99 euro
ISBN 9789089656063
Van Duuren Psychologie, november 2021