Sex Education (seizoen 3): Lekker vermakelijk

Wat doe je als je ziek bent en zelfs geen fut meer hebt om te lezen? Bingwatchen!
Dat deed ik. En om toch een beetje met het werk bezig te zijn, keek ik naar het nieuwe seizoen 3 van Sex Education op Netflix. Inge Smit van Praatjes enzo vond het een vermakelijk seizoen. Maar volgend seizoen: meer aandacht voor de clitoris!

Seksschool

Het verhaal gaat verder met Otis en zijn moeder die als sekstherapeut werkt maar zelf moeite heeft met het aangaan en onderhouden van haar liefdesrelaties. Ze is zwanger van haar ex-vriend maar vindt het lastig om dit aan hem te vertellen.
Voor Otis en zijn vrienden en klasgenoten is het nieuwe schooljaar op Moordale weer begonnen. Er is een nieuwe directeur die de school drastisch wil verbeteren. Maar of de leerlingen dit ook als een verbetering zien? De directeur wil af van de naam seksschool en treft daarom harde maatregelen.

Seksuele ontwikkeling

De leerlingen zetten echter hun eigen seksuele ontwikkeling voort: thema’s als homoseksualiteit, non-binair, queer-relaties en bijzondere seksuele fantasieën, je ziet ze allemaal. Ook maak je kennis met nieuwe personages, zoals de non-binaire artiest en songwriter Dua Saleh die de rol van Cal speelt, een non-binaire student die meteen botst met de visie van de nieuwe directrice en de strijd aangaat voor genderneutrale toiletten.

Eric – de beste vriend van Otis – gaat op familiebezoek in Nigeria en ervaart dat homoseksualiteit niet overal ter wereld openlijk geuit kan worden. Toch stort hij zich daar ook even in de homescene. Bij terugkomst komt zijn relatie met Adam in een ander daglicht te staan. Zeker doordat Adam het moeilijk vindt om openlijk voor zijn seksuele geaardheid uit te komen.

Otis zelf heeft in de zomervakantie een stiekeme seksuele relatie met het populairste meisje op school. Maar dat mag niemand weten. Als ze er dan toch voor uit willen komen vraagt dat nogal wat van Otis: Hij wordt geacht andere kleding te dragen en als een soort schoothondje achter haar aan te lopen. Hoeveel heb je over voor iemands liefde? En hoe sterk is deze liefde eigenlijk als de ware liefde weer in je leven komt? In Otis’ geval in de persoon van Maeve.

Seksueel plezier

In één van de afleveringen gaat het over het seksueel plezier en klaarkomen van meisjes en vrouwen. Éven wordt daar de clitoris genoemd, maar daar hebben de makers helaas wat snel doorheen gewerkt. Een gemiste kans voor goede aandacht voor de clitoris.
Meer aandacht is er voor het seksueel trauma dat Aimee vorig seizoen in de bus was opgelopen. Ze ervaart daardoor problemen in haar relatie met haar vriend en vermijdt seks met hem. Door daar met haar moeder over te praten, ontstaat er ruimte voor haar seksuele trauma en gevoelens. Aimee ontdekt ook dat er veel diversiteit is als het om de vulva gaat. Ze wordt verwezen naar de website www.all-vulvas-are-beautiful.com, die overigens ook in het Nederlands te vinden is. https://www.alle-vulvas-zijn-mooi.nl/?redirect=off
Aimee gaat met een spiegel in de hand op onderzoek uit …

Seksverboden

Ondertussen voert de nieuwe schooldirecteur steeds meer seksverboden door op school. Seksualiteit hoort volgens haar niet in het onderwijs thuis. De leerlingen voeren hier op de open dag, als er veel pers aanwezig is, op ludieke wijze actie tegen. Ik zou willen dat leerlingen op Nederlandse scholen zo op de barricade zouden staan voor hun seksuele ontwikkeling en rechten en voorlichting op school!

Persoonlijke noot

Al met al weer een lekker vermakelijk seizoen. Want ook dit keer ontbreekt de humor niet.

Sex Education #3 gaat op meer verschillende thema’s in dan in de vorige seizoenen. Zoals je seksuele identiteit, queer-relaties en seksuele kinks. Ik vond het goed hoe dit zonder gêne en schaamte werd gebracht. Het vrouwelijk orgasme kwam naar mijn idee aandacht te kort. Een gemiste kans om de kijkers clitkundig te maken!

Ik vind het vooral mooi hoe de communicatie tussen de leerlingen over seksualiteit gevoerd wordt. Soms met enige gêne, maar toch de moed tonen hierover te praten. Voor mij één van de belangrijkste vaardigheden voor seksueel plezier.

 

Geschreven door: Inge Smit | Praatjes enzo