Dichten die orgasmekloof: hier is De Clit Test!

We leven in een visuele wereld, meer dan ooit. Zeiden wetenschappers in de 80’er jaren dat 70% van de prikkels die ons bereiken via onze ogen tot ons komt, tegenwoordig is dat waarschijnlijk al wel 80%. Zo bepalen uiterlijkheden van modellen, rolmodellen en anderen om ons heen wat we mooi vinden of hoe we vinden dat we eruit zouden moeten zien. Dat geldt ook voor seks. Die is in pornofilms 9 van de 10x rechttoe, rechtaan rampetamp en ieder weldenkend mens zal zeggen dat dit irreële beelden zijn, edoch: we worden er door beïnvloed. Dat is bij speelfilms en series uiteraard nog meer aan de orde. Maar sukkelseks en gepruts, laat staan ‘au, au, au’ kom je daarin niet tegen. Er is aantrekkingskracht, gezoen, vaag gedoe onder de lakens, handen meestal erboven, vervolgens een gezamelijk orgasme en daarna ‘leeft iedereen nog lang en gelukkig’. En dat in 2020. Daarom besloten 2 vrouwen tot ‘The Clit Test’……….

Hiervan komen wij niet klaar!

Ja, je leest het goed. Het probleem is namelijk dat er nog steeds voornamelijk wordt gefocust op heteroseks met penetratie in films en series en dat de clitoris nauwelijks aan bod komt. Een onwerkelijkheid, omdat zeker driekwart van de vrouwen niet klaarkomt van ‘recht op en neer’. Frances Rayner (34) en Irene Tortojada (25) willen deze orgasmekloof dichten en zijn de founders van het online forum theclittest.com. Daar wordt nauwkeurig bijgehouden of er bij seksscènes aandacht is voor de clitoris. Alleen al de suggestie dat de clit bestáát, wordt beloond met een groen vinkje. Denk aan een hand onder de lakens of het aangeven over wat de seksuele voorkeuren zijn.

Wat de penis is voor de man, is de clitoris voor de vrouw

Frances Rayer motiveert haar werk in VOGUE als volgt: “Vroeger had ik werkelijk geen idee hoe ik mezelf kon bevredigen. Ik wist alles van pijpen, penetratie en van mannelijke masturbatie, maar leerde nergens hoe het vrouwelijke lichaam in elkaar zit. Daarbij ging het eigenlijk alleen maar over zwangerschappen en menstruaties.”  Ze vindt tevens dat er in de zo open lijkende huidige popcultuur geen aandacht is voor het meest gevoelige plekje van vrouwen. “Wat de penis is voor de man, is de clitoris voor de vrouw”, benadrukt Frances. “Meerdere studies tonen aan dat die onjuiste representatie in de media een van de verklaringen is voor het feit dat zoveel vrouwen teleurstellende, slechte of zelfs pijnlijke seks hebben.”

#ClitTestPass #ClitTestFail

Welke films en series er met vlag en wimpel slaagden? Ga kijken naar ‘Euphoria’ (zie trailer onderaan), ‘Orange is The New Black’, ‘To all the boy’s I’ve loved before’ en ‘Booksmart’. En als je dacht dat ‘Sex Education’ het wel goed zou doen, heb je het mis. Het 2e seizoen kwam niet door de test. De volledige lijst kun je checken op de theclittest.com en jouw aanbevelingen of ‘strafpunten’ kun je delen via Instagram en Twitter onder #ClitTestPass / #ClitTestFail of via theclittest@gmail.com. Topinitiatief toch?

Geschreven door journaliste Annedieke Kuchler, www.annedieke.nl