Feiten en Fabels: Hormonen

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom zwangerschap en seks!

 

Fabel: er bestaan mannelijk en vrouwelijke hormonen

Vaak wordt er gedacht dat testosteron het ‘’mannelijke’’ hormoon is en oestrogeen het ‘’vrouwelijke’’ hormonen, maar dit is niet zo. Zowel biologische vrouwen als biologische mannen hebben beide hormonen door hun lichaam stromen. Natuurlijk is het wel in verschillende niveaus aanwezig, maar het is niet zo dat mannen enkel testosteron hebben en maar een minuscuul klein beetje oestrogeen. Of andersom bij vrouwen. Testosteron en oestrogeen geven beide het startsein voor de puberteit en de ontwikkeling van seksualiteit. Bij zowel biologische mannen als vrouwen is testosteron het enige hormoon wat direct invloed heeft op de seksualiteit. Er komt geen kettingreactie van andere hormonen aan te pas.

 

Feit: hormonen hebben veel invloed op seks, liefde, intimiteit en relaties

Soms vragen wij ons wel eens af of de mens zelf eigenlijk wel keuzes maakt, of dat het geheel gestuurd wordt door onze hormoonhuishouding. Hormonen hebben namelijk zoveel invloed op ons en onze keuzes! Zeker als het gaat om liefde, relaties en seks. Er zijn heel veel hormonen bij deze zaken betrokken: dopamine, endorfine, fenylethylamine, noradrenaline, oestrogeen, oxytocine, prolactine, serotonine, testosteron en vasopressine. Dit is een hele mond vol. De hormonen zorgen onder andere voor verbinding, verlangen, maar ook voor de zweet handjes tijdens een verliefdheid. Bij seks komt ook oxytocine vrij wat voor het gevoel van verbinding zorgt. Dit kan best weleens verwarrend zijn bij een one night stand of scharrel. We zouden nog een heel boek kunnen schrijven over de invloed van hormonen, maar we houden het voor nu hierbij.

 

Fabel: testosteron is hét sekshormoon en daardoor hebben mannen meer zin in seks

Zoals je al hebt kunnen lezen, zijn er nog veeeel meer hormonen die invloed hebben op de seksualiteit. Wij worden altijd een beetje gefrustreerd van deze fabel, want naast dat dit wordt gedacht, wordt dus ook aangenomen dat testosteron het mannen hormoon is. En dat heeft weer als gevolg dat mannen dus als seksuele wezens gezien worden die altijd zin hebben en vrouwen niet. Terwijl dat dus niet klopt! Laten we dus met z’n allen stoppen om te zeggen ‘Ah, een man heeft toch altijd zin’ of ‘Ik zal wel veel testosteron hebben, want ik ben altijd opgewonden’.

 

Feit: oxytocine komt ook vrij als je met jezelf knuffelt

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit komt omdat het vrijkomt als je met ander knuffelt, maar dus ook als je met jezelf knuffelt. Zelfs al je met je huisdier knuffelt komt het vrij! Het hormoon zorgt ervoor dat je je meer verbonden voelt met de ander (of jezelf of huisdier). Je kunt jezelf dus waar je ook bent even een boost oxytocine geven, maar hoe knuffel je jezelf? Dat is heel simpel: je slaat je armen om jezelf heen. Je kunt je zelf stevig vastpakken met je armen gekruist voor je borst en jezelf strelen over je rug. Als extraatje kun je nog wat heen en weer wiegen en je hebt jezelf een heerlijke knuffel gegeven. Kom maar op met die oxytocine boosts!

 

Feit: hormonen hebben ook invloed hoe anderen je zien

Je kunt natuurlijk niet letterlijk zien bij een ander mens welke hormonen pieken en dalen, maar er is wel een wetenschappelijk onderzoek geweest naar oestrogenen en of anderen een piek hiervan zouden kunnen opmerken (al dan niet onbewust). Er werd bij dit onderzoek namelijk gekeken naar de verdiensten van lapdanseressen. Zij moesten hun menstruele cyclus bijhouden en daarnaast werd bijgehouden hoeveel extra inkomsten zij kregen tijdens het dansen. En wat bleek? Rond hun ovulatie (de eisprong) was er een duidelijke piek in inkomsten te zien. Vrouwen die ovuleren hebben een piek van oestrogeen en dat zorgt voor een mooiere huid, mooier haar, betere communicatie skills en uitstraling. Onbewust werden zij dus als aantrekkelijker beschouwd doordat ze een oestrogeen piek hadden. Dit werkt ook zo buiten de stripclubs en worden personen tijdens hun ovulatie meer aantrekkelijk voor potentiele partners.

 

Geschreven door Leila en Anne, aka Seksuologen met Twee

.