Seks hoort leuk te zijn!

Sexual Healing? De founders van deze start-up omschrijven het zo: “Een collectie producten die je helpen om je lichaam te leren kennen, je seksualiteit te verkennen en te ontdekken waar jij van geniet, vanuit je eigen vertrouwde omgeving.

VLAM sprak met Inge en Nienke, de vrouwen achter Sexual Healing. Ze werken nu bijna een jaar samen.

Sexual Healing is in 2017 ontstaan als een afstudeerproject van Nienke aan de Design Academy Eindhoven. Inge is met haar ervaring als ondernemer later aangesloten. Sinds juni dit jaar is Sexual Healing een start-up. Persoonlijke ervaring met seksuele gezondheidsproblemen was de belangrijkste motivator om specifiek in dit vakgebied te duiken.

 

 

IEDERE VULVA IS UNIEK, NATUURLIJK EN MOOI

 

Kijk op seksualiteit

Waarom hebben jullie je ‘Sexual Healing’ genoemd?

Het was in eerste instantie de werktitel van het afstudeerproject, maar het bleek goed in de smaak tevallen. De eerste presentatie van het concept op de Dutch Design Week viel precies samen met de opkomst van de #metoo- campagne in oktober 2017. Hierdoor hadden seksuele problemen na een trauma (waar het project oorspronkelijk op gericht was) ineens een enorm momentum in de media. Sexual Healing kreeg in die periode ook veel aandacht en bleek een gigantisch draagvlak te hebben. Toen we ons realiseerden hoeveel er nog te verbeteren valt in onze kijk op seksualiteit hebben we besloten de naam zo te houden om deze boodschap te onderstrepen.

 

Spiegeltje, spiegeltje

Jullie lanceren binnenkort de ‘Mirror’. Vertel, wat is dat voor spiegel?

In de jaren 60 en 70 werd er een stuk vaker een spiegeltje bij gepakt om naar je vulva te kijken. Tegenwoordig gebeurt dat helaas veel minder. Toch is het belangrijk om je eigen lichaam goed te leren kennen. Onze beeldvorming van hoe een vulva eruit hoort te zien is grotendeels gebaseerd op beelden uit pornografie, wat geen realistische afspiegeling is van de gemiddelde vulva. Iedere vulva is uniek, natuurlijk en mooi. Een beter idee krijgen van hoe je lichaam eruitziet helpt je ook te ontdekken wat je als plezierig ervaart en wat juist niet. En als je dat weet, kun je dat ook makkelijker communiceren naar een partner. Als je je lichaam goed kent, merk je ook sneller wanneer er iets niet goed zit, ook op de plekken die je niet vaak ziet. De vormgeving van de ‘Mirror’ is ontwikkeld in samenwerking met een bekkenfysiotherapeut en een gynaecoloog. We hebben de spiegel zo ontwikkeld dat hij ook reflecteert in het donker, waardoor je je lichaam stap voor stap kunt verkennen, op een prettige manier.

 

 

Taboes

Welke taboes moeten er wat jullie betreft nog doorbroken worden?

De schaamlip-reductie is een van de snelst toenemende uitgevoerde cosmetische ingrepen van dit moment! Het is natuurlijk een vrije keuze om voor deze operatie te kiezen en die kan ook om medische redenen overwogen worden. Wij hopen alleen dat mensen in de toekomst vaker, in plaats van minder vaak, tevreden zijn met hun vulva. Er zijn nog een heleboel meer taboes te doorbreken. We weten nog ontzettend weinig over het vrouwelijk opwindingspatroon, de clitoris, seks na de overgang. Er zijn nog steeds taboes op menstruatie, masturbatie, en maagdelijkheid wordt nog steeds gezien als iets wat je kunt verliezen. En onder seks wordt nog steeds te vaak alleen penetratie verstaan. Moeten we nog even doorgaan? Genoeg te doen dus!

 

LEREN LUISTEREN NAAR JE LICHAAM EN BEGRIJPEN WAT PLEZIER IN SEKS VOOR JOU BETEKENT

 

Op de plank

Welke producten zijn jullie nog van plan te gaan ontwikkelen en maken?

We hebben nog drie producten op de plank liggen die volop in ontwikkeling zijn. Eind dit jaar volgt ons tweede product, de ‘Brush’. In 2021 volgen de producten die op basis van bio-feedback werken. De hele collectie is bedacht om een handvat te bieden, maar die ook ruimte openlaat voor eigen invulling. Seksualiteit is zoiets persoonlijks, en we willen de eigen voorkeuren en voorwaarden een plek bieden in dat proces. Alle producten zijn gericht op het leren luisteren naar je lichaam met als doel te begrijpen wat plezier in seks voor jou betekent.

 

Wat willen jullie nog graag kwijt?

Seks hoort leuk te zijn, niet perfect. Wij geloven dat iedereen recht heeft op een veilig, gezond en bóvenal fijn seksleven.

 

De “Mirror” is te bestellen via de website van Sexual Healing: www.sexualhealing.io

 

Geschreven door Jeroen Hindriks (Fabriek69 en VLAM-magazine)