Kiwi: stap voor stap pijn bij seks verhelpen

Pijn bij seks komt nog te vaak voor. Volgens de American College of Obstetricians and Gynecologists ervaart zo’n 75 procent van de vrouwen weleens pijn tijdens de penetratie. Bij sommigen is deze pijn tijdelijk, bij anderen van langere duur. Als gespannen bekkenbodem-spieren de oorzaak zijn, kan bekkenfysio helpen. “Alleen ervaren veel patiënten een drempel om een afspraak te maken”, zegt Nienke Helder, onderzoeker gespecialiseerd in seksuele gezondheid en ontwerper van Kiwi. “Daarbij komt dat ze de oefeningen die ze thuis moeten doen vaak niet volhouden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de onderliggende oorzaken, of wat de klachten doen met je seksleven. Als je seks associeert met ongemak in plaats van genot is het logisch dat je denkt: ‘Ik sla even over’.”

Nienke ontwierp al eens een collectie producten die als doel hebben om vrouwen (mensen met een vagina) die seksuele problemen ervaren na trauma te helpen om hun eigen lichaam (opnieuw) te leren kennen en te ontdekken wat zij zelf fijn vinden. “Ik hou ervan om me vast te bijten in complexe zaken en langzaam de context te ontrafelen om goed te begrijpen hoe ik dat probleem zou kunnen oplossen. Dat doe ik zelden alleen: ik probeer altijd te leren van de mensen die al veel weten van delen van het probleem.” Via haar eerdere project kende ze Emily Sauer, CEO van The Pelvic People. Nienke: “Wij zijn beiden ervaringsdeskundige op het gebied van pijn bij seks. Emily vroeg me of ik samen met The Pelvic People een product wilde ontwikkelen voor mensen die last hebben van ‘ingangspijn’. Waar ik bij mijn vorige project, Sexual Healing, meer bezig was met de context en me richtte op mensen die niet van seks konden genieten, gaat Kiwi heel diep in op de fysiologie van de bekkenbodem en op het belang van plezier bij het overwinnen van pijn bij seks.”

Emily kwam met een eerste idee: een tool waarvan je de diameter kunt veranderen als het in je zit, met als doel om pijn bij het binnengaan te verhelpen. “Ik dacht graag met haar mee, want het ding zag eruit als een martelwerktuig. Daarbij vonden we dat dit nieuwe product meer zou moeten kunnen dan alleen het oprekken van een opening. Opwinding, en de fysiologie daarbij, zit ingewikkelder in elkaar. Toen hebben we besloten om eerst heel veel mensen te gaan interviewen: patiënten, ervaringsdeskundigen en veel verschillende behandelaars. Zo konden we heel goed in kaart brengen wat alle onderliggende problemen zijn, bijvoorbeeld dat er bij de behandeling te weinig aandacht is voor genot. Dat is heel logisch, want genot op de behandeltafel zou veel grenzen overschrijden. Maar thuis kan daar wel ruimte voor worden gemaakt. Verder zagen we dat veel mensen de behandeling gewoonweg niet volhielden, om verschillende redenen, dus ook dat werd een missie. Tot slot wilden we echt het perspectief van de behandelaar meenemen in het hele ontwerpproces, dus vroegen we ons af: ‘Wat vinden behandelaars belangrijk en wat stoot ze af?’ We willen graag dat zij Kiwi gaan inzetten bij heel veel patiënten. En dat er in zoveel mogelijk behandelkamers aandacht komt voor het (weer) plezierig maken van seks.”

 

Kiwi is heel sterk op de anatomie gebaseerd. “Het was een enorme puzzel, maar zoals bij ieder ontwerpproces vallen op een zeker moment alle stukjes in elkaar. We wilden een product maken dat gedurende het hele herstel

proces te gebruiken is en ook daarna nog leuk is. Je kunt met de Kiwi alleen vibreren voor plezier, of alleen de spieren rondom de opening van de vagina masseren, maar je kunt het ook combineren. Penetratie hoeft geen onderdeel te zijn, maar je kúnt wel (ondiep) inwendig masseren, omdat daar ook belangrijke delen van de bekkenbodemspieren lopen. Herstel heeft tijd nodig en Kiwi is er om

stap voor stap meer ontspanning in de bekkenbodem te krijgen en gelijktijdig te ontdekken hoe je daar een plezierig proces van kunt maken. Maar we gooien je niet zomaar in het diepe. Je krijgt bij Kiwi ook veel kennis mee over je bekkenbodem en er is professionele videobegeleiding beschikbaar om alle verschillende toepassingen uit te leggen. Ook hier blijven we het belang van onze samenwerking met behandelaars onderstrepen, omdat we het liefst zien dat Kiwi een verlengstuk is van een behandeling bij een bekkenfysiotherapeut. Verder wilden we dat Kiwi niet alleen pijnklachten wegneemt, maar ook zorgt voor seksueel genot. Dat is gelukt. De twee vibratiemotortjes zijn zeer geschikt om mee te masturberen. Tegelijkertijd stimuleert het de doorbloeding, wat weer zorgt voor ontspanning van de bekkenbodemspieren. Massage doet dat ook, maar vibratie doet dat beter.”

Het blijft enorm belangrijk om tijd te nemen voor opwinding, benadrukt Nienke. “Als de stap te groot is om dat meteen met een partner te doen, probeer het dan eerst alleen. Een mooie quote van Ellen Laan vind ik: ‘Weinig zin hebben in seks is pas een probleem als een van de twee daar ontevreden over is’. Als seks pijn doet, is het – behalve als het intentioneel en met consent is – niet fijn. Wat mij betreft is daarom het allerbelangrijkste: doet het pijn, stop dan meteen. Zet niet je tanden op elkaar met het idee dat het zo voorbij zal zijn. Pijn zorgt voor angst voor pijn bij de volgende penetratie, en die angst zorgt voor spanning in de bekkenbodem – spanning die pijn veroorzaakt. Zo raak je steeds dieper in een ingewikkelde cyclus van pijn. Die cyclus is te doorbreken, maar dat is vaak een moeilijk proces en je hoeft jezelf dat niet aan te doen. Jij bent het waard om ook te mogen genieten van seks.”

De Kiwi is alvast HIER te bestellen