Feiten en Fabels: BDSM

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom BDSM

Fabel: BDSM is enkel bondage

Als we aan BDSM denken, dan denken we vaak enkel aan de B. Deze staat namelijk voor Bondage. Het vastbinden van een ander of zelf vastgebonden worden. Maar het heeft ook nog drie andere letters die onderdeel zijn van het hele spel. De D staat voor discipline en dominantie. Discipline betekent dat je regels opvolgt die je worden gegeven en straffen ondergaat die je mogelijk kan krijgen. Dominantie betekent dat je dominant bent over een ander. De macht hebt over het spel (al heeft degene met submissie ook zeker een soort macht in het spel). De S staat voor submissie en sadisme. Submissie is jezelf onderwerpen aan de macht, maar als je een submissive bent dan bepaal jij eigenlijk ook de grenzen van het spel. Sadisme betekent dat je de ander pijn doet en hiervan geniet. De M staat voor Masochisme en dat betekent dat je de pijn ondergaat. Je hoeft dus niet alle letters aan te tikken. Je kunt ook je meer focussen op bijvoorbeeld de D en S. Zo is er voor ieder wat wils!

 

Fabel: BDSM is altijd extreem

In de media wordt BDSM altijd als erg extreem weergegeven. Ze zoeken natuurlijk de extremen op om betere kijkcijfers te krijgen en daardoor krijgen de meeste onder ons alleen dit deel van de BDSM te zien, maar BDSM is veel meer dan het geheel in het latex gekleed zijn en met een gagball zweepslagen krijgen. Je hebt zelfs niet eens attributen nodig voor BDSM als je dat niet wilt. Het gaat ook om het spel rondom dominantie en submissie. Ook heeft pijn een rol bij BDSM, maar dat hoeft zeker ook niet extreem. In plaats van een zweep kun je ook met je hand een tets geven op de billen.

 

Feit: BDSM is iets voor iedereen!

Door het extreme beeld wat er rondom BDSM hangt, denken vele dat BDSM niks voor hen is. De film Fifty Shades of Grey heeft hier wel een beetje verandering in gebracht. Meerdere mensen gingen de wereld van de BDSM ontdekken. Onderzoek laat ook zien dat er veel meer mensen wel benieuwd zijn naar BDSM. Uit een onderzoek van de Journal of Sexual Medicine blijkt dat 65 procent van de cis-vrouwen fantaseert over gedomineerd worden en 47 procent fantaseert over het domineren van anderen. Vastbinden is ook een fantasie van velen. 52 procent geeft aan te fantaseren om vastgebonden te worden door een ander.

 

Fabel: Je hebt een trauma te verwerken als je aan BDSM doet

Het vooroordeel dat mensen die aan BDSM doen altijd een jeugdtrauma hebben dat ze door middel van BDSM verwerken klopt helemaal niet. Dit is een grote misvatting en fabel. Onderzoek ondersteunt dit ook. Het blijkt namelijk dat personen die aan BDSM doen mentaal net zo stabiel zijn als mensen die deze voorkeur niet hebben.

 

Feit: Je kunt switchen tussen dominant en submissie

Je zit zeker niet vast in een van de twee. Je kunt ook switchen. Vaak zien we dat een persoon wel een grotere voorkeur heeft voor dominantie of voor submissie, maar soms even van rol wisselen kan ook heel erg prettig zijn. Als je switcht kun je ook ervaren hoe het is in de andere rol en dat weer meenemen naar een volgende keer als de rollen mogelijk weer eens zijn gedraaid.

 

Fabel: Het doet altijd pijn

Het klopt dat pijn een onderdeel kan zijn van het BDSM spel. Zoals we net al aangaven is pijn een onderdeel bij de S en M. SM kennen we ook natuurlijk als een op zichzelf staand gegeven. Maar je hoeft pijn niet per se in je seksspel te betrekken. Je kunt ook prima met dominantie en submissie spelen zonder dat daar pijn van pas komt. Bijvoorbeeld door iemand te laten knielen voor je, te laten kruipen of vastbinden. Niks pijnlijks aan!

 

Geschreven door Leila en Anne, aka Seksuologen met Twee