BDSM, waar staan die letters nou precies voor?

De term BDSM is inmiddels wel behoorlijk ingeburgerd. Zeker na Fifty Shades of Grey hebben de meeste mensen wel een beetje een idee wat er nou bedoeld wordt met deze vier letters. Voorheen werd de term SM veelal gebruikt, maar BDSM dekt toch iets meer de lading. Maar waar staan deze letters nou precies voor? Eigenlijk kan je ze lezen als BD, DS en SM.

 

B van bondage

Bondage, daar heb ik laatst al uitgebreid over geschreven. Dit is denk ik de term waar je je het makkelijkst iets bij kan voorstellen. Bondage, vastbinden. Met touw, handboeien, kettingen, leren polsboeien, er zijn allerlei verschillende manieren om iemand vast te leggen. Bondage kan een activiteit op zich zijn. Dan wordt er meestal touw gebruikt en bindt de een de ander vast. Dit kan er ook super kunstig uit zien, maar ook wat meer praktisch zijn. Je kan bondage natuurlijk ook prima combineren met andere activiteiten, zoals seks of spelen met de zintuigen of een pijnspel.

 

D van discipline

Discipline is vaak voor mensen toch niet helemaal duidelijk. Voor mijzelf eigenlijk ook niet, terwijl ik toch al ruim twintig jaar aan BDSM doe. Maar na een kort onderzoek kwam ik er achter dat discipline vooral gaat over het trainen van de ander. Er kan bepaald gedraag aan- of afgeleerd worden, of er kan gewerkt worden met regels waaraan de onderdanige persoon in de relatie zich moet houden. Ook kan er gewerkt worden met straffen en belonen, maar dat hoeft niet.

 

D van dominantie

In een BDSM-setting is de dominant de baas. Dit is degene die bepaalt wat er gebeurt en vaak ook meer de gevende partij. Natuurlijk zijn er van tevoren afspraken gemaakt en is er gesproken over wat de grenzen zijn waarbinnen de dominant zich kan bewegen. Dominantie kan samen gaan met sadisme, maar dat hoeft niet. Er zijn allerlei verschillende stijlen van dominantie. De ene dominant is er heel serieus in, gebruikt graag heel veel regels waar de sub zich aan moet houden en wil vooral doen wat die zelf graag wil, terwijl de andere dominant bijvoorbeeld wat meer speels is, of juist graag doet wat de sub ook fijn vindt.

 

S van submissie

Submissie is onderdanigheid. De sub, of de submissive is dus de onderdanige en vaak ook meer de ontvangende partij in een BDSM-relatie. Waar de dominant bepaalt wat er gebeurt, volgt de sub. Al is het natuurlijk nooit zo zwart wit, want subs zijn ook gewoon mensen. Waarbij de ene sub er juist van houdt om super onderdanig te zijn en alles te doen wat de dominant zegt, vindt de andere sub het juist super leuk om de dominant uit te dagen en een beetje te rellen.

 

S van sadisme

Sadisme is het genieten van pijn van de ander. Een sadist vind het fijn om de ander pijn te doen, of bijvoorbeeld te vernederen. In een BDSM-context gebeurt dit natuurlijk altijd met consent, waardoor de ontvangende partij dit dus ook fijn vindt. Zoals ik net al schreef, dominantie kan samen gaan met sadisme. Veel dominanten genieten er van om een sub pijn te doen met bijvoorbeeld een zwepenspel of tepelklemmen. Maar emotioneel sadisme is ook een optie. Er zijn trouwens ook sadistische subs!

 

M van masochisme

Een masochist geniet van pijn. Nu is het over het algemeen zo dat een masochist niet zit te genieten bij een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts, maar gaat het over wat meer specifieke situaties, zoals in een BDSM-spel. Het kan ook zo zijn dat een masochist alleen van een bepaald soort pijn kan genieten. Misschien zijn tepelklemmen heerlijk, maar een klap met een paardrijzweepje juist heel vervelend. Dat kan allemaal.

BDSM zelf is super veelzijdig, en binnen de verschillende categorieën zit er dus ook heel veel verschil. Zo kan je dus niet alleen een sadistische sub hebben, maar ook een masochistische dominant. En verder passen veel mensen nu eenmaal niet zo lekker in een hokje en hoeft dat ook niet. Tenzij je dominant discipline toepast om je daar in te krijgen, natuurlijk.

 

Geschreven door TessTesst