Bondage

De B in BDSM staat voor bondage. Nog voor ik aan BDSM deed, fantaseerde ik er vaak over. Bondage kan je op allerlei manieren doen. Iedereen kent denk ik wel de fluffy cuffs die je al lang niet meer alleen in de seksshops kan kopen, maar die je tegenwoordig ook gewoon tegenkomt bij de Action en de So-Low. Natuurlijk heb je allerlei soorten handboeien, van plastic tot niet van echte politiehandboeien te onderscheiden exemplaren en nog steviger werk.

Pols- en enkelboeien van (vegan)leer zie ik ook veel voorbij komen. Deze leren banden, vaak afgewerkt met gespen en D-ringen, zitten super comfortabel. En met een paar karabijnhaakjes maak je ze eenvoudig aan elkaar vast. Of aan de spijlen van je bed, net wat je leuk vindt. Er zijn ook speciale straps voor onder je matras of voor over je deur  met D-ringen, zodat je daar weer je boeien aan kan vastklikken. Superhandig allemaal.

Maar wat ik het leukste vind, is toch bondage met touw. In de jaren dat ik in de BDSM-scene rondloop, en dat is ondertussen al zo’n jaar of twintig, heb ik mensen zoveel mooie dingen zien doen met touw. Je kan echt prachtige kunstwerken creëren wanneer je iemand vastbindt met touw. Al is dat nooit geweest wat mij aantrok daarin.

De interactie tussen de rigger (degene die vastbindt) en de bunny (degene die vastgebonden wordt, niet iedereen vindt het woord bunny fijn, dus model wordt ook wel gebruikt) vind ik geweldig om te zien. En inmiddels ook om zelf te ervaren, want de laatste tijd ben ik behoorlijk aan het experimenteren met bondage.

Hoewel ik dus al zo lang in de BDSM-scene zit, dacht ik altijd dat bondage niet voor mij weggelegd was. Ik was ervan overtuigd dat mijn lichaam te groot en niet flexibel genoeg was. Maar niks blijkt minder waar. En dat is gelijk het mooie van touw, want dat past zich aan aan jouw lichaam.

Het gevoel van het touw wat steeds meer om mijn lichaam gewikkeld wordt. Hoe ik steeds vaster kom te zitten. Hoe mijn lichaam in een bepaalde houding gedwongen en vastgehouden wordt. Hoe ik steeds machtelozer word, terwijl mijn rigger juist steeds meer macht krijgt. Over mij. Dat gevoel doet heel veel met mij. En of het er uiteindelijk dan uitziet als zo’n kunstwerkje of niet, dat maakt me niet zoveel uit.

Je kan je helemaal in een bondageharnas laten ophangen, zodat het lijkt alsof je zweeft in de lucht. Er is zoveel mogelijk als je je erin verdiept. Wat wel belangrijk is, want bondage is zeker niet zonder gevaren. Het lijkt misschien allemaal vrij onschuldig, maar bijvoorbeeld zenuwschade is best makkelijk op te lopen.

Wat ik leuk vind van bondage, is dat het zo enorm veelzijdig is. Je kan de polsen en enkels van je partner eens vastbinden en dan lekker een beetje gaan teasen. Een blinddoek erbij maakt het nóg spannender. Bondage tijdens de seks kan heerlijk zijn. Maar bondage op zich kan ook een hele activiteit zijn. Zeker wanneer je met touw bezig gaat. Je bent echt samen bezig met iets, met elkaar. Je ontdekt zoveel over je lichaam, wat lekker voelt, wat allemaal kan, hoe verschillende sensaties voelen. Ik vind het heerlijk!

Op bondagegebied zijn er ook best wat events te vinden. Er zijn door het hele land peer rope groepen, waar je kan knopen en kan leren van elkaar. Ook zijn er regelmatig workshops, zowel voor beginners als gevorderden. Genoeg om te ontdekken dus!

Als je ook eens met bondage wil gaan experimenteren, doe voorzichtig en lees je goed in, volg een workshop en bezoek eens zo’n peer rope bijeenkomst. En verder is het gewoon genieten!

 

Geschreven door TessTesst