Een BDSM-spel voorbereiden

BDSM is zo leuk, én ook super veelzijdig. Van een keertje een blinddoek op hebben tijdens de seks tot uitgebreide sessies met ingewikkelde bondages en zwepen. Maar ook bijvoorbeeld allerlei rollenspellen, dingen met naalden of vuur, of vernedering horen bij BDSM.

Voordat ik met iemand aan BDSM ga doen, hebben we daar eerst een gesprek over. Als je met iemand seks wilt gaan hebben, is het meestal voor beide partijen wel duidelijk wat er ongeveer kan gaan gebeuren. Maar als je gaat BDSM’en, is er zo veel mogelijk dat een gesprek van tevoren wel echt handig is. Alleen al om te voorkomen dat je met al je gemene zwepen aan kom zetten, terwijl de ander klaar zit met allerlei spulletjes voor een puppy-rollenspel.

 

Grenzen

Voor je überhaupt kunt bepalen of je samen wilt spelen, moet je dus praten over wat je dan zou willen doen en kijken of daar overeenkomsten in te vinden zijn. Je hoeft niet alles leuk te vinden wat de ander leuk vindt, en andersom. Maar je moet natuurlijk wel een aantal dingen kunnen vinden die je allebei leuk vindt om te doen met elkaar.

Ik vind het ook altijd handig om te praten over grenzen. Ik heb een aantal dingen die ik sowieso niet wil, en misschien heb ik ook wel dingen die ik met specifiek deze persoon niet wil of die ik gewoon op dit moment niet wil. Grenzen kunnen veranderen en die mag je altijd aangeven. Ook de dominant kan natuurlijk grenzen hebben.

Zo’n gesprek is ook het perfecte moment om een stopwoord af te spreken. Een woord dat je kkunt gebruiken als je niet meer wilt. In een spel kan het soms spannend zijn om dingen te roepen als ‘nee, stop, niet doen!’ en dat de ander dan toch verdergaat. Voor sommige mensen past dit heel erg binnen hun BDSM-fantasie. Maar dat maakt het lastiger om te weten wanneer die persoon écht niet meer wil. Daarvoor kun je een stopwoord gebruiken. Kies een woord dat je normaal niet zo snel zou gebruiken. Dus niet ‘stop’, maar bijvoorbeeld ‘pindakaas’ of ‘rood’.

 

Consent

Consent is erg belangrijk. Tegenwoordig wordt er gelukkig steeds meer over gepraat, want in veel situaties is dit natuurlijk zo. Als je met iemand een BDSM-spel gaat spelen, is het nodig dat je daar consent, toestemming, voor geeft. Dat je instemt met wat er gaat gebeuren. Voor mij is het niet nodig om voor elke losse handeling consent te geven. Ik hoef niet van tevoren alles te weten wat er gaat gebeuren zodat ik daar per onderdeel consent voor kan geven. Voor iemand anders werkt dat misschien wel zo. Iedereen gaat daar anders mee om, dus best wel handig om ook dat van tevoren even bij je speelpartner te checken. Want niks is zo rot als dat het daarop misloopt.

Consent is best een lastig iets, want het staat niet vast. Als ik nu consent geef aan mijn BDSM-partner om mij te slaan, kan het best zijn dat ik tijdens het slaan me bedenk en mijn consent terugtrek. Bijvoorbeeld door een stopwoord te gebruiken. Dat ik vandaag consent gegeven heb om me te laten slaan, zegt ook niet automatisch dat dat morgen ook nog zo is.

 

RACK

Dan is er ook nog zoiets als RACK, Risk Aware Consensual Kink. Want sommige BDSM-handelingen brengen nu eenmaal wel een risico met zich mee, hoe voorzichtig je ook doet. Er zijn vaak workshops over allerlei onderwerpen en je kan je heel lang verdiepen in hoe iets veilig gedaan moet worden, maar als je met bondage speelt, is er altijd risico op zenuwschade. Als je met messen speelt, is er altijd een risico op een onbedoelde verwonding. Als je met vernedering speelt, kun je iets in iemand raken wat echt niet goed valt. RACK gaat ervan uit dat je je van tevoren bewust bent van die risico’s. Dat je dat met elkaar bespreekt, zodat je ook daadwerkelijk weet waar je mee instemt. Je weet welk risico je neemt en je bent allebei bereid die risico’s te nemen.

Nou, best wel wat voorbereidingen dus voor iets wat we ‘spelen’ noemen! Maar met deze voorbereidingen kun je dan tijdens het spel ook gewoon genieten, want dat is natuurlijk het belangrijkste. Dat je samen plezier en genot haalt uit wat je doet.

 

Geschreven door TessTesst