Raketjesman

Ik bel hem vroeg, want weet dat hij al om vijf uur opstaat om te gaan werken.
“Leg eens uit wat er gisteren in whatsapp gebeurde, want ik snap het niet?”
“Ehm ja. Ik ehhm, kan dus niet meer.”
“Dus onze date van vrijdag … gaat niet door?”
“Ehm. Nee. Maar afgelopen vrijdag was wel een puike borrel.”

Afgelopen vrijdag was zijn eerste afspraakje met een ‘ethische hackster’ en blijkbaar is de vonk overgeslagen. Leuk voor hem! Prima! Maar het directe gevolg van die date was dat hij compleet stilviel. Een week lang hoorde ik niks, waar we eerder vrolijke berichten over dagelijkse beslommeringen uitwisselden. Dus ik had per app gevraagd naar onze aanstaande date. Nee, dat kon niet meer.

Hoe is het mogelijk dat een volwassen man vergeet om een date af te zeggen, zelfs als hij de liefde van zijn leven heeft ontmoet? Dit is een man die werkt in de logistiek, die de hele dag ingewikkelde afspraken inplant voor meerdere mensen tegelijk, voor materiaal dat op een bepaald moment ergens moet zijn omdat anders de klus niet geklaard kan worden. Ik heb geen enkele indicatie gehad, tot nog toe, dat Raketjesman moeite zou hebben met het maken van afspraken. Bij onze eerste én tweede date stond hij exact op de afgesproken tijd op me te wachten, met kleine attenties zoals een ijsje. In alle online én live communicatie is hij prompt en stipt. De wijze waarop ik hier wordt afgeserveerd zonder dat hij de moeite neemt om contact te leggen, is een slag in mijn gezicht.

“Als ik er níet naar vraag, had je dan onze afspraak afgezegd?”
“Ehm. Ik ben niet zo goed in die dingen.”
“Dus dan had ik vrijdag voor jouw deur gestaan, volgens afspraak, omdat we al een maand geleden een date maakten samen lekker biertjes te drinken en te seksen. Een date waar jij, tot zes dagen geleden, heel enthousiast over was. En dan?”
“Ja ehm. Dan kan je niet binnenkomen, want, ehm. We willen met elkaar door.”
Waarom heb je me niet gebeld?”
“Ehm, dat was me ontschoten.”

Soms ontmoet je iemand en wil je ‘daarmee door’. Glück auf! Alleen … zou hij zelf weten wat hij bedoelt het ‘door’? Door naar wat? Naar de relationship escalator van samenwonen, trouwen, kindjes krijgen, kampeervakanties in Zuid-Frankrijk en kort op elkaar sterven omringd door een schare kleinkinderen? Door naar een weekend-lat-relatie? Als je niet in staat bent om een afspraak op tijd af te zeggen – ben je dan wel in staat om andere verwachtingen uit te spreken?

Verwachtingen zijn landmijnen. Dat weet ik. En dat zouden terugkerende lezers van deze column ook moeten weten. Precies daarom werk ik zo hard om geen onuitgesproken verwachtingen te laten liggen. Ik maak duidelijk hoeveel tijd ik heb, hoeveel aandacht en hoeveel plek in mijn hartje, en ik check en dubbel check of de ander daar oké mee is. Dat was hij – of meende hij dat ook niet?

Als je niet met mij wilt zijn, is dat prima. Ik ben niet jaloers op een andere vrouw, ik ben boos over hoe hij mij behandelt als wegwerpspeeltje. Wees een vent. Bel even. Zeg: “dankjewel, was gezellig, nu wil ik iets anders.” Dan heb ik de kans om je geluk te wensen en blij voor je te zijn, in plaats van me gebruikt te voelen. Voordat ik bedenk dat deze communicatiefout geheel op zijn schouders ligt en niets zegt over mijn waarde.