Paarse vrijdag! Maar waarom eigenlijk?

Op de tweede vrijdag in december is het paarse vrijdag, de dag dat binnen het onderwijs (basisschool, middelbare school, MBO’s, hogescholen en universiteiten) aandacht besteed wordt aan de acceptatie van LHBTI klasgenoten. Paarse Vrijdag is in 2010 als Spirit Day begonnen in de Verenigde Staten toen leerlingen paars gingen dragen om hun steun te betuigen aan medeleerlingen die lesbisch, homo, bi+ of trans waren. De kleur paars is gekozen omdat in de regenboogvlag de kleur paars voor ‘spirit’ staat.

Het initiatief is verder uitgewerkt binnen Nederland vanuit de GSA (Gender and Sexuality Alliance)

Zij vinden het belangrijk dat je zelf kan bepalen wat mannelijk of vrouwelijk is. Of je nu een cisgender, transgender, non-binair

Paarse vrijdag is nog steeds ontzettend belangrijk. We zien dat onder jongeren in Nederland de acceptatie van bijvoorbeeld homoseksualiteit steeds beter gaat. Waar in 2012 nog 2 op de 10 jongeren twee zoenende mannen op straat afkeurde. Is dit in 2017 nog maar 1 op de 10 jongeren. (onderzoek seks onder je 25e van Rutgers 2017

Ondanks deze positieve ontwikkelingen, blijft het belangrijk aandacht te besteden aan seksuele diversiteit. Zo weten we dat twee op de vijf jongeren wel eens uitgescholden wordt vanwege de seksuele voorkeur, een op de zes wel eens bedreigd en een op de negen is wel eens geschopt en geslagen. (onderzoek seks onder je 25e van Rutgers 2017)

Daarom is en blijft een initiatief als paarse vrijdag ontzettend belangrijk!

Dus trek vandaag je paarse trui, shirt of stropdas aan! En geef hiermee het signaal dat iedereen mag zijn wie die wilt zijn!

Denk jij nu, ik heb op mijn school helemaal niets meegekregen van paarse vrijdag… Maak dan alvast een plan voor volgend jaar. Op deze website kan je allerlei tips vinden en diverse tools bestellen. En voor vandaag, trek snel nog iets paars aan en vier het feestje mee!