Persoonlijke groei gaat stap voor stap en daar helpen we bij

Kun je kort vertellen wie je bent en wat je doet?

“Ik ben Irma Noteboom, in mijn praktijk begeleid ik sinds 2007 mensen naar meer zelfvertrouwen en gezonde relaties. Daarvoor werkte ik als opleidingsmanager, trainer en loopbaancoach bij diverse organisaties. In het verleden, bij eerdere werkgevers, heb ik geleerd hoe je door een goede samenwerking met collega’s mooie trainingen kunt ontwikkelen. In die commerciële werkomgevingen heb ik veel geleerd, maar ik zat er niet op mijn plek. Ik ga voor de inhoud, voor het één-op-één-contact, voor kwaliteit in plaats van een quick fix. In een commerciële werkomgeving ging dat niet.

Na een burn-out en een sabbatical heb ik vijftien jaar geleden de switch gemaakt naar een eigen praktijk. Dat gaf mij rust en ik had de regie terug. In alle rust kon ik anderen helpen naar meer zelfliefde, het stellen van grenzen en het aangaan van gelijkwaardige relaties. Gaandeweg ben ik mij middels aanvullende therapie-opleidingen steeds meer gaan specialiseren in de thema’s die mij zelf ook hebben geraakt: ‘stress’, ‘zelfvertrouwen’ en ‘relaties’.

InBalansOnline heb ik in 2018 opgericht omdat ik enerzijds het ontwikkelen en samenwerken miste. Hier komen mijn ervaringen samen. Anderzijds merkte ik dat voor veel mensen de drempel naar de praktijk vaak nog hoog is. Cliënten gaven aan soms maandenlang te googelen en zelf nog eens iets te proberen voor ze eindelijk een afspraak maakten. Op die behoefte, om het eerst zelf te proberen, speel ik in. Ik help mensen graag om het zo goed mogelijk zelf te doen. Inmiddels is mijn praktijk uitgegroeid tot een mooi platform. En als ik ergens niet achtersta kan ik er ‘nee’ tegen zeggen, zonder dat iemand roept dat dat ten koste gaat van financiële doelen.”

 

Wat is InBalansOnline en hoe werken jullie?

“In samenwerking met collega therapeuten die uitmunten in hun vak ontwikkel ik online programma’s in de thema’s ‘zelfvertrouwen’ en ‘relaties’. Het zijn online programma’s waarbij je niet de hele tijd achter je beeldscherm hoeft te zitten. Mijn ervaring is, zowel bij het geven van trainingen als het werk in mijn praktijk, dat patronen doorbreken makkelijker gaat als er variatie wordt aangeboden. Online nemen we deelnemers mee langs mooie en leerzame animaties, visualisaties en korte stukjes tekst. Daarnaast ontvangen ze thuis een mooi vintage album met oefeningen en schrijfruimte voor reflecties en overdenkingen. Als ze daarnaast meer begeleiding nodig hebben, kunnen ze een beroep doen op de coaches en therapeuten voor extra begeleiding. Door de variatie van het zien, horen, ervaren, delen, herhalen, oefenen, sparren, spiegelen en schrijven blijft het leuk, is het leerzaam. We stimuleren deelnemers te blijven focussen op het proces in plaats van het resultaat. Persoonlijke groei gaat stap voor stap en daar helpen we bij. Ze ontvangen post met nieuwe inspiraties thuis als er een hoofdstuk is afgesloten, en ze ontvangen een reminder met tips en motivaties om het programma na een pauze of vakantie weer op te pakken.”

 

Kun je eens aangeven wat de meest voorkomende vragen en problemen zijn als het gaat om relaties, zelfliefde en seksualiteit, en wat jij daarbij adviseert?

“De mensen die bij ons aankloppen zijn mensen die zich langere tijd hebben aangepast, die pleasen en gericht zijn op anderen of op hun werk, die hard werken, zich inzetten en hun best doen. Lastiger is het voor hen om de aandacht te richten op zichzelf, grenzen te voelen en te benoemen wat de eigen behoeftes zijn. Vaak speelt zelfafwijzing en een negatief zelfbeeld een rol, waardoor ze zich verliezen in hun werk en/of relatie. Ze doen werk dat niet meer voldoet, maar weten ook even niet meer hoe het anders moet.

Adviseren helpt vaak niet, dat doet de omgeving al: ‘Stop toch met die relatie’, ‘Ik weet wel een leuke baan voor je’, ‘Je moet gewoon ‘nee’ zeggen en goed voor jezelf zorgen’. Dat weten ze vaak zelf al lang, en toch lukt het niet. In de onderstroom is er een dynamiek van zelfsabotage, overlevingsstrategieën en oude patronen en overtuigingen waardoor het in de bovenstroom niet lukt. Daarnaast zijn er misschien nog concrete vaardigheden die je alsnog mag aanleren om het gewenste effect te bereiken. Als je vanuit je kindertijd veel hebt gepleased, mag je misschien nog leren hoe je je grenzen kunt voelen en aangeven.”

 

Wat zou je de lezers willen meegeven? 

“Het vinden van rust en balans begint met openheid en nieuwsgierigheid naar je eigen ontwikkeling: het richten van de aandacht op jezelf in plaats van het willen veranderen van anderen of je omgeving. Focus je daarbij op het proces en niet op het resultaat.
Oordeel niet over je worsteling of terugval, maar stel jezelf de vragen: ‘Welke informatie geeft dit mij?’, ‘Waar heb ik behoefte aan?’, ‘Wat heb ik nodig om aan die behoefte tegemoet te komen?’ Streef niet naar geluk, maar verzamel kleine geluksmomentjes en geniet daarvan! Ik zou de lezers ook graag mijn eigen motto willen meegeven: ‘Het is niet erg als je nu en dan weer uit balans raakt, zolang je het pad terug maar weet te vinden.’”

 

Geschreven door de Vlam Redactie

.