Likken en blazen

Nu de kinderen wat ouder worden is het tijd om serieus werk te maken van de seksuele opvoeding. Ze zijn bekend met de algemene verhalen over verbinding, respect, nieuwsgierigheid en het belang van open communicatie. Ook zien zij al jaren een uitdijende rij boeken over seks en intimiteit in de woonkamer op een plank in de boekenkast. Met daaronder een tweede plank over seksueel geweld en de impact daarvan. De basishouding hebben ze dus wel meegekregen: “seks is leuk en speels, fijn en gezellig en toch is het niet lichtzinnig”.

Maar de jaren tellen door en naast het grotere concept begint er ook interesse te komen in de handelingen. En daarover praten is zo makkelijk nog niet, en niet alleen omdat het ongemakkelijk is. Ook omdat woorden tekortschieten en daarbij vaak iets anders betekenen dan wat je ermee bedoelt.

Zo is daar de verwondering van de intieme kus. Beffen. Persoonlijk verdampt alle lust in mij bij het horen van dit woord. Maar veel alternatieven heb ik niet. Je hebt likken, maar beffen is zo veel meer dan een tongbeweging. Je gebruikt je lippen, je tanden, je neus, de huid en de haren op je kin. Kussen is dan ook wat eufemistisch en ja, dan ben ik al wel weer bijna door de gangbare woorden heen. En ik wil graag de kinderen vertellen hoe je dat allemaal doet, maar zo in detail …, dat is ook weer wat veel. Liever dat dit al in het woord zou zitten. Iets dat de volledige toewijding en ontmoeting tussen je gezicht en haar bekkengebied zou dekken zou dan fijn zijn.

En dan de zalige liefde die de pik kan ontvangen. Hoe een geliefde de pik vasthoudt, bekijkt, complimenteert, kan kussen, likken, zuigen, blazen, in de mond kan nemen en beminnen. De aandacht en diversiteit die in dit samenzijn kan ontstaan is eindeloos. Maar pijpen doet vermoeden dat het iets met een stokje te maken heeft waar je rook uit moet zuigen. Of iets plastischer dan een pijp, een leiding, waar wat doorheen moet en waar je tijdens het pijpen extra energie in stopt om dat te bespoedigen. Maar de alternatieven lijken nog slechter. Afzuigen … sorry, wát waaráf en als je alleen zuigt dan heb ik liever dat je mij met rust laat.

Blow job? Het blazen is al vreemd maar als het dan ook nog werk is dan is de wederkerigheid wel erg ver te zoeken. Maar we moeten het ermee doen en ik merk dat ik dan dus toch maar weer terugga naar algemene bewoordingen van aandacht, nieuwsgierigheid en genieten. En misschien is dat ook wel beter. Want al dit soort dingen horen van je vader… Daar zitten ze eigenlijk ook helemaal niet op te wachten.