100 antwoorden bij seksuele opvoeding

Belle Barbé: “Met je kind over seksualiteit praten is hartstikke leuk, en waarschijnlijk leer je er zelf ook veel van!”

Je zou Belle Barbé kunnen kennen van haar voorlichtingsboek Ik & seks. Deze week is haar nieuwe boek uitgekomen: 100 antwoorden bij seksuele opvoeding. Maar eerst geeft ze 5 antwoorden aan de Vlam-redactie!

 

Je bent specialist seksuele opvoeding. Wat houdt jouw werk precies in?

“Ik heb een achtergrond als pedagoog en heb mij gespecialiseerd in seksualiteit bij kinderen en jongeren. Ik vind dat we seksualiteit door een brede bril moeten bekijken. Als je dat doet, zie je in dat jongeren – en zelfs kinderen – ook seksualiteit ervaren. We zijn seksuele wezens vanaf de geboorte en de basis van hoe je seksualiteit beleeft wordt gelegd in de eerste levensjaren. Superbelangrijk dus om daar als opvoeder mee bezig te zijn! Ik ben zelf ook moeder, van vier kinderen, en vind het heel leuk om te zien dat zij zich seksueel ontwikkelen. Ik hoop dat ik ze vanuit mijn werk daarin goed kan ondersteunen, hoewel ze er later vast dingen op aan te merken zullen hebben.”

 

Jouw vorige boek, Ik & seks, verscheen in 2019 en is een voorlichtingsboek voor jongeren. Je kreeg toen vaak de vraag of je niet ook een boek voor ouders wilde schrijven. Want hoe zorg je ervoor dat jouw puber met jou over seksualiteit wil praten?

“Slecht nieuws voor die ouders: dan moet je eerder beginnen. Daarom heb ik nu een boek geschreven voor ouders van jonge kinderen tussen 0 en 12 jaar, zodat zij vanaf de geboorte bezig kunnen zijn met de seksuele opvoeding. Ik geef veel ouderavonden in de kinderopvang en op basisscholen over dit onderwerp, daardoor weet ik dat veel ouders met vragen zitten. Ik heb de honderd leukste en meest voorkomende vragen genomen en daar een antwoord op geformuleerd. Dit boek is wat mij betreft een must read voor iedere opvoeder!”

Nu zou je als ouder kunnen denken: ‘Er zijn al zo veel verschillende boeken over seksuele voorlichting te vinden, wat maakt dit boek dan anders?’ 

“Er zijn inderdaad veel mooie boeken te koop voor kinderen over seksualiteit, of boeken om samen met je kinderen te lezen. Wat mij betreft zijn dat er nooit genoeg! Over de seksuele opvoeding van kinderen is echter maar weinig geschreven. Anders dan bij andere opvoedthema’s ligt er helaas toch nog een beetje een taboe op het onderwerp. Over andere opvoeddilemma’s, zoals eten en slapen, wordt door ouders onderling wel gepraat, maar of het gezond gedrag is als je kind masturbeert is meestal niet iets wat je met mede-ouders bespreekt. En dat terwijl ouders met zo veel vragen lopen: ‘Hoe noem ik de geslachtsdelen van mijn kind?’, ‘Wat is non-binair?’, ‘Tot wanneer kan ik met mijn kind blijven douchen?’ En ga zo maar door. In mijn nieuwe boek besteed ik ook veel aandacht aan actuele en belangrijke thema’s zoals gender en grensoverschrijdend gedrag, maar de hoofdboodschap is dat seksualiteit leuk en plezierig is en dat het gezond is voor kinderen om dit in hun eigen tempo te ontdekken.”

 

Wat is volgens jou de grootste en hardnekkigste mythe als het gaat om het geven van seksuele voorlichting? En kun je deze mythe ontkrachten?
“Misschien wel dat we nog steeds denken dat de voorlichting één moment is. Dat klinkt ook zo statisch: alsof je even samen moet gaan zitten en alle info zo over je puber heen gekieperd wordt. Daarom pleit ik voor de term ‘seksuele opvoeding’. Dat laat zien dat het een proces is, dat je het onderwerp echt vaker terug moet laten komen. Op die manier normaliseer je seksualiteit en wordt het onderwerp bespreekbaar. Daar heeft je kind nu en later veel profijt van. Oh, en ouders die denken dat zo’n gesprek kinderen alleen maar op ideeën brengt hebben het mis: juist door vanaf de geboorte open het gesprek te voeren beginnen jongeren later aan hun eerste seksuele handeling!”

 

Wat zou je de lezers van dit interview als Gouden Tip willen meegeven?

“Dat met je kind over seksualiteit praten echt hartstikke leuk is! En dat je waarschijnlijk nog heel veel van je eigen kind kunt leren. De wereld is zo aan het veranderen, soms heeft je kind juist een inzicht dat jou weer wat helderheid kan verschaffen. Wees dus ook nieuwsgierig naar de wereld en ervaringen van je kind. Veel plezier!”

100 antwoorden bij seksuele opvoeding door Belle Barbé (met illustraties van Claudie de Cleen) verschijnt begin september bij uitgeverij Ploegsma.

 

Door de redactie van Vlam

 

 

 

 

 

.