Samen opvoeden: hoe houd je het gezellig?

In de tijd dat je met je partner droomt over een eigen gezin, denk je meestal niet aan hobbels die er in de opvoeding genomen moeten worden. Die komen vaak pas aan de oppervlakte als er na de eerste maanden van zorgen voor je kindje ook opgevoed moet worden. Verschillen tussen ouders qua opvoedstijlen kunnen voor irritaties en onbegrip in de relatie zorgen. Voor kinderen geeft het binnen de opvoeding duidelijkheid en brengt het veiligheid als de ouders veel dingen hetzelfde aanpakken. Te grote verschillen tussen ouders kunnen bij kinderen leiden tot verwarring en onzekerheden. Daarom is het belangrijk dat je als ouders je opvoedstijlen op elkaar afstemt.

 

Opvoedstijlen

Laten we eerst, aan de hand van vier typerende voorbeelden, bekijken welke opvoedstijlen vaak voorkomen.

  1. Ik weet alles

Deze ouder bepaalt wat z’n kind wel/niet mag, zonder ruimte voor eigen inbreng van het kind. Als het kind niet gehoorzaamt, krijgt het straf.

  1. Wij komen er samen uit

Deze ouder stelt wel regels en houdt daarbij rekening met wat het kind wil en wat goed is voor het kind. Leeft het kind de regels niet na, dan heeft dat gevolgen: met als doel het kind te laten leren van zijn ‘fouten’.

  1. Je kan het prima zelf

Deze ouder geeft het kind de ruimte om alles zelf te ervaren. De ouder stelt weinig tot geen grenzen. En neemt samen met het kind besluiten op gelijkwaardige basis. Daarover praten de ouder en het kind met elkaar. Omdat er geen regels en grenzen zijn, kan het kind deze niet overtreden en is er geen reden om te corrigeren.

  1. Zoek het maar uit

Deze ouder heeft weinig aandacht voor z’n kind en houdt zich niet bezig met waar het kind mee bezig is. De ouder laat het kind alles zelf uitzoeken.

(Bron NCJ Richtlijnen)

 

Valkuilen en tips

Communicatieproblemen liggen op de loer. Juist omdat verschillen in de opvoeding voortkomen uit overtuigingen die vaak geworteld zijn in onze jeugd én gaan over het meest dierbare wat wij ‘bezitten’, namelijk onze kinderen. Daardoor wordt het er niet gezelliger op en kan de ouder-/partnerrelatie op het spel komen staan. Wat zijn veelvoorkomende valkuilen als jullie het oneens zijn over de opvoeding (en andere zaken in de relatie)? Hoe zorg je ervoor dat jullie daar niet in tuimelen?

Valkuil 1. Mijn waarheid is de waarheid

Als je niet verder kijkt dan wat jij denkt dat waar is, mis je het totaalplaatje. Als je op deze manier in gesprek gaat met je partner, sta je niet open voor zijn of haar input en ben je er alleen op uit om je eigen gelijk te halen.

Tip: Probeer open te luisteren, probeer je partner echt te begrijpen en de situatie ook vanuit zijn/haar standpunt te bezien. Realiseer je dat jullie allebei het beste voor hebben met jullie kind.

 

Valkuil 2. Het ligt aan de ander

De onvrede die jij ervaart wordt in jouw ogen door jouw partner veroorzaakt. Jij doet immers alles goed. Hierdoor kijk je niet naar je eigen inbreng en ontneem je jezelf en jullie relatie de kans om te groeien. Jouw partner dwing je in een hoek om zichzelf te verdedigen.

Tip: Kijk eens door de bril van een ander naar jullie samen. En hoe jij je gedraagt. Vraag je af wat je ziet en wat je van jezelf vindt. Hoe zie je jouw partner? Wat vind je van hem of haar? Denk na over welke rol jij speelt en wat jouw gedrag doet in jullie situatie.

 

Valkuil 3. Mopperen en zaniken

Door te veel gemopper en gezanik zet je jouw partner en jullie relatie onder druk. Voor je het weet heb je alleen nog oog voor wat jouw partner niet goed doet en zie je de lieve en goede kanten niet meer.

Tip: Zorg ervoor dat je jouw ergernissen op tijd met jouw partner bespreekt. Verpak dit als een ik-boodschap, neem je gevoel erin mee en doe er een vriendelijke strik omheen. Neem ook de leuke dingen die er zijn mee in zo’n gesprek.

 

Valkuil 4. Ik weet al wat je gaat zeggen

Omdat je denkt dat je al weet wat jouw partner zal zeggen, heb je jouw reactie al klaar. Hierdoor maak je een gesprek eigenlijk niet mogelijk. En kan je het net zo goed in je eentje voeren.

Tip: Wees nieuwsgierig naar wat jouw partner vertelt. Gebruik de ‘spreker luisteraar oefening’. Om goed te kunnen luisteren maak je je hoofd leeg en zet je jouw eigen stem in je hoofd op pauze als jouw partner praat. Is dit lastig? Zorg er dan voor dat je samenvat wat je partner gezegd heeft als hij of zij uitgepraat is. Zo check je meteen of je je partner goed hebt gehoord. Laat de woorden van je partner even goed tot je doordringen, voordat je reageert.

 

Valkuil 5. Emoties regeren

Vooral beladen onderwerpen roepen emoties op. Dat geeft niets. Alleen als je jouw emoties de overhand geeft, bestaat de kans dat er tijdens jullie contact kwetsende dingen worden gezegd of dat je je juist volledig afsluit. Beide zorgen ervoor dat het gesprek blokkeert.

Tip: Probeer je emoties met je gedachten in balans te houden. Lukt dit niet, benoem dit en stop het gesprek tijdelijk. Neem even een pauze en afstand van wat is gezegd. Kom op het onderwerp terug als je bedaard en weer voor rede vatbaar bent.

 

Geschreven door: Lianne van Lith van het boek Partners door dik en dun