Kunnen vibrators schadelijk zijn voor je clitoris?

Verschillende orgasmegoeroes beweren dat vrouwen door het gebruik van vibrators overgevoelig, of juist ongevoelig kunnen raken downunder. Vlam vroeg Luna van Climaximaal om verduidelijking, zij heeft immers al meer dan 1250 sextoys getest en schrijft ook voor Vlam.

 

Oosterse wijsheden

De bewering dat vibrators schadelijk kunnen zijn voor je clitoris komt volgens Luna uit de oosterse wijsheden. “Er is nog nooit een wetenschappelijk onderzoek geweest dat zegt dat je clitoris of je vulva permanente schade kan oplopen door het gebruik van vibrerende sextoys.” Volgens de seksspeeltjestester worden mensen met een clitoris door dergelijke orgasmegoeroes bang gemaakt om een vibrator te gebruiken. “Daar kan ik echt heel boos om worden. Er wordt beweerd dat je lichaam stuk gaat, terwijl ik juist denk dat je lichaam ervan opknapt.”

 

Lichaam en geest

In verschillende orgasmecursussen wordt er gesproken over bepaalde energieën die in het lichaam achterblijven, nadat je een orgasme hebt gekregen met behulp van een vibrator. Dit worden ook wel piekorgasmes genoemd. Hoewel Luna de oosterse wijsheden over seks ook zeker wel interessant vindt, is het volgens haar belangrijk om een middenweg met de westerse manier te vinden. “Als het op het zweverige aankomt, brengen vibrators geen verandering aan je lichaam, maar wel aan de ervaring die je met je geest hebt. Als je gewend bent om een orgasme te krijgen door iets dat trilt, buigzaam is of ribbeltjes heeft, dan voelt dat natuurlijk heel anders dan wanneer je weer eens seks hebt met iemand met een penis. Dat wil niet zeggen dat je clitoris of vagina niet meer functioneert. De ervaring is alleen anders. Voor mannen geldt precies hetzelfde, wanneer zij bijvoorbeeld regelmatig een pocket pussyof iets dergelijks gebruiken. Daar is niets mis mee, doe vooral lekker waar je zin in hebt en wat jij fijn vindt. Maar, het is denk ik belangrijk om de ervaring van seks mét een speeltje en zónder, los van elkaar te zien. Ernaar streven om hetzelfde gevoel te ervaren is onrealistisch. Het een is niet beter dan het andere, het is gewoon totaal verschillend.”

 

Schadelijke vibrators

Kunnen vibrators dan helemaal geen kwaad? “Er bestaan hele felle en harde vibrators waarvan je clitoris wel numbkan raken. Dat betekent dat je inderdaad dan minder of niets voelt, maar dat is tijdelijk. Dat duurt wellicht een paar uur of hoogstens een dag of twee. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je clit dan kapot is. Net als een sneetje in je hand heelt je clitoris ook weer, dat is het mooie van het lichaam. Maar, er zijn wel vibrators die gewoon slecht gemaakt zijn. Sommige luchtdrukstimulatoren kunnen bijvoorbeeld echt wel te hard zuigen, waardoor je bloedingen kunt krijgen. Ook dit heelt wel weer, maar liever voorkomen dan genezen natuurlijk. Daarom is het altijd belangrijk dat je van tevoren goed checkt wat je koopt.”

 

Lichaamsveilig materiaal

Als je een ‘veilige’ vibrator wilt aanschaffen is het belangrijk om te letten op het materiaal waarvan de toy gemaakt is. Toys van 100% siliconen, metaal of glas zijn lichaamsveilig. Dit zijn namelijk niet poreuze materialen die je helemaal kunt schoonmaken. Seksspeeltjes die gemaakt zijn van plastic, rubber, jelly, TPR, TPE of een combinatie daarvan bevatten weekmakers die door je vaginawand kunnen worden opgenomen. Daarnaast zitten er minuscule gaatjes in het materiaal waarin bacteriën zich kunnen nestelen. Deze vaak goedkopere toys kunnen vervelende gevolgen hebben, zoals uitslag, jeuk en schimmelinfecties. Wil je meer weten over het gebruik van een bepaalde toy? Lees dan altijd even de recensies. Hiervoor hoef je niet ver te zoeken, want er is een grote kans dat Luna de toy die je op het oog hebt al heeft getest. Ze vertelt je er dan uitgebreid over op climaximaal.nl of hier op de site van Vlam.

 

Geschreven en interview door Jamy Joy Sens (Freelance Journalist, www.jamyjoy.com, en podcast Sex ‘O Clock)

Geïnterviewde Luna van o.a. de website www.climaximaal.nl

Fotografie Lustgasm