Feiten en Fabels: de Clitoris

Elke maand maken wij, de Seksuologen met Twee, Anne en Leila, een lijstje met hardnekkige fabels en goeie feiten! Deze maand gaan we het hebben over de feiten en fabels rondom de Clitoris

 

Fabel: de clitoris heeft enkel een uitwendig deel

Al heeeeel lang geleden is deze fabel ontkracht, maar toch is het altijd nog zo dat veel mensen niet weten van het inwendige deel van de clitoris. De clitoris is namelijk niet enkel het knopje wat je aan de buitenkant, als onderdeel van de vulva, kunt zien. Nee, het heeft ook nog een heel inwendig deel! De clitoris bestaat namelijk uit: de eikel van de clitoris (die we kunnen zien), corpus, de wortel, de crus, en de bulbus. Na de eikel van de clitoris splitst de clitoris zich in twee grote zwellichamen (de crus). De vagina en het laatste deel van de plasbuis worden inwendig omhult met de twee structuren die bulbi vestibuli heten. Dit zijn zwellichamen die bij opwinding zich vullen met bloed. Deze beschermen de plasbuis en vagina tijdens de penetratie, als een soort van airbags. Zoals je kunt lezen is de clitoris veel meer dan het enkele knopje. De clitoris verdient veel meer aandacht dan dat ze al die tijd heeft gehad!

 

Feit: de clitoris krijgt ook een erectie

De clitoris bevat ook zwellichamen, net al de penis. Deze vullen zich met bloed bij seksuele opwinding. Sowieso wordt er ook verder in de clitoris meer bloed gestuwd en dit is dan de clitoris in erecte toestand. Vaak wordt hier, helaas, niet voldoende tijd voor genomen tijdens de seks. Er wordt eerder gekeken naar de penis en ‘’gewacht’’ als deze erect is, dan zou de penetratie seks kunnen beginnen. Alleen is dat dus helemaal niet zo! De clitoris moet ook eerst erect en goed opgewonden zijn, zodat ook het vrouwelijke geslachtsdeel ready to go is!

 

Fabel: de clitoris is pas net ontdekt

Nee hoor, de clitoris is al super lang geleden ontdekt, maar werd weer van tafel geschoven. De medische en wetenschappelijke wereld werd vooral gedomineerd door de man en er werd gedacht: ‘’Oh, de clitoris heeft toch geen functie voor de voortplanting, dus weg ermee!’’. Dit is helaas lang zo geweest en misschien is het niet eens helemaal verleden tijd. Maar de clitoris is dus al heel lang geleden ontdekt, maar pas echt goed opgepakt door de Australische urologe Helen O’Connell. Zij heeft de anatomie van het clitorale complex uitgebreid bestudeerd en beschreven. Onder andere met MRI’s en echografie heeft ze de clitoris in beeld gebracht in neutrale en opgewonden toestand.   

 

Feit: de clitoris staat pas sinds 2021 in één biologieboek

Dit vinden wij echt schandalig! Hoe zou het zijn als nergens in geen enkel biologie boek, die gewoon de anatomie weergeven, een neus afgebeeld staat. Of we slaan gewoon de pink steeds over als we de handen tekenen. Dat zou toch van de zotte zijn? Nou, de clitoris is zo al jaren vergeten in de biologie boeken, maar gelukkig is er o.a. dankzij professor Ellen Laan verandering in gekomen (lees hier het Vlam interview met haar over clitkundig worden). De clitoris staat nu in een biologieboek, maar het zou natuurlijk nog beter zijn als deze in elk biologieboek gewoon aandacht krijgt!

 

Fabel: alleen de clitoris is seksueel te stimuleren

Deze fabel mag ook snel van het toneel verdwijnen als het aan ons ligt. Vaak wordt er bij seksuele stimulatie van de vulva eerst gedacht aan penetratie en daarna altijd aan de clitoris, maar er zijn nog veel meer plekjes op de vulva en rond de clitoris die seksueel gestimuleerd kunnen worden. Laten we afspreken dat eerst de vulva en de daarbij horende clitoris gestimuleerd wordt en er pas gepenetreerd wordt als de clitoris stijf is en de geslachtsorganen ready to go zijn!

 

Geschreven door Leila en Anne, aka Seksuologen met Twee

 

In editie 01/2022 van Vlam Magazine staat een uitgebreide Infographic van Susan Meijburg over de Clitoris, met nog meer uitleg wat ook te gebruiken is in voorlichtingen. In de winkel nog te verkrijgen.

.