Kun je vaginale en anale penetratie afwisselen?

VLAMmende vragen is dé online rubriek waar je alle vragen kan en mag stellen over álles wat met relaties, intimiteit en seksualiteit te maken heeft. Deze keer behandelen we de vraag van een anonieme lezer:

 

Kun je vaginale en anale penetratie afwisselen?

 


Jamy Joy Sens geeft antwoord:

 

Het antwoord hierop ligt helemaal aan de situatie. Of het nu om penetratie met een penis, sextoy of vingers gaat, van vaginaal naar anaal is dat helemaal oké, maar andersom is het echt een no-go!

 

Hygiëne

In de endeldarm zitten namelijk heel veel bacteriën, en die wil je niet overbrengen naar de vagina. Dat kan voor vervelende infecties zorgen! Denk bijvoorbeeld aan de E. Coli-bacteriën die zich gemakkelijk in de urinebuis nestelen, de Campylobacter die voedselvergiftiging veroorzaakt, en de zeer besmettelijke darmbacterie Shigella, waarvan je gemiddeld vier dagen buikkramp, diarree en koorts krijgt. Je kunt anderen hiermee nog een maand lang besmetten. Dit zijn maar enkele voorbeelden, maar laat het duidelijk zijn dat van anale naar vaginale penetratie afwisselen dus niet hygiënisch is.

 

Condoom

Misschien schrikken al die bacteriën je nu een beetje af, maar dat hoeft helemaal niet. Als je toch graag wil switchen – wat een hele normale behoefte is – is het alleen belangrijk dat je aan de hygiëne denkt. Doe daarom altijd een nieuw condoom om als je de penis, vingers of het speeltje van anale naar vaginale penetratie wisselt. Een condoom zorgt er ook gelijk voor dat je beschermd bent tegen soa’s, want ook die zijn via anale seks overdraagbaar.

Gebruiken jullie geen condoom? Zorg dan dat je wat in de anus heeft gezeten goed wast met zeep voordat het de vagina ingaat. Vooral voor de penis is dit erg belangrijk, die kan namelijk ook een infectie of irritatie oplopen door de darmbacteriën. In het antwoord op de Vlammende VraagHoe kun je een vrouw ultiem laten genieten van anale seks”, leg ik meer uit over de voorbereidingen die nodig zijn voor hygiënische anale seks.