Kinderboek over kindermishandeling en misbruik

Is dat nou nodig?

Is dat nou nodig, een kinderboek over zo’n zwaar en ongemakkelijk onderwerp? Dat was een van de dingen die ik me heb afgevraagd tijdens het schrijven van Dit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschap. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat het nodig is. En hard ook. Hieronder leg ik uit waarom.

 

 

Het begin

Twee jaar geleden schreef ik De traumasensitieve school. Een boek over de gevolgen van trauma op het kinderbrein. Zoals je misschien wel weet, lopen kinderen die mishandeld of misbruikt worden hier grote kans op. Dat boek, speciaal voor leraren, ging óver kinderen. Zo zouden zij het gedrag van deze kinderen beter kunnen begrijpen. Tijdens het schrijven van dat boek, begon het te knagen dat niemand hier iets over zegt tégen die kinderen. Tijdens een gesprekje met Iva Bicanic, vroeg ik haar of het kinderen zou helpen als ze zich bewust zijn dat sommige situaties (zoals mishandeld of misbruikt worden) niet goed zijn. Zij beaamde dat en sterker nog, uit onderzoek blijkt dat slachtoffers van misbruik eerder tot onthulling overgaan als er een omgeving is waar je kunt praten over dit moeilijke onderwerp. Dan is het toch raar dat niemand dit aan kinderen uitlegt?

 

Mijn droom

In de zomervakantie van 2019 kreeg ik ineens een ingeving over het te schrijven boek. Ik besloot een kinderboek te schrijven en de gevolgen van ACE’s (ingrijpende gebeurtenissen in je jeugd) uit te leggen. Met daarbij de gouden boodschap: Het is nooit jouw schuld! Ik schreef Hugo de Jonge, ik schreef Kamerleden Attje Kuiken en Lisa Westerveld, om te proberen het nog te schrijven boek op elke school in elke groep 7 en 8 te krijgen. Het onderwerp sluit ook mooi aan bij de campagne ‘Geweld hoort nergens thuis’, die net gestart was, dus ik schreef ook de campagneleiders van die campagne. Ik hoefde er niets aan te verdienen, als het boek er maar zou komen. Helaas gaven de politici en campagnemakers niet thuis. Toch moest het boek er komen. Ik besloot te gaan schrijven. En nog steeds probeer ik het voor alle kinderen in Nederland in de klas te krijgen.

Gouden boodschap: Het is nooit jouw schuld!

 

Het doel

Het doel van mijn boek is kinderen leren dat kinderen soms dingen meemaken die geen kind ooit zou moeten meemaken. Ik wilde ook uitleggen wat het meemaken van deze gebeurtenissen met je gedrag en je leren doet (ik ben immers leerkracht). Er moesten drie dingen duidelijk worden: 1. Wat jij meemaakt is niet jouw schuld. 2. Je bent (helaas) niet de enige. 3. Er zijn mensen die je kunnen helpen. Je staat niet alleen. Ik besloot te schrijven op de manier waarop ik vertel in mijn lessen. Serieus, duidelijk uitgelegd (niet om de boel heen draaien) en met een beetje humor om het draaglijk te maken.

 

Niet over één nacht ijs

Tijdens het schrijven heb ik advies gevraagd aan Iva Bicanic, maar ook aan volwassenen die gebeurtenissen uit dit boek echt hebben meegemaakt. Zo heeft Kim van Laar iets toegevoegd (en het geweldige voorwoord geschreven!) en een paar anderen, die anoniem blijven. Ik was soms bang dat het niet duidelijk genoeg was wat ik schreef, of dat het te heftig was. Zij vonden allen dat het boek de goede toonzetting heeft en vonden het fijn dat erin staat waar je hulp kunt vinden. Maar vooral waren ze blij met de gouden boodschap: Het is nooit jouw schuld!

 

En de leraren?

Er zijn leraren die bang zijn dat bespreken van kindermishandeling en misbruik te veel ‘losmaakt’. Dat kan natuurlijk zo zijn. Maar als je het niet bespreekbaar maakt, zitten kinderen nog steeds in die situatie. Alleen. Door erover te praten weten kinderen dat deze dingen verkeerd zijn en dat je niet alleen bent.

Er zijn veel leraren die dit onderwerp best zouden willen bespreken. Maar hoe doe je dat? Wanneer? Waar moet je op letten? Dit is een verschrikkelijk boek kan helpen. Er is een korte handreiking bij geschreven waarmee je goed kunt overdenken hoe je dit aan kunt pakken. Sinds de Week tegen kindermishandeling (november) is er ook een uitgebreide lesvoorbereiding per hoofdstuk.

Ik hoop echt dat alle scholen dit thema durven oppakken en Dit is een verschrikkelijk boek is hier te koop.

(Lees in nieuwste geprinte editie van Vlam bij de rubriek Media een recensie van het boek van Anton Horeweg).

 

Geschreven door Anton Horeweg (gedragsspecialst en leerkracht)

Anton Horeweg is gedragsspecialist (M SEN) en ruim 35 jaar leraar in het basisonderwijs. Hij is auteur van diverse onderwijsboeken, waaronder Gedragsproblemen in de klas in het basisonderwijs en gedragsproblemen in de klas in het voortgezet onderwijs. Zijn boeken zijn verplicht bij een groot aantal opleidingen. Na Wat stuitert daar door je klas? en De traumasensitieve school, kwamen kortgeleden Voorkom lastig gedragenDit is een verschrikkelijk boek met een gouden boodschapuit. Ook is hij auteur van de website www.gedragsproblemenindeklas.nl.

Anton Horeweg heeft zitting in Expertteams Project Leer-Kracht: (NCOJ) en KC-KJP), werkt mee aan Academische Werkplaats ADHD en druk gedrag, was opleider bij het NCOJ, is instituutsopleider bij InHolland en is veelgevraagd spreker op scholen en congressen.