Hoe kom ik van mijn vaginisme af?!

Lukt het jou ook niet om seks te hebben? Je bent niet de enige… ongeveer 5% van de Nederlandse vrouwen kampen met vaginisme. Vrouwen kunnen dan geen vinger, tampon of penis inbrengen. Wat fijn om te weten is, dat je je bekkenbodemspieren kan trainen om dit proberen te verhelpen en je spieren soepeler kunt maken. Natuurlijk gaat zoiets niet van de één op andere dag over, houd dus in je achterhoofd: ‘oefening baart kunst’.

 

Intimate Health heeft een dilatorset ontworpen om de bekkenbodemspieren te helpen ontspannen en om de breedte en diepte van het vaginakanaal te ondersteunen en te behouden. Deze dilatoren (ook wel pelottes genoemd) hebben een zachte afgeronde punt voor gemakkelijk inbrengen, inclusief zachte ribbels die als indicator kunnen worden gebruikt. De dilatieset kan in combinatie met een aantal oefeningen worden gebruikt:

 

Oefening A.
Stap 1: breng de dilator in de vagina, een beetje weerstand is prima. Je spant voorzichtig de bekkenbodemspieren aan en houdt de dilator op zijn plaats.

Stap 2: wanneer je de bekkenbodemspieren ontspant, duw je de dilator iets verder in je vagina en herhaal je stap 1.

Als de dilator bij ontspanning niet verder ingebracht kan worden, dan herhaal je alleen het aan- en ontspannen door de dilator zachtjes naar voren en naar achteren te schuiven.

Tip: Kegel training kan helpen bij het beheersen van de bekkenbodem spieren.

 

Oefening B.
Stap 1: breng de dilator in de vagina en houd deze een minuut vast. Zorg ervoor dat je de dilator op zijn plaats houdt en ontspan je spieren.

Stap 2: herhaal stap 1 en bouw het minuut voor minuut op tot je de dilator 10 minuten kunt inhouden.

 

Oefening C.
Stap 1: breng de dilator in de vagina en houd deze even vast. Beweeg de dilator heen en weer met lichte druk.

Stap 2: beweeg de dilator op en neer.

Als je Oefening C. zonder ongemak kunt volbrengen, begin opnieuw aan Oefening A met een maat groter.

 

Het wordt aanbevolen om 2 tot 4 keer per week te oefenen, houd een dag rust tussen elke training. Gebruik altijd glijdmiddel, wij raden aan om een glijmiddel van Pjur Med te gebruiken. Deze glijmiddelen verzorgen de intieme zones gelijk.

Als je bekkenbodemproblemen ervaart adviseren we je altijd om een zorgprofessional te raadplegen. Een zorgprofessional is de juiste persoon om je persoonlijk advies te geven.

Weet dat je er als vrouw niet alleen voorstaat. Je hoeft je nergens voor te schamen, praat erover samen met vrienden, familie, je partner of een deskundige!

 

Geschreven door Ieke Sanders van Intimate Health

Naar de dilatorenset, gebruik QR-code hieronder: