Seksuele gezondheid van de vrouw verbeteren

Intimate Health is er om de seksuele gezondheid van de vrouw te verbeteren. De producten van Intimate Health zullen niet alleen de vaginale ongemakken aanpakken, maar ook het zelfbeeld en algehele seksuele ervaring verbeteren.

 

“Normaal was ik altijd heel actief, maar doordat ik last kreeg van mijn stuitje en daardoor bekkenbodempijn ben ik eerder met zwangerschapsverlof gegaan.”

Dan ben je als 27-jarige vrouw in verwachting van je eerste kindje, sport je 5 á 6x in de week, sta je voor de klas en moet je plotseling eerder dan gepland met zwangerschapsverlof. Iets wat je voorafgaand aan je zwangerschap niet voor ogen hebt. Tijdens een zwangerschap kan er stuitpijn en bekkenbodemklachten ontstaan en daardoor kan het zijn dat je dagelijks leven op de schop moet. Dit is één van de verhalen van vrouwen die door bekkenbodemklachten tijdens hun zwangerschap hun activiteiten in het dagelijks leven niet meer kunnen doen zoals ze dat gewend zijn. Ook bij Intimate Health werd duidelijk dat bekkenbodemproblemen voor meer problemen zorgen dan we in eerste instantie voor ogen hadden.

Maar 50% van de vrouwen die bij een seksuoloog terecht komt durft haar bekkenbodemprobleem aan te kaarten.”

 

Dialotoren

15% van de vrouwen die één of meerdere kind(eren) hebben gebaard, krijgen klachten van een verzakte bekkenbodem. Een bevalling blijkt de belangrijkste risicofactor te zijn voor latere bekkenbodemproblemen. In 2018 kregen ongeveer 75.500 vrouwen voor het eerst een baby. Dat betekent dat in 2018 alleen al 11.325 vrouwen tijdens of na hun zwangerschap last krijgen van een verzakte bekkenbodem. Hierbij zijn nog niet eens de vrouwen meegerekend die voor de tweede, derde etc. keer moeder zijn geworden. Er zijn ook veel (jonge) vrouwen die last hebben van een gespannen bekkenbodem. 5% van de vrouwen kampt met vaginisme, vrouwen kunnen hierbij geen vinger, tampon of penis inbrengen (zie het artikel over vaginisme in editie 1 / 2022 van Vlam). Sommige vrouwen blijven hier hun hele leven lang last van hebben.

Daarnaast heeft 1 van de 5 vrouwen dyspareunie, dit veroorzaakt net zoals vaginisme, pijn tijdens het vrijen. Om hier iets aan te doen worden vrouwen vaak doorgestuurd naar een medisch arts, zoals een gynaecoloog, seksuoloog of bekkenbodemfysiotherapeut. Deze gaan samen kijken of de bekkenbodemspieren rondom de vagina meer kunnen ontspannen. Een techniek die vaak toegepast wordt, is dilateren. Een dilator kan bijdragen aan het ontspannen en wijder maken van de vagina. Een dilator is meestal in verschillende maten gemaakt zodat een vrouw eerst kan beginnen met een kleine dilator om dit vervolgens op te bouwen. Hierbij is het als vrouw zijnde belangrijk dat je je fijn voelt en dat je het langzaam moet opbouwen.

“Aan ene kant zou ik het de wereld in willen schreeuwen en het kenbaar willen maken, maar de andere kant zou ik het ook heel spannend vinden en ben ik bang voor een stempel.”

 

We leren al van jongs af aan dat plas en ontlasting vies zijn. Het wordt nog steeds lastig gevonden om te praten over dergelijke problemen. Mensen met bekkenbodemproblemen voelen zich alleenstaand als het gaat om deze klachten. De kwaliteit van leven kan achteruitgaan door gevoelens van schaamte. Door angst voor ontdekking, het uit de weg gaan van seksueel contact of het uitstellen van zoeken van hulp kan de kwaliteit van leven ook achteruitgaan. Mensen reageren namelijk heel verschillend op problemen met plas, ontlasting of seksualiteit. Gynaecologen zien dagelijks patiënten die te lang met vervelende ongemakken rondlopen. Zij ervaren iedere dag hoeveel effect bekkenbodemproblemen kunnen hebben op het dagelijks leven van een patiënt. Men zit niet meer ontspannen op het werk, gaat niet meer sporten of uiteten.

 

Bekkenbodemtrainers set

“Toen ik zwanger was ontving ik een shitload aan foldertjes, maar nergens stond iets vermeld over bekkenbodemproblemen.”

Nederland is één van de rijkste en innovatiefste landen in de wereld. Ze hebben een goed ontwikkeld zorgsysteem, maar toch lopen er nog ontzettend veel vrouwen rond met bekkenbodemproblemen. Veel vrouwen zien door de bomen het bos niet meer. Oefeningen die zij krijgen aangedragen helpen niet of de klachten komen na een paar jaar weer terug. Op het internet zijn veel verschillende sites die informatie aanbieden, maar vrouwen kunnen geen concrete website noemen waar zij veel baat bij hebben gehad. Daarnaast durven zij niet bij iedereen om informatie te vragen. Vrouwen willen niet zomaar geopereerd worden, omdat zij eerst willen kijken of er nog andere mogelijkheden zijn. Zo is Intimate Health, partner van Vlam, op het idee gekomen om in 2019 te starten met een onderzoek voor een eigen intieme productlijn. Volgens het onderzoeksteam van Intimate Health is gebleken dat er weinig producten binnen één collectie terug te vinden zijn die gaan voor de verschillende gezondheidsaspecten van de vagina. Denk hierbij aan vaginisme, bekkenbodemverslapping en operatieve ingrepen, zoals bijvoorbeeld het verwijderen van de baarmoeder of een gender operatie.

Ben jij ook klaar om taboes te doorbreken en jezelf weer vertrouwen te geven? Kijk dan snel op de webiste van Intimate Health of op ons Instagram account @intimatehealth.eu. Voor vragen of opmerkingen mag je ook een mail sturen naar: service@intimatehealth.nl

 

.