Het vrouwelijk orgasme was eeuwenlang ‘een ondergeschoven kindje’

Tot pakembeet een eeuw geleden werd er geen aandacht besteed aan het vrouwelijk orgasme. Hij deed ‘zijn ding’ en zij ‘had het maar te pikken’ en was al dan niet blij met een zwangerschap. Daarbij: genot van vrouwen tijdens de seks werd (en wordt) in veel religieuze kringen gezien als onrein en hoerig. Maar met de ontwikkeling van de wetenschap en de kennis van de evolutie gingen de geleerden toch op zoek naar het nut van een vrouwelijk seksueel hoogtepunt.

Een bijproduct???
Lang was er een theorie die het vrouwelijk orgasme verklaarde als een soort van evolutionair bijprodukt van het mannelijk orgasme. Dat is middels allerlei onderzoeken achterhaald. Maar wat dan? Moeder Natuur doet niets voor niets. Professor David Elad van de universiteit van Tel Aviv ontdekte in 2009 dat het klaarkomen bij vrouwen een soort van ‘welkom aan boord’ voor zaadcellen is. Het zorgt er namelijk voor dat de baarmoeder meer sperma kan absorberen en geeft zwemmertjes een extra zetje om de eicel te bereiken.

Orgastisch lekker
Een vrouwelijk orgasme geeft genot, maar blijkt dus even belangrijk om sneller zwanger te geraken. Het doet de baarmoeder en de vagina immers ritmisch contracteren, waardoor er als het ware extra ruimte ontstaat. De baarmoeder vangt meestal zo’n 65% van het mannelijke zaad op. Door een orgasme en gepaard gaande samentrekking wordt die hoeveelheid groter.

De ‘beste’ wint
Het werkt als een belangrijk selectiemechanisme, aldus de Israelische wetenschapper, zeker als vrouwen verschillende sekspartners hebben. Wanneer zij een bepaalde man boven een ander prefereert, dan is de kans groot dat ze bevrucht wordt door degene die haar de lekkerste seks bezorgt.

Golven
Maar onderzoekers Günter Wagner en Mihaela Pavlice van de universiteit van Yale zochten door en vonden. In het verleden zouden de hormonale golven die met een orgasme gepaard gaan wel cruciaal zijn geweest voor de voortplanting. Het is belangrijk om te weten dat het vrouwelijke orgasme nu anders is dan zoveel jaar geleden, benadrukt Pavlice .

Krolse katten en bij de konijnen af
Het team bestudeerde de anatomie en het gedrag van verschillende zoogdieren om zo tot de oorsprong van de vrouwelijke seksuele climax te komen, gebaseerd op die hormonale schommelingen. Bij zoogdieren, zoals bijvoorbeeld katten en konijnen, komen die hormonale golven ook voor en dat zorgt ervoor dat de eitjes groen licht krijgen om vrij te komen in de eierstokken.

We zijn geëvolueerd
Bij de mens en aanverwante zoogdieren is de ovulatie echter spontaan. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat dat altijd zo geweest is. De wetenschappers ontdekten dat de eisprong vroeger wel degelijk werd opgewekt door een orgasme. Onze verre voorouders (nu ja: voormoeders dan) zouden, net zoals bijvoorbeeld katten en konijnen, pas ovuleren onder invloed van hormoonaanmaak tijdens de seks. Later, zo’n 75 miljoen jaar geleden om ‘precies’ te zijn, veranderde dat naar de spontane maandelijkse eisprong.

Hallo clitoris
Hun theorie wordt gestaafd door de plaats van de clitoris. Zoogdieren die het orgasme nodig hebben om zich voort te planten, worden gekenmerkt door een clitoris binnenin of vlakbij de vagina-opening, zodat deze makkelijker gestimuleerd wordt. De zoogdieren (en dus ook de mens) die wel spontaan ovuleren hebben echter een clitoris die zich verderaf bevindt. Dat verklaart ook waarom lang niet alle vrouwen klaarkomen van alleen penetratie.

Seks moet leuk blijven
Er is inmiddels geen discussie meer over het feit dat een vrouwelijk orgasme er wel degelijk toe doet. Aannemelijk is dus dat het zelfs meerdere functies heeft. Daarover verklaren de wetenschappers van laatstgenoemde studie: “Het vrouwelijk orgasme versterkt tevens de band tussen beide partners. We kunnen niet uitsluiten dat het een andere functie heeft aangenomen zodra het niet meer essentieel was voor de voortplanting.”

Voor diegenen die nog vurig hopen op nageslacht. Bewezen feiten op een rij.

0: Ovulatie
Bij een regelmatige cyclus van zo’n 28 dagen is het bijna zeker dat een vrouw maandelijks een eisprong heeft, meestal halverwege de cyclus. Bij een regelmatige cyclus is dit tussen de 12 en 16 dagen voordat de volgende menstruatie begint. Je kan de datum van je ovulatie hier berekenen.

1: Natheid
Als een vrouw opgewonden is, dan scheidt zij vaginaal vocht af en dat maakt het voor zaadcellen gemakkelijker om naar de eicel te zwemmen. Neem geen glijmiddel als dit niet nodig is. Veel middelen hebben namelijk een zaaddodende werking. Er zijn glijmiddelen op de markt die de vochtigheid, de zuurgraad en het zuurstofgehalte van de vagina bevorderen en zodoende ‘snel zwanger worden’ gemakkelijker maken.

2: Gourmetten
Zoals hierboven beschreven maakt dat fijne seks sneller tot een baby leidt. Een vrijpartij die nat en stomend is noemt men om die reden dan ook wel ‘gourmetseks’. Paren die teveel in hun hoofd bezig zijn en de cyclus nauwkeurig bijhouden en hun seks ‘plannen’ worden vaak juist niet zwanger. De verhalen van mensen die spontaan werden nadat ze ‘het heilig moeten’ hadden losgelaten, zijn legio.

3: Neem de tijd
Goede seks verhoogt de opwinding en dat verhoogt de kans op bevruchting. Hoe langer een man opgewonden is alvorens hij ejaculeert, des te beter de kwaliteit van het zaad. Hoe langer de vrouw opgewonden is, des te ‘natter’ zij is en des te makkelijker het zaad zich kan voortbewegen.

4: Kwantiteit van seks
Hoe vaak je seks hebt speelt een belangrijke rol bij snel zwanger worden. De kwaliteit van mannelijke zaadcellen is doorgaans het beste als er niet te veel, maar ook niet te weinig zaadlozingen plaatsvinden. Elke 2 tot 3 dagen seks is een goed uitgangspunt. Zodoende wordt het vaak genoeg ververst en is er voldoende tijd om goed sperma aan te maken.

5: Koele ballen, vers zaad
Warme testikels maken de spermatozoïden sloom. Het is dus zaak voor de man geen te strakke, warme broeken aan zijn gat te hebben. Voorts is het belangrijk dat het materiaal voor ‘de nazaten’ vers is. (zie bij punt 4) Zo niet, dan is het een aanbeveling voor mannen om eerst te masturberen en klaar te komen alvorens voor ‘het echie’ te gaan.

6: Missionarispositie
Het klinkt uit grootmoeders tijd, maar het missionarisstandje is nog steeds dé positie voor bevruchting. De vrouw ligt op haar rug met haar benen wijd, knieën gebogen en voeten stevig op het bed. De man ligt boven op met het gezicht naar haar toe. De vrouw ligt zodoende met de vagina naar beneden gericht, dus het zaad beweegt zich eenvoudiger richting de baarmoederhals.

Samengevat:
Een simultaan orgasme is dus ideaal: bevlogen, geoefende minnaars kunnen dat. Maar fijne seks is vooral geen ‘moeten’, maar ‘mogen’. En je mag geven en nemen. Hoe leuk is het om later tegen je kind(eren) te kunnen vertellen dat het erg leuk was toen ze verwekt werden. Have fun!

Annedieke.nl

Dit artikel werd eerder geplaatst op ReportersOnline